torsdag 2 december 2010

Skadereducering är framtidens melodi

Håkan Fransson arbetar som "drogförebyggare" i Öckerö kommun och kritiserar RFSL för att de på sajten sexperterna ger råd om vad man bör tänka på när man använder vissa av de vanligast förekommande drogerna.

Rimligen gör RFSL detta för att förebygga olyckor hos brukarna. Men Håkan Fransson är kritisk till att de "lär folk att knarka säkert", som han uttrycker det. Han ser hellre överdoser och dödsfall än ett ge efter för ett klassiskt förebyggande arbete. Fransson påpekar att RFSL:s skadereduceringslinje minsann "är emot svensk drogpolitik". Ja, det är klart att det är. Allt som har att göra med skadereducering är i strid med den officiella svenska narkotikapolitiken (medan den är själva grundbulten i alkoholpolitiken). Enligt den svenska nolltoleranspolitiken finns det inte några brukare utan endast missbrukare av narkotika. Partiet som in i det längsta håller fast vid nolltoleranslinjen är blyhäckarna i Moderaterna, det enda parti som fortfarande inte har sagt ja till sprutbyte i Stockholm trots alla uppenbara hälsofördelar det har.

Att arbeta förebyggande är inget konstigt. Att informera om risker är tvärtom mycket bra. Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, arbetar med att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar hos unga och lär ungdomar mer om säkert sex, vilket även kan förebygga andra otrevligheter än sjukdomar. I informationen på landets skolor uppmanar de inte någon till något, de informerar. Det är en viktig skillnad. Det hindrar inte människor från att gå i spinn. För ett drygt år sedan reagerade Göran Skytte med avsky när han fick veta att RFSU även lär ut säkert analsex i skolorna (bloggat här). Sådant ska man inte syssla med och därmed inte veta något om, tycker Skytte.

RFSL uppmanar ingen att ta någon drog, de informerar mycket kort om drogerna. Och i ärlighetens namn är det information som i det stora hela lika gärna hade kunnat läsas på någon av förbudslobbyns alla hemsidor. Cannabis sägs "fortsätta påverka kroppen under 3-4 veckor efter ruset". Jaså, minsann? Att det går att spåra i kroppen är faktiskt inte detsamma som att det har en direkt påverkan på kroppen. Bieffekterna då? "Vanligt med ångest, olust, panikkänslor och paranoia", säger RFSL. Jag vet inte vilka källor de bygger sin information på, men den ser ganska identisk ut med den "information" som de flesta av oss har fått i grundskolan.

Medan skadereducering i allt fler länder ses som ett självklart socialpolitiskt inslag för att förebygga problem är det alltså fortfarande tabu i svensk drogpolitik. Jag tror dock att vinden är på väg att vända. Den svenska nolltoleranslinjen kommer att luckras upp bit för bit. Personer som Håkan Fransson hör därför inte till framtidens narkotikapolitik. Gudskelov.

Inga kommentarer: