söndag 4 oktober 2009

Alarmism

Hysterin kring den nya influensan, den så kallade svininfluensan, är ett aktuellt exempel på att uppiskade stämningar ofta är grundlösa.

Den alarmistiska rapporteringen har de facto gjort människor oroliga och åtgärder har vidtagits. Skolbarn har lärt sig att hälsa med armbågen i stället för att skaka hand. Handspriten sålde slut på Apoteket och till och med Pressbyrån har börjat sälja handsprit/gel. Krisplaner har upprättats inom kommuner, landsting och privata företag. Men fortfarande väntar vi på att människor ska bli sjuka i stor omfattning.

Vad har hänt? Jo, influensaspridningen har minskat flera veckor i rad. Det ser inte ut att bli någon omfattande smittspridning som det har varnats för.

Och hur har det sett ut fram till i dag? WHO har hissat varningsflagg. Virusforskare har drivit på för vaccinering, de vill givetvis få utökade anslag till sin egen verksamhet. Och läkemedelsföretag har tjänat mångmiljardbelopp. Hysterin kring den nya influensan är ett solklart exempel på vad som händer när media, myndigheter och företag samverkar och piskar upp en alarmistisk stämning. Var det någon som sa "klimathotet"?

3 kommentarer:

FL sa...

Fast risken, som regeringarna försöker hantera, är ju att viruset muteras och blir mer dödligt -- inget annat. Då är det väldigt bra om många är vaccinerade. Det vore ju trist om en massa människor dog bara för att ingen hann reagera i tid, eller hur! Så influensavaccineringen är inte den "junk science" du får den att låta som.

Klimatet bryr sig för övrigt inte om oss människor och våra debatter. Man kan, med andra ord, varken argumentera "för" eller "emot" att klimatförändrginar är å färde. Vi får helt enkelt göra vårt bästa för att försöka bygga smarta modeller för att förutspå hur klimatet kommer förändras i framtiden -- och de bästa modellerna vi har, just nu, visar att klimatet kommer bli varmare. Sen får var och en avgöra om detta är något att bli hysterisk över.

Men, som alltid, tack för en läsvärd blogg.

Per Welander sa...

FL: Klimatmodellerna visar att det kommer att bli varmare för att de programmerats till det. De har inte validerats mot verkligheten. När de bakåt i tiden inte stämde införde man aerosoler som kompensation. Alla klimatmodeller har misslyckats att förspå de senaste årens (lilla) globala avkylning. De är inte till för att göra prognoser (kallas scenarier av IPCC) men det görs av politiska skäl. En del av klimatbluffen.

fegis sa...

Om viruset muterar och blir dödligt, så får vi lösa det med karantänbestämmelser. Typ, oavsett.