lördag 25 juli 2009

Det nordkoreanska helvetet

Renlärighet. Så skulle man delvis kunna sammanfatta bilden den nordkoreanska regimen. Men bilden är falsk. Längst upp sitter "den käre ledaren", vars idéer ett helt folk tvingas följa, och trycker i sig hummer och konjak samtidigt som nordkoreanerna svälter och pinas i världens värsta förtryckarsystem.

I likhet med Mao Zedong styr Kim Jong-Il ett land där människor hålls under extrem bevakning och där även smådetaljer i vardagen kontrolleras. Den senaste galenskapen från den slutna regimen handlar om att kvinnor inte längre ska få ha byxor utan tvingas bära kjol. För det har den käre ledaren bestämt. Viss musik och teater var förbjuden under Mao, själv unnade sig ordföranden emellertid rikligt av bådadera. Föga förvånande delar inte heller Kim Jong-Il sitt folks vedermödor. Ledarskiktet äter och dricker gott samtidigt som folket svälter. Kim unnar sig även lustjakter. En hårdför diktator vars stat styrs enligt jucheideologin, som går ut på totalt oberoende från omvärlden, trycker samtidigt i sig franska lyxviner och svindyr hummer. Det är beklämmande och visar samtidigt att ideologin egentligen inte betyder ett skvatt. Det är alltjämt ett medel för att sitta vid makten och utöva kontroll.

Om det är något folk jag tycker genuint synd om, är det det nordkoreanska. De lever i ett land som skulle kunna vara rikt och blomstrande på alla sätt, precis som sin granne i söder. Det är ett både vackert och rikt land - egentligen. Men politisk idioti och maktfullkomlighet har gjort Nordkorea till ett helvete på jorden.

Världens mest paranoida och oförutsägbara regim håller dessutom på att skaffa sig kärnvapen. Det kanske hade varit mer prioriterat att avväpna Nordkorea i stället för ett Irak som över huvud taget inte hade några vapen...

Väldigt sevärd är The Vice Guide to North Korea. Kan dock orsaka visst obehag och magont.

Eller se filmen i korta YouTube-klipp (14 delar).

Inga kommentarer: