onsdag 10 november 2010

Varför köpa sex?

I Sverige har vi sedan länge gett upp att fundera över varför somliga säljer sexuella tjänster. Den officiella ståndpunkten är att de är tvingade därtill. Punkt. Därmed går frågan vidare till sexköparen. Nu kan det psykologiseras fritt.

Hanne Kjöller förstår inte varför män köper sex i Asien. Särskilt inte när männen ser bra ut och skulle kunna få sexet gratis någon annanstans. Funderingen är inte ovanlig, men den vittnar om okunskap. Kjöller anser att männen som står och väntar på sitt Thailandsflyg på Arlanda tycks stå och skämmas lite. I Sverige är ju sexköp inte bara tabu utan förbjudet (och det finns röster som vill förbjuda svenskar att köpa sex även utomlands). Och självaste justitieministern anser som bekant att den som har köpt sex, eller misstänks för det, borde skämmas offentligt. Arlanda är ju en rätt offentlig plats. Passa på att skämmas nu, för till Thailand når denna skam aldrig.

Att skämta om och driva med sexköpare är populärt. Oftast handlar skämten om utseende - de ser så eländiga ut att ingen vill ha dem, därför tvingas de vända sig till sexsäljare. Sådant vet man ju. Kjöller hakar på och skämtar om männens utseende ("breda tatuerade bringor, kamouflagefärgade shorts, rakade skallar och spända käkar"), men påpekar samtidigt att hon sett män som ser bra ut. Vilken chock: "De är unga, och i vissa fall tillräckligt snygga för att sannolikt inte ha några problem att attrahera kvinnor även utan betalning. Varför, kan man undra, betala för någonting man kan få gratis?"

Frågan vittnar om att Kjöller över huvud taget inte har förstått fenomenet sexhandel. Vilket är lite trist när hon skriver en ledare om det. Vi kan exemplifiera hennes fundering med en annan fråga: Varför gå på restaurang när du kan äta hemma? När det gäller sexköp är svaret att du vill ha någonting extra (vilket aldrig är garanterat i ett "vanligt" förhållande eller på en "vanlig" dejt), du vill inte behöva anstränga dig (vilket raggning oundvikligen innebär), du vill heller inte behöva få några emotionella konsekvenser av sexet (som att tycke uppstår). Det sistnämnda är lättare sagt än gjort eftersom många thailändska sexsäljare letar efter en man som ska hjälpa henne till en bättre framtid samtidigt som många sexköpare blir förälskade i de vackra thailändska kvinnorna. Men i princip är dessa ovanstående punkter argument som många sexköpare har. Det är inte konstigt, det är rationellt.

En väldigt stor andel av sexköparna i Sverige är gifta eller har stadiga förhållanden, om vi ska tro sexsäljarna själva. Sexsäljare berättar om hur deras kunder klämmer in ett sexköp mellan jobbet och hämtningen på dagis. Småbarnslivet är känt för att inte direkt sporra sexlivet - att många söker andra vägar för sin drift är inte alls konstigt (om än oärligt mot frun). Det handlar således, som Kjöller noterade i fallet med de "snygga" killarna, inte om sexnöd (även om de exemplen säkert också finns).

Jag pratade med både sexsäljare och sexköpare när jag var i Thailand senast. En bild av rationalitet växte fram som fick mig att inse det självklara och naturliga i sexhandel. Sexsäljaren får möjlighet att tjäna stora pengar. Orsakerna till hennes val varierar (allt från att försörja barn och/eller föräldrar till att de helt enkelt inte vill ta något "vanligt" jobb). Samtidigt får sexköparen rekreation på sin semester. Det är alltså en mycket rationell affärsuppgörelse. Jag har pratat med sexköpare som har en tyst överenskommelse med frun om att åka en kortis till Thailand för lite kul medan hon har en liknande rätt någon annan gång på året. Därtill ska läggas att många sexsäljare i Thailand har så kallade sponsorer som från hemlandet skickar dem pengar (naivt övertygade om att tjejen inte träffar andra män under tiden). Det finns således många sätt på vilka en driftig sexsäljare kan tjäna pengar.

I Sverige talas det alltid om "utnyttjande av prostituerade". Detta är ett sätt att förhålla sig till sexhandel som även var vägledande i den så kallade "utvärderingen" av sexköpslagen som kom i somras. Kjöller använder samma begrepp men tar det ett steg längre när hon beskriver sexköparna som "plantageägare" som "köper människor". Denna bild blir helt absurd. Självfallet finns män som beter sig illa mot sexsäljarna, precis som det finns män som beter sig illa mot kvinnor hemma i Sverige (det ska sägas att det även finns thailändska sexsäljare med dålig attityd, som beter sig illa och som stjäl, men dessa såg aldrig Kjöller). Alkohol spelar säkert in en del i många fall. Men jag vill hävda att det ur den genomsnittlige köparens perspektiv verkligen inte handlar om något upplevt "ägande". Den bilden projicerar utomstående på fenomenet utifrån sin egen uppfattning om vad sexhandel är. Och eftersom få tar sig tid eller har intresse av att faktiskt prata med dem det berör, lever myterna och fördomarna vidare. Även på ledarplats i Sveriges största morgontidning.

14 kommentarer:

Stockholm Under Ytan sa...

Mycket väl formulerat. Riktigt bra.

Frilansande Memetiker sa...

Jag instämmer. När okunniga debattörer som Kjöller fortsätter rapa upp klichéer om "att köpa människor", då är det här exakt sådant sakligt bemötande som behövs.

Anonym sa...

Varför glöms alla kvinnor som åker söderut för att köpas sex bort? Det finns en dokumentär som heter Cowboys in Paradise som handlar om kvinnor (bland annat en svenska) som åker till Kuta Beach på Bali för att köpa sex. Finns på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=kq5Si3oSdkg

Anonym sa...

Äh fy fan... Att beskriva sexköpsindustrin i Thailand som en rationell affärsuppgörelse är att sätta på sig själv en blindkavle för man vill inte se hur det står till. Så jättepraktiskt. Uppenbarligen har ni egna erfarenheter av att åka till andra länder, eller här i Sverige, för att köpa sex, för det är ni det ni måste. Ingen annan vill ha er äckliga själar eller kroppar inom räckhåll.

Måste gå och kräkas nu...

Hans Li Engnell sa...

Nu begår du det där klassiska misstaget: att sätta sig till doms över andra (utan att ha en aning). Jag trodde att jag i min bloggpost gjorde klart att sexköp inte handlar om sexnöd. Men eftersom du uppenbarligen endast är intresserad av att ge utlopp för dina fördomar, är nog dialog meningslös.

Anonym sa...

Läste din blogg.
Tyckte om din artikel och dina svar. Mycket eftertänkt och intelligent.
Har bott nu några år i Thailand. Bor kvar här just nu…Rest en hel del i Asien ( inte bara). Är 64 år gammal. Har sett det mesta.
Håller fullständigt med dig. Varför just i Sverige har man gått från den ena ytterligheten till den motsatta sidan???
Minns att när jag kom till Sverige 1968, var Sverige något annat… vad har hänt? Vem skapar denna meningslösa debatt..?
Vänligen
Maks

Anneli sa...

Oupsie daisy!

Att vara liberal är tydligen att inte ha någon som helst moralisk gräns.

Sexhandel är ett ord som gör det lättare att hantera och diskutera utnyttjande av människor i underläge, av mer eller mindre tragisk situation.

Tro för all del inte att prostituerade skulle syssla med det dom gör om dom hade andra möjligheter. Om ni tror det så ligger eran "drift" och manlighet i vägen för sunt förnuft och medkänsla.
Tro inte heller att män rent allmänt stöder ett sånt här sett att se på "sexhandel".

Barnsexhandeln, är den också en rationell affärsuppgörelse som är helt naturlig för att tillfredställa "drifter"?
Den enda skillnaden är ju åldern och kroppslig mognad.

Nej, var ärlig och säg det rent ut.
En kvinna, eller ung man, eller en liten flicka, eller en get, ska väl kunna upplåta sin könsöppning och kroppshåligheter för lite skavande. Speciellt om du betalar så dom får mat även för denna dag och kan bo kvar en dag till i rännstenen.
Det är väl deras problem om dom inte har trevligt under tiden och som man måste man ju få knulla, annars dör man.
Det är ett jävla sätt att folk sätter sig till doms över det.

Ditt inlägg var så jävla tamt och dumt att jag instämmer med tidigare "anonym".
Jag mår illa och tror jag ska kräkas.

Marknaden är inte alltid fri.

Hans Li Engnell sa...

Anneli:

Att du drar in barnsexhandel i diskussionen visar att du har svårt för saklig argumentation. Jag har aldrig någonsin försvarat sexuella övergrepp mot barn, det hör över huvud taget inte till denna diskussion. Jag pratar om myndiga människors rätt att bestämma över sin sexualitet. Utifrån dina förutbestämda uppfattningar tar jag för givet att du inte har pratat med vare sig sexköpare eller sexsäljare. Du vill inte inse sexhandelns heterogenitet utan vägleds av bilden om den desperata horan som tvingas sälja sex som en sista utväg. Så ser inte verkligheten ut, inte ens i Thailand.

Du kan ju börja med att läsa Linnea Evertssons blogg (och för all del även hennes bok Att sälja sex):
http://gretassvammel.blogspot.com.

Återkom gärna när du har sakliga och inte enbart emotionella argument att komma med.

Anneli sa...

Personligen ogillar jag personer som i diskussioner använder sig av frasen "svårt för saklig argumenation" när det handlar om två individer som ser olika på saken i en fråga.

Osaklig?
Jag håller inte med dig oavsett hur många sexsäljare du pratat med. Jag tycker fenomenet sexköpare är osunt, omoraliskt och utnyttjande av billig arbetskraft i en bransch som jag inte ens tycker borde existera som bransch.

Är din blogg stängd för emotionella argument?
Äger du inga sådana själv inom andra områden?
Är avsaknad av emotionella, moraliska och etiska argument att vara liberal?

Jag har ingen som helst respekt eller förståelse för sexköpare i sexhandeln. Sew me!

Jag ser ingen skillnad på sexköparens synsätt och barnsexköparens synsätt. Det har visst med den här diskussionen att göra. Att du inte ser det är ditt problem. Det gör inte dig mer saklig.
En torsk är en torsk oavsett var bordellen ligger och vem som jobbar där. Torskens konsumtionsbehov ser likadant ut över hela världen och det handlat mer om skalor av grått.

Inte ens efter att ha läst en bok som går ut på att ursäkta en sexsäljares livsval.
En del kvinnor väljer att tro på något enbart för att göra män nöjda, för håller du inte med dom så blir dom så arga. Och ingen tycker om en kvinna som ifrågasätter mäns lust till att köpa sex.

Jag tror fortfarande att den glada och genuint frivilliga horan är en myt som "branschen" och sådana som du gärna vill puffa för i form av skyddsorganisationer eller fackförbund.

Jag undrar om DU vet hur verkligheten ser ut. Och du vet ingenting om vad jag sett i världen. Det är ingen vacker syn, kan jag säga.
Vi ser den helt uppenbart inte på samma sätt.

Nåja, jag bryr mig inte om ifall du inte gillar vad jag tycker och jag förmodar att du känner på samma sätt.

Men om du skriver en blogg, får du acceptera att jag kommenterar min syn på ditt ämne.

Visst är det roligt!

Hans Li Engnell sa...

Den osaklighet jag hänvisade till var att du plötsligt lyfte in barnprostitution i diskussionen, som för att smeta ned mig med åsikter jag inte hyser. Du sänker dig till en mycket låg nivå när du för en sådan argumentation. Dessutom är det en direkt felaktig argumentation på flera plan. Du jämställer alltså vuxna och barn när det gäller handlingsförmåga, mognad och ansvar? Det är verkligen en helt unik inställning, vågar jag påstå.

Du patologiserar sexköparen och försöker måla en homogen bild av gruppen sexköpare ("en torsk är en torsk"). Om du hade varit intresserad av de människor som är inblandade i sexhandel hade du givetvis lyssnat till vad sexsäljarna säger om sina kunder och vad sexköparna säger om motiven till att köpa sex. Det finns mycket forskning på det området, både i Sverige och internationellt. Ett tips: den narkotikaberoende gatusexsäljaren utgör INTE majoriteten. Att faktiskt våga prata med de människor som finns bakom begrepp som "hora" och "torsk" torde vara själva grunden för en vettig diskussion i ämnet sexhandel. Att du i stället väljer att ignorera de människor som de facto sysslar med sexhandel gör din argumentation svår att ta på allvar. Du har en uppfattning - en fördom - och den tänker du inte låta verkligheten rubba på.

Du får givetvis komma med vilka emotionella argument du vill. Men jag fortsätter att hävda att de inte bygger på saklig grund. Att tycka att något är "äckligt" eller "osunt" är i mina ögon inte skäl nog att lagstifta mot det. Du låter din egen privatmoral, som säger att sexhandel är äckligt och en form av utnyttjande, bestämma hur andra människor ska leva sina liv. Att som du påstå att sexsäljare som inte ser sig själva som offer i själva verket sitter och ljuger är både oerhört kränkande och en vidrig form av översittarmentalitet.

Anonym sa...

Men Anneli då! Du är så förskräckligt inkonsekvent. Så här beskriver du dig själv i din Bloggerprofil: "Jag är cirka ganska precis ungefär 42 år och bor i Stockholm där jag försörjer mig på ett oinspirerande arbete." Men stackars dig, Anneli, blir du inte lycklig på ditt jobb? Du bara måste bli lycklig på ditt jobb, annars betyder det ju att du säljer din kropp! Så tycker du ju i den här meningen från blogginlägget: "Jag tror fortfarande att den glada och genuint frivilliga horan är en myt som "branschen" och sådana som du gärna vill puffa för i form av skyddsorganisationer eller fackförbund." Alla måste få bli LYCKLIGA på sitt jobb, det är väl ett krav, eller? Annars är du väl egentligen... en... en... (sätt in valfri stigmatiserande benämning på sexsäljare)

Du har helt enkelt fel. Det finns dom som väljer att sälja sex hellre än att knega i jordbruk eller fabrik, det vet jag. Jag bor i Thailand och vet hur det ligger till. (Hur jag vet det behöver du inte spekulera i, du får troligen fel då också...) Hans Engnell beskriver i stort sett verkligheten korrekt, som jag upplever den här på plats och med god insyn.

Sen ett allmänt tips, innan du försöker dig på främmande språk, lär dig! Eller, ville du verkligen bli sydd någonstans? ("Sew me.")
/Farang

Anonym sa...

Makalöst välskrivet inlägg/artikel..
Kul! Jag vill också att sexhandel ska bli lagligt igen i Sverige. Det finns en mörk baksida av att förbjuda prostitution, den ser vi i antalet våldtäkter i Sverige analtet självmord, antalet dödmisshandlar mellan män i fllyekäksköerna, det meningslösa fyllevåldet mellan män, våldet mellan män i samband med manliga saker som fotboll och hockey etc.. Svenska män bär på frustration som knappast gynnar oss som folk eller land.

Carl-Johan sa...

Förlängningen av argumentet blir att man ska ha rätt att sälja sina organ på en fri marknad, man ska ha rätt att frivilligt sälja sig som slav eller frivilligt döda sig själv för att sälja sitt hjärta och därmed försörja sin familj?

Unknown sa...

Eftersom kvinnor alltid vill vara ensamma så är det så klart svårt för en man att hitta någon kvinna. Kvinnor som ändå söker män har kanske mellan 200-300 att välja på om hon anstränger sej lite. Det skapas en enorm obalans .I princip är det därför omöjligt för en man att lyckas hitta någon på ett normalt sätt .Därför detta med sexköp .Om det nu är så att det är synd om kvinnor som( måste) sälja sex varför gör dessa kvinnor det då? ,jag talar nu om kvinnor som inte är tvingade till prostitution. tn