onsdag 17 november 2010

Ett litet steg framåt

Samtidigt som Systembolaget fortsätter att sprida propaganda i TV och tidningar om sin förträfflighet, reklam som är lika irriterande som någonsin Radiotjänsts, pågår diskussionen om att tillåta så kallad gårdsförsäljning av alkohol.

Regeringens utredare uppges föreslå att inte endast ska gårdsbutiker få sälja egentillverkad alkohol - för att inte gynna inhemska produkter ska de även få sälja vin, sprit och öl från andra tillverkare. I praktiken innebär detta ett steg bort från det svenska alkoholmonopolet. Kritiken har inte låtit vänta på sig.

Att moralistpartiet Kristdemokraterna är emot varje steg i frihetlig riktning är inte oväntat. Desto märkligare kan tyckas att Folkpartiet, som har mage att kalla sig liberaler, har samma inställning. Nu är detta förstås inget nytt - Folkpartiet har varit alkoholmonopolskramare i evigheter. Det har verkligen ingenting med liberalism att göra. Men dessa dagar är det inte mycket i partiet som har det. Och var är Göran "vi är politikens gränspoliser" Hägglund när man behöver honom? Hur lite hans prat om att politiker ska hålla sina tassar borta från människors liv egentligen betyder blir uppenbart när hans parti tar samma ställning som det alltid har gjort. Med Övermoralisten själv, Maria Larsson, i främsta ledet. Vi som började tro att partiet ville förändras kan nog glömma det.

Moderaterna var tidigare starka kritiker av detaljhandelsmonopolet. Sedan partiet fick prefixet "nya" och kom under Reinfeldts ledning, har det emellertid inte hörts ett pip. Givetvis vet partiet att stödet för att avskaffa monopolet inte finns i Alliansen. Moderaterna skulle stå tämligen ensamma. Även om resoluta ställningstaganden är mer tydliggörande, är det således ett bra steg på vägen att skicka frågan till en utredning som föreslår att gårdsförsäljning ska tillåtas. Kanske kommer vi om många år se tillbaka på detta som steget då Systembolagets ställning undergrävdes. Tänk om regeringen kunde lägga ned Folkhälsoinstitutet också...

5 kommentarer:

Martin Olsvenne sa...

Var ju väntat att kd skulle motsätta sig, men heller inte så förvånande med fp om du frågar mig. De har ju trots allt ett ursprung i bl.a. nykterhetsrörelsen så jag ser det som ganska logiskt. Och nej, det är som du säger inte mycket som är liberalt med fp nuförtiden. De får ta sig i kragen och leva upp till sitt namn.

Hans Li Engnell sa...

När det gäller FP tror jag att det är alldeles för sent för det.

Christoffer sa...

Japp det är nog försent för fp att bli frihetligt, särkilt efter den riktning som tagits under Björklunds ledning.

Bättre då att satsa på Liberaldemokraterna :) vet att projektet är i sin linda, men det är en enaståemde aktivitet på mailinglistan, så potential och intresse finns uppenbarligen.

Anonym sa...

(s)jukfeminismen

Eric sa...

FP har ju frikyrkligarötter. Det förklarar saken. Vi ska pracas på den så kallade elitens snäva moraluppfattning.Ända in i sämngkammaren... Sverige är verkligen ett regregerat land. Den sista Sovjetstaten...