måndag 27 december 2010

Liberaler måste samarbeta

Höstens riksdagsval innebar en enorm motgång för socialdemokratin. Det var roligt. Det innebar också att kommunister hölls utanför regeringen. Det var härligt. Men valresultatet innebar också att Moderaterna svällde rejält. Redan efter fyra år vid makten har Reinfeldt tagit över Perssons HSB-mantel och hela hans ministär andas självgodhet och maktfullkomlighet. Vem kunde tro att det skulle gå så hiskeligt fort för borgerligheten att upprepa Socialdemokraternas misstag?

Centerpartiet gjorde ett dåligt val och vinden har inte vänt efter valet. Tvärtom fortsätter partiet att backa, precis som Kristdemokraterna. Centerpartiet hade något spännande på gång med den liberala idéutvecklingen runt valet 2006. Detta verkar ha upphört - de fina orden har i alla fall inte blivit praktisk politik. Det är fortfarande det mest liberala av de borgerliga partierna (vilket i och för sig inte säger mycket), men medan Moderaterna har knyckt sosseväljare har Centern haft svårt att attrahera liberala moderatväljare. Detta måste en nya partiledare ändra på inför nästa val.

Det positiva för Centern är att medan Folkpartiet och Moderaterna har accepterat utökad övervakning och integritetskränkningar utan någon märkbar debatt har det våndats och stönats inom centerrörelsen. Folk med de rätta idéerna finns där. Men kanske är Centerpartiet fel arena för dessa liberala krafter.

Vad finns då som alternativ? Piratpartiet har skakats av inre stridigheter och misslyckandet i årets riksdagsval tycks ha tagit knäcken på partiet och sugit musten ur dess sympatisörer. Det är således svårt att se piraterna som något seriöst frihetligt alternativ framöver. Piratpartiet fortsätter att göra nytta i egenskap av Christian Engström med assistenter i Europaparlamentet. Gott så. Men i riksdagen har partiet inte att göra som det ser ut just nu.

Jag har tappat tron på att det går att förändra de existerande riksdagspartierna i någon märkbart positiv riktning. De har gått i stå, snöat inne, frusit fast. Det senaste valet blev ett ytterligare bevis för detta. Det behövs något nytt. Nytt blod, ny kostym, nya friska vindar. Vid horisonten skymtar faktiskt något nytt, ett liberalt initiativ fyllt med krafter från flera politiska partier som alla insett det meningslösa i att fortsätta kampen mot ideologiblinda och ryggradslösa politruker i gamla partistrukturer. Liberaldemokraterna kan bli en positiv liberal vind i svensk politik. Det är dags för de liberala krafterna att samlas på ett och samma ställe.

Liberaler, förenen eder.

14 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Problemet för liberaler är samma som för kommunister, dvs de är så övertygade om att just deras åsikt är rätt så att de hela tiden fraktioneras ut i små små portioner, lätta för de andra att suga upp, samtidigt om man tittar på det globala planet så har ju den liberala ideologin "vunnit" hela världen med några få undantag. Dvs demokrati, marknadsekonomi och starkt skydd för individuella rättigheter.

Problemet vi har i Sverige beror på Parkinsons lag då riksdagens jobb är att stifta lagar och det är det dom gör hela tiden även om vi inte behöver dom. Likaså på EU nivå.

Så enda sättet är att reformera demokratin då den representativa demokratin har spelat ut sin roll.

Om de som som representerar oss inte kan fatta klokare beslut än oss själva så finns ingen vits att dom representerar oss, eller hur?

Niklas Kolhammar sa...

Liberaldemokraterna? Kan verkligen du samsas med den där gamla systembolagsfolkpartiflygeln som ser betyg i skolan som fascism?

Niklas Starow sa...

Niklas.

Förklara, vilken systembolagsfolkpartiflygel?

Hans Li Engnell sa...

Niklas Lindgren: Gamla folkpartister i Liberaldemokraterna tar tvärtom avstånd från just den "systembolagsfolkpartiflygel" du nämner. Och vad betygen beträffar, blanda inte ihop Liberaldemokraterna med Vänsterpartiet är du snäll.

Niklas Kolhammar sa...

Hans,
tja Amanda Brihed och Torbjörn Jerlerup skriver ju upphetsade inlägg i parti och minut om hur fascistisk folkpartiets skolpolitik är... Sådana panikartade överord använder ju inte ens röde Ohly

Hans Li Engnell sa...

Det de vänder sig emot är den ensidiga kravpolitiken inom FP. Skolpolitik måste vara mer än bara mössförbud i klassrummet och tidigare betyg. Och hade de varit partiledare hade de nog inte använt sådana starka ord heller...

Niklas Kolhammar sa...

Hans, men det är ju en vantolkning av folkpartistisk skolpolitik i vänsterpartiets klass. Till och med Björklund själv håller med om att det behövs annat än krav i skolan. Ordning och reda är ju snarare en resurs som finns där om den behövs. Många klasser och barn behöver det inte. Och kunskapsskolan skall ju ses utifrån att det varit ren DDR-pedagogik som varit förhärskande inom lärarhögskolan sedan Stellan Arvidsons tid.

Sedan är det skillnad på att vara mot folkpartiets kravpolitik generellt, och vara emot folkpartiets skolpolitik. Den sistnämnda lär man inte få många med sig på mer än enstaka kulturskägg, medan det förstnämnda är betydligt mer träffande. Det är också skillnad på att vara emot kravpolitik och upprepade gånger anklaga ett parti för att vara fascistanstruket. Det senare är inte seriöst. Min tolkning av liberaldemokraterna efter att ha läst Amanda Brihed och Torbjörn Jerlerups inlägg är ett 1) att det inte är en seriös verksamhet och 2) att man i skolpolitiken står till vänster om vänsterpartiet. De liberaler jag känner och diskuterat saken med har gjort samma tolkning. Jag tror det blir svårt att samla liberaler under ett sådant paraply. Jag själv känner mig betydligt mer hemma under valfritt alliansparti.

Hans Li Engnell sa...

Niklas L: Jag håller inte nödvändigtvis med om allt som sägs av liberaldemokratiska företrädare. Inte alls. Men du måste komma ihåg att skolpolitiken är Folkpartiets huvudfråga, inte Liberaldemokraternas. Dess vikt bör bedömas därefter. Folkpartiets skolpolitik innebär förstatligande, centralisering och politikerstyre över lärarnas huvuden. Det är ingen bra liberal politik. L fokuserar dock på många andra viktiga liberala frågor; integriteten, den kroppsliga autonomin osv. Där finns inte ett skit att hämta i FP numera.

Niklas Kolhammar sa...

Hans, nu är det knappast politikerstyrning av skolan som var kritiken, utan att krav är detsamma som fascism. Sedan kan jag hålla med om att förespråka kroppsliga autonomin är positivt, samt integritetvurm (så länge det inte övergår i antiamerikanskt konspirationsfrosseri à la Piratpartiet). Men om du vill ha ett parti vars nyckelfrågor är ingen statlig skola alls, slopad sexköpslag och integritet så lär du få nöja dig med ännu ett 250-personerparti och skriva fler blogginlägg över hur korkade väljarkåren är.

Hans Li Engnell sa...

Fascism hör naturligtvis inte hit. Men du får fortsätta stödja en regeringsallians som rullar ut övervakningsstaten, låter politiker reglera vår sexualitet och tumma på rättssäkerheten. Jag föredrar att rösta med gott samvete.

Niklas Kolhammar sa...

jag har också rent samvete. Jag har röstat på den mest liberala regeringen på några decennier, som sänkt skatt, avmonopliserat apoteken, säljt statliga företag, avskaffat värnplikt, gjort nya kärnkraftsverk möjliga och ökat konkurrensen inom vården. samtidigt är jag medlem i ett av allainspartierna och försöker pressa på innifrån mot de frågor där jag anser att regeringen kan göra så mycket bättre.

Christoffer sa...

"Fascism" är givetvis att ta i en hel del, men jag vågar mig till att gissa att det är en rätt medveten överdrift, för att få reaktioner och lättare belysa vad som är på väg att ske i folkpartiet. Men sen behöver ju inte alla i (L) hålla med heller. Liberaldemokraterna är ett brett projekt som rymmer många olika inriktningar och människor. Allt ifrån socialliberaler och vänsterliberaler till klassiska liberaler och renodlade libertarianer. Brihed och Jerjerups åsikter är inte lika med hela partiets åsikter.

Men personligen tycker jag dom har sina poänger. Inte att FP är fascistiskt, det är nog mest en retorisk överdrift. "Auktoritär" är o andra sidan ett ord som bra stämmer överens med partiet under Björklunds ledning. Han har flera gånger visat prov på en gammaldags syn på skola och inlärning, t.ex. genom att köra över experternas skolplan till förmån för en mer omodern "rabbla länder och platser"-approach. Om han talat om något annat än krav och straff har jag i alla fall missat det. För mig tycks det att hans syn på undervisning är att elever ska sitta rädda och raka i rygg i bänkarna och passivt matas med kunskap. Vetenskapliga undersökningar har slagit fast att kreativ inlärning inte fungerar så.

Och skolpolitiken är tyvärr inte det enda området där folkpartiet blir alltmer auktoritärt. I regeringsställning stödjer man oreserverat FRA, IPRED, sexköpslagen, datalagringsdirektivet, repressiv drogpolitik, barnkisslagen, förmyndarmässig alkoholpolitik osv. I allting från integration till övervakning till brottsbekämpning så är fler krav, hårdare straff och mer kontroll allt som hörs från FP numera. Mot allt detta står sig i mitt tycke en halvdan apoteksreform och nån extra tusenlapp i plånboken m.m. sig ganska slätt. Särkilt som även Persssons sosseregering genomförde en hel del privatiseraringar på 90-talet, för att ge nån sorts perspektiv till det hela.

Niklas Kolhammar sa...

Christoffer, Auktoritär är visserligen mindre absurt och förolämpande än ”fascistiskt”. Men din utgångspunkt är exakt lika felaktig i bedömningen av folkpartiet (och hela alliansens) skolpolitik. Ni utgår från att politiker beskriver en position när de i själva verket beskriver en riktning. Det är ungefär detsamma som att anklaga varenda själ som villa ha lite mindre skattetryck i Sverige för att vara förespråkare av nattväktarstat. Alliansen (och majoriteten av svenska folket som också står bakom denna skolpolitik) är inte för en auktoritär skola. Nej de är för en skola med MER fokusering på kunskap och MER möjligheter för lärare att använda sig av disciplin som en resurs, än idag. Det är inte samma sak. För folkpartiet (eller någon annan) hade troligtvis aldrig förespråkat just mer regler och mer kunskap om det inte vore utifrån den position den svenska skolan befinner sig i (och befann sig i för några år sedan). En skola som stod maktlös mot mobbare och flyttade på de mobbade, en skola utan vilja i att förhindra enskilda elever från att förstöra sin egen och andra barns undervisning. En skola vars största pedagogiska inspiration sedan 1968 var DDRs skolväsende. En skola så totalt befriad från kunskapsmål att ettornas skolplan hade reducerats till ”att lära sig forska och söka information på Internet” (tyvärr ett sant exempel). Inte konstigt att både föräldrar och väljare föredrar att barnen åtminstone lär sig rabbla några europeiska huvudstäder så de vet var de var på semester, samt förhoppningsvis lär sig läsa och kritiskt granska information innan de beger sig ut på nätet efter information .
Att beskriva detta som att ha en auktoritär syn på skolan tyder på en total brist på politisk finkänsla och ger snarare bilden av att ni ställt er till vänster om vänsterpartiet i skolfrågan. Och kommer att resultera i att mer än 99 % av alliansens väljarkår aldrig ens kommer att överväga att rösta på er. Mig inkluderat… Så mycket för liberalt samarbete..
Därtill kan jag tillägga att jag inte tror att särskilt många tycker att grova förolämpningar inom blocken är något de vill belöna. Borgerlig kannibalism har aldrig varit poppis. Att kalla andra liberaler för fascister med mera, avskräcker troligtvis betydligt mer än ni någonsin kan vinna på det.

Niklas Kolhammar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.