måndag 31 augusti 2015

Heter svaret för svensk järnväg Kina?

Svensk järnväg faller isär. Den är gammal, dåligt underhållen och skulle behöva bytas ut. Frågan är med vad. Förslag att bygga riktiga snabbtåg skrattades bort av alliansregeringen. Nu i opposition har de borgerliga däremot gläntat lite på dörren. Men i vanlig ordning tar det tid att komma till skott.

Invändningen mot snabbjärnväg har varit ekonomin. Kina står i dag för mer än hälften av all världens höghastighetsspår. I en rasande takt knyts landet ihop med höghastighetståg. Östkusten är byggd - nu dras planer på att täcka hela kusten ned mot Vietnam samt långt in i centrala Kina. Guangzhou blir knutpunkt i söder.

China Railway Construction (中国铁道建筑总公司) har lagt en offert på att bygga höghastighetsbanan Stockholm-Jönköping-Göteborg-Malmö som svenska politiker aldrig lämnat diskussionsstadiet kring. På fem år ska jobbet vara klart - till en 25 miljarder kr lägre kostnad än de svenska beräkningarna.

Nu ska riksdagens trafikutskott åka på studiebesök till Kina och Japan. Det var bannemej på tiden. Höghastighetståg är inget nytt påfund. De har funnits i Asien och Europa ganska länge, men oförmågan att lära av andra länder har gjort att svenska politiker hellre låtit järnvägen falla sönder.

Kanske heter svaret på Sveriges järnvägsbekymmer Kina. Låt CRC bygga landets första höghastighetsbana. Och be dem sedan om en offert på utbyggnad av tunnelbanan.

Kinas framtida nätverk av höghastighetståg (klicka för större).

4 kommentarer:

Björn i Bromma sa...

Det absolut bästa vore om det befintliga systemet klarar av stipulerade 200 km/h i verkligheten. Den marginella tidsvinsten med höghastighetståg jämfört med detta är helt enkelt ej ekonomiskt försvarbar, det blir en jätteförlust.

Anonym sa...

Jag ser helst att kineserna fixar järnvägen. Sen vill jag inte heller att de ska anställa kineser som utför allt arbete. Sund protektionism måste finnas på kartan. Kom hit och bygg, driv företag, men anställ svenska arbetare. Vi behöver också se över arbetskraften: dvs. finns det i Sverige ingeniörer, järnvägsarbetare, rätt sorts utbildning inom höghastighetståg etc.? Vi behöver ha en plan för hur vi kan fortsätta driva höghastighetståg i detta land om kinesen försvinner med stålarna.

Magne

Johan sa...

Kartan visar väl det nuvarande nätverket, inte det framtida? http://shanghaiist.com/2015/07/04/subway-style_map_of_china_high-speed_rail.php

Hans Li Engnell sa...

Korrekt. Slarvigt av mig då det ju faktiskt står "operation map" på den. Men den är ändå helt oläslig. Ändrar.