tisdag 23 november 2010

Statliga sexuella trakasserier

Allt fler amerikaner börjar vakna och inse att de låter sig utsättas för sexuella trakasserier så fort de ska flyga. Allt fler flygplatser installerar nakenscanners. John Tyner protesterade och blev avvisad från flygplatsen under till slut ganska hotfulla former. Episoden spelades in med hans mobiltelefon och har, förstås, blivit ett populärt klipp på YouTube.

När en ur säkerhetspersonalen förklarar för Tyner hur visiteringen går till svarar han med den numera beryktade repliken: If you touch my junk I'm gonna have you arrested.

Det räcker för att hämta en "supervisor" som förklarar igen hur det hela ska gå till. Det är rätt komiskt att höra personer ur säkerhetspersonalen beskriva vad som egentligen är ett sexuellt övergrepp på ett ytterst torrt och sakligt vis (och så den manliga inspelade rösten i bakgrunden som stoiskt förklarar att "säkerheten är allas ansvar"...). Man kan spy för mindre.

- I don't understand how a sexual assault being made is a condition of my flying
- This is not considered to be a sexual assault...
- It would be if you weren't the government!
- ...this is considered an administrative search and we are authorized to do it.

Det roliga är att han inte ger upp utan fortsätter streta emot (på artigast möjliga vis) och av rent principiella skäl tar smällen som det innebär - missat flyg och böter på 10 000 dollar (varför ska ha tvingas böta, egentligen?). John Tyner, och alla andra som protesterar, har förstås rätt. Jag skulle personligen tycka att det vore direkt obehagligt att någon känner på min pung bara för att jag ska flyga. Varsomhelst annars skulle det anses vara sexuellt ofredande. Men precis, som Tyner säger, inte när det är staten som utför det. Frågan är också hur pedofilnojan ska kombineras med nakenscanning av barn.

Hela filmen från vilken ovanstående dialog är hämtad finns att se här (det intressanta börjar vid 3.00) och en intervju med Tyner och längre diskussioner här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Trist att han inte höll inspelningen hemlig. Bättre att släppa bomben under pågående civilmål.