söndag 19 december 2010

I Ohlys värld

Lars Ohly lever lite i en egen värld. Inte bara ideologiskt utan även när det handlar om att analysera valutgången. Han går till ett så kallat generalangrepp på Socialdemokraterna, som vänsterledaren anser har gått för långt åt höger.

Enligt Ohlys egenhändigt hopsnickrade analys hade De rödgröna kunnat vinna valet om de bara propagerat för en tydligare vänsterpolitik. Så måste förstås en V-ledare tycka, men att han gör en grej av det på DN Debatt när hans eget parti gjort ännu ett förlustval och, som det enda vänsteralternativet, endast lockar runt fem procent av väljarkåren borde få varningsklockor att ringa.

Faktum är att de allra flesta utanför Vänsterpartiet och den extrema vänstern har insett att det var Lars Ohlys parti som i första hand drog ned det rödgröna alternativet. Så fort kompromisserna i den ekonomiska politiken började, dalade stödet. Ohly är visserligen medveten om vikten av mittenväljarnas stöd, men har inget bra svar på hur Vänsterpartiet skulle kunna locka dessa med sin världsfrånvända politik. Partiet har en tid i kylan att se fram emot de kommande fyra åren.

Det är inte säkert att Socialdemokraterna hade vunnit valet i en allians med enbart Miljöpartiet. Mona Sahlin var aldrig en särskilt populär statsministerkandidat. Ohly har rätt i att partiet även innan valkatastrofen led av dåligt självförtroende. Men Vänsterpartiets medverkan gjorde väljarna än mer obenägna att rösta rödgrönt. Ohly är därför i högsta grad ansvarig för det rödgröna valfiaskot. Utan att själv inse det, tydligen.

Inga kommentarer: