lördag 4 juli 2009

HD sätter ned foten

I uppmärksammade våldtäktsmål när den dömde anser sig vara dömd endast på målsägandes berättelse sägs det alltid att så går det minsann inte till i svenska domstolar. Nej, det krävs alltid stödbevisning. Vi vet att det där inte är sant. Bo Larsson, känd från Uppdrag granskning som "fallet Ulf" är kanske det mest anmärkningsvärda kända exemplet på att svenska domstolar kan skicka människor i fängelse på enbart en berättelse - efter att polis och åklagare struntat i att kontrollera sanningshalten i densamma.

Att Högsta Domstolen river upp två våldtäktsdomar med hänvisning till just detta, att man inte ska kunna döma någon på enbart en persons berättelse, är därför både oerhört glädjande och viktigt. Även om det tvistas om prejudikatsvärdet i dessa domar är de facto HD:s domar prejudicerande. Samtidigt är det förfärande eftersom det innebär att två instanser, både tingsrätt och hovrätt, uppenbarligen har dömt just på ett sådant sätt som de inte ska göra enligt mången expertis: utan någon sorts stödbevisning.

Tänk dig själv situationen att bli anklagad för något du inte har gjort och bli dömd på enbart anklagelsens existens och en annan persons påstående att du ska ha gjort det du inte har gjort. Skulle det kännas rimligt? Övergrepp kan ha begåtts, men det ska bevisas! Så ska det fungera i ett rättssamhälle.

I vanlig ordning protesteras det kraftigt från feministiskt håll. Rapports vinkel var Elisabeth Massi Fritz' perspektiv, advokaten som i princip alltid för fram krav på lägre beviskrav i sexualbrottsmål. Rättssäkerheten förefaller ointressant. Att vanligt folk hytter med näven och kräver hårdare straff för våldtäktsmän är vi vana vid. Det är desto mer upprörande att en advokat kan propagera för urholkad rättssäkerhet och få lägga ut texten på bästa sändningstid i den statliga televisionen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En seger för rättssäkerheten, en motgång för feministmaffian!

ia sa...

HD säger vad den sagt sedan 1991, att det inte räcker att den ena är trovärdigare än den andra. Det måste finnas stödbevisning och stödbevisning kan vara målsägandens beteende efteråt - alltså ingenting nytt i sak. Folk tror att bevisning handlar om färska spår men vad HD menar är att en i sig starkt trovärdig berättelse som vinner stöd av övriga omständigheter i målet kan räcka för fällande dom.

I det ena målet där målsäganden några minuter efteråt ringde SOS Alarm och talade om att hon blivit våldtagen anser HD att det stöder hennes berättelse - vilket jag utgår från är den bedömning som lett till fällande dom i tingsrätten och hovrätten. HD menar däremot att eftersom uppgiften om att våldtäkten skett under knivhot inte kan styrkas så är heller inte åtalet styrkt. Med andra ord har inte tingsrätten och hovrätten dömt utan stödbevisning, de har bara låtit den vägra tyngre än HD.

Jag tycker nog att "feministmaffian" är ungefär lika onyanserad som "gubbmaffian" - den som nu ylar av glädje och läser in någonting som inte finns.

Anonym sa...

@ia:

Så det ska räcka med att bråka med en kille och sedan ringa 112 för att få honom fälld för våldtäkt? Nej du, den stödbevisning som används ska vara substansiell för att räcka för en fällande dom. Det lär knappast räcka med att en väninna sagt att hennes kompis var lite uppriven när hon kom hem. Och feministmaffia, det är precis vad de är de. Och svenska kvinnor ska vara glada och tacksamma att ni har världens trevligaste "gubbmaffia". Faktum är att vi släppt er för långt. Nu är det stopp. på fler omåden än detta.

Anonym sa...

Instämmer. Äntligen. Min far dömdes till sex års fängelse enbart efter jag under hård press från poliser som ställt ledande "berättade" att det hade skett. Jag var 9 år gammal då detta skedde. Såväl min mor, Anders Nyman på Rädda barnen och övriga protesterade men detta hjälpte inte. Visst, är det viktigt att busar döms men rättsäkerheten är minst lika viktigt. Att bli utsatt för en våldtäkt är ju synonymt med att oskyldigt bli anklagad och dömd för detsamma.

Skönt att JK fick bemöta Elisabeth i Agenda.

/Johan

Anonym sa...

Elisabeth är ju själv rasfrämling, konstigt då att hon till varje pris försvarar dom som avser att Förinta Svenskarna, dvs syrianer/assyrier, judar och musse pigg osv. Våldtäkter och i synnerhet i gruppsammanhang är till 99.9% ett importerat problem. Kolla med NI och övriga fria medier eller läs lite hos BRÅ.

/Risto