måndag 8 november 2010

Klimatpropaganda

I Vetenskapens värld i SVT2 i kväll slogs det på trumman för klimatalarmismen så det sjöng om det.

En stor del av programmet ägnades åt att misstänkliggöra alla forskare som ifrågasätter den "konsensus" som säger att människan är ansvarig för en global uppvärmning av planeten. Sättet att göra det på är välbekant: klimatskeptiker utmålas som paranoida högerextremister och lobbyister, finansierade av skumma tankesmedjor som går storfinansens intressen. Medan klimatalarmismens forskare, å den andra sidan, naturligtvis är helyllehjältar som strider för den goda saken. Helt utan egen vinning. De får tvärtom utstå hot och trakasserier men fortsätter att kämpa för den goda sakens skull.

I programmet dras paralleller mellan klimatskeptiker och forskare som förnekade rökningens skadeverkningar på kroppen även efter att de började bli kända. Slutsatsen är tydlig: skeptikerna är knäppskallar, inget annat. Inte nog med att det är knäppa och paranoida personer som kritiserar hypotesen om den mänskligt orsakade globala uppvärmningen, de har dessutom en politisk agenda! De har en ideologisk plattform, varnar programmet.

Ja, det kan bero på att det är en ideologisk strid! Det handlar om vilken makt politiker ska ha över våra liv. I det klimatalarmistiska lägret finns gott om röda och gröna tokskallar som ser möjligheten att med "rädda klimatet" som slagord flytta fram politikens positioner på medborgarnas bekostnad. Ingenstans i programmet nämns att det på den klimatalarmistiska sidan finns lika gott om organisationer och föreningar som propagerar för klimatalarmismen och som har lika politiska motiv som vilken annan skeptiker som helst.

Jag är inte forskare, jag är inte ens naturvetenskapligt lagd. Men jag vill kunna bli övertygad av de som är det för att jag ska tro på den alarmistiska bild som många av världens politiker vill pådyvla oss. Det är lätt att mäta temperaturen, jämföra år för år och säga: jo, jorden blir allt varmare. Det som fascinerar mig är hur i hela friden forskare världen över med sådan säkerhet kan säga att det är människan som orsakar denna uppvärmning, särskilt med klimatsystemets komplexitet i åtanke. Det fina i kråksängen för alarmisterna är förstås att ingen kan falsifiera påståendet eftersom vi inte kan simulera en värld utan koldioxidutsläpp från fossila bränslen. Vi vet helt enkelt inte hur det hade sett ut utan de påstått uppvärmningsorsakande utsläppen. Det måste vara en skön utgångspunkt för alarmisterna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är lätt att mäta temperaturen, jämföra år för år och säga: jo, jorden blir allt varmare. "

Nä, det är svårt. Ohyggligt svårt.

Frilansande Memetiker sa...

"Det som fascinerar mig är hur i hela friden forskare världen över med sådan säkerhet kan säga att det är människan som orsakar denna uppvärmning"

Om du är fascinerad så är ju det ett utmärkt incitament att läsa på mer i ämnet. Det är okej att erkänna sin okunnighet, det är okej att vara skeptisk, men det får inte bli ett rutinmässigt förnekande av något som man inte har besvärat sig med att studera.

Hans Li Engnell sa...

Lyckligtvis finns många mycket kunniga personer som också ifrågasätter klimatalarmismen.

Men ibland räcker faktiskt sund skepsis långt. Ta EMU som exempel. Jag letade under hela valrörelsen efter ett argument för hur euron egentligen skulle kunna fungera som gemensam valuta för så många olika länder, hur en gemensam riksbank skulle kunna fungera för så olika marknader och konjunkturer. Något bra svar hittade jag aldrig. Det finns fortfarande inte. Och euron krisar. Grekland har komplett kris medan Tyskland går bättre än på länge. Och så gemensam riksbank för de två länderna. Smart.