torsdag 7 januari 2016

Det är dags att sätta ned foten


Massövergreppen mot kvinnor som skedde på nyårsafton i Köln har skakat om det tyska samhället. Hur kan hundratals män, kanske ett tusental, delta eller se på när ett hundratal kvinnor rånas och blir tafsade på?

Frågan har förstås politisk sprängkraft. Inte för att det var män som utsatte kvinnor för brott utan för att männen enligt polisens signalement var av arabiskt och nordafrikanskt ursprung. Det är hög tid att prata om kulturens och religionens påverkan på kvinnosynen - och på våra samhällen.

I vår del av världen har män och kvinnor lika rättigheter. Så ser det inte ut i Nordafrika eller Mellanöstern. När människor från dessa länder invandrar till EU kommer de till kulturer som ser på kvinnor på ett annat sätt än vad de är vana vid. I synnerhet i Norden och Tyskland förväntas kvinnor vara produktiva i samhället. Här kan kvinnor nå den absoluta toppen i politiken. Danmark och Norge har eller har haft kvinnliga statsministrar, Tyskland en kvinnlig förbundskansler. Vi tar lika rättigheter på allvar, vänder oss till polisen när rättigheter kränks och förväntas få en likabehandling i rättssalen. Kvinnors ställning i Nordamerika, Europa, Australien och delar av Asien är historiskt stark.

Våra samhällen är långt ifrån perfekta. Men de är inga patriarkat. Det är däremot länderna i Mellanöstern och Nordafrika. Värderingar om kvinnors underordning, om mannens roll som familjeöverhuvud och om dennes rätt till kvinnans kropp är vida spridda i dessa länder. Detta har inte bara med islam att göra, vilket Indien är ett tydligt exempel på. Men faktum är att muslimska länder generellt sett är oerhört långt efter västvärlden och det moderna Asien vad beträffar kvinnors rättigheter.

Det vore naivt att tro att personer som invandrar till Europa inte tar sina traditionella värderingar med sig och att det inte fortsätter färga deras kvinnosyn i det nya landet. Självklart är det så, precis som en västerlänning är färgad av sin kultur när denne invandrar till ett annat land. (Även om jag på många sätt gillar Kina väldigt mycket går det inte komma ifrån att jag som svensk ser på vissa företeelser på ett helt annat sätt än kineser.)

Frågan är hur vi bemöter detta i vårt land. Att förneka problemet, eller bli storögt överraskad av incidenter som den i Köln eller för all del även i Sverige, är en dubbel kränkning mot de kvinnor som drabbats och fortsätter att drabbas.

Jag undrar var alla Sveriges feminister är just nu. De som fulla av energi blir rosenrasande över såväl friande våldtäktsdomar som män som sitter bredbent på tunnelbanan. Var är alla blogginlägg? Krönikor? Feministiskt initiativ har inte sagt ett knyst (vilket väl i och för sig är lika bra).

Tystnaden är tyvärr talande. Vissa, som Irena Pozar, svarar på övergreppen i Köln med att twittra att även hon har blivit sexuellt trakasserad av "vita män". Mattias Svensson kallar gärningsmännen för "tyskar". Det finns en så förlamande rädsla för att "gynna fel krafter" att locket läggs på fullt rimliga diskussioner. Somliga borde fråga sig vilka det är som egentligen gynnas av denna konflikträdsla.

Svenska män tillhör de mest jämställda i världen. Det är inte primärt här feministerna borde leta fel och brister. Det finns en betydligt större kamp att ta, nämligen den mot traditionella och direkt människofientliga värderingar.

För vi kan inte fortsätta så här. Vi kan inte trippa på tå samtidigt som kvinnor behandlas som skit mitt framför våra ögon. Vi måste vara ärligare och modigare än så, oavsett vilka det anses "gynna" i det korta perspektivet. Ty att inte stå upp för våra ideal om lika rättigheter, för kvinnors och mäns rätt till den egna kroppen och mot vissa kulturers vidriga sedvänjor och ideal, är att gynna riktigt mörka krafter. Det vore dessutom ett svek mot alla kvinnor. Såväl din syster som din mor och dotter.

Det är dags att sätta ned foten mot riktigt kvinnoförtryck, mot dassiga värderingar och mot alla dem som inbillar sig att de kan äga kvinnor. Ni ska respektera våra lagar och regler, punkt slut.

Läs även:
HAX, Alexandra Ivanov, Patrik Kronqivst, Fnordspotting

20 kommentarer:

Anonym sa...

Det går så sakta upp ett ljus lite varstans.Kanske blir man inte liberal per automatik när man anonymt korsar en gräns?Kanske blir man det inte ens om man hade papper?
Hax vill skriva kontrakt med flyktingar/invandrare/ensamkommande/berikare/pensionsräddare/sociala investeringar och allt vad de kallas.Så att de blir liberala vid ankomsten till det liberala drömlandet.
Frågan som snabbt infinner sig är vad som sker vid kontraktsbrott?
Till skillnad från vad som sker vid ett vanligt brott?
Våldtäkter,rån och ofredanden är ju inte lagliga.I varje fall inte för den inhemska befolkningen.
Det värsta som kunde hända nu vore om någon ifrågasatte mantrat "som flyr för sina liv".Det är många förenklade sanningar som hänger i luften nu.Och det gagnar som vanligt bara SD.Så kanske borde vi inte tala så mycket om det som hänt?

Anonym sa...

Det blir bara värre och värre ju mer som kommer fram, även vettskrämda barn t.o.m kvinnliga poliser hade attackerats, alltså wtf..

Samtidigt i Sverige: relativiseringen i full gång
http://aktuelltfokus.se/du-maste-prata-med-din-son-om-valdtakter/

Anonym sa...

Det verkar som om feministerna i Tyskland också tiger om händelserna i Köln: http://nrwjetzt.de/aufschrei-0-0-wenn-die-feministische-empoerung-ausbleibt/

Anders Eriksson

Anonym sa...

Jag kan i hög grad känna sympati med de kvinnor i Köln, den natten under nyårsafton, då en våldtäktsmobb angrep dem. Vad man däremot måste fråga sig är hur kvinnor i Köln tänker. Under det gångna året har det anlänt c:a 1 miljon asylsökande till Tyskland, främst från kulturer som kan ta en kvinna att våldta utan kännbart straff. Nu är det alltså nyårsafton, och kvinnorna i Köln beger sig ut för att fira, och tror att de asylsökarna inte ska ge sig på dem? Jag förstår väl att man ska få leva ett liv där man kan vistas på offentlig plats, men man bör tänka extra, när det under 2015 anlänt miljonen asylsökande. Då måste man fråga sig om det inte är rimligt att stanna hemma, vara på en privat fest där kulturberikare inte kommer in. Personligen har jag under nyårsafton inte varit inne i Stockholms stad på flera år pga. de kaotiska situationer som uppstår nätter som dessa. Och visst har kulturberikarna, våra invandrare från utanförskapsområden, en del i att man inte vill in till Stockholm just den natten. Helst en privat fest eller firande på annan ort än Stockholms innerstad, den natten, för det är absolut rimligt att undvika Stockholms innerstad om man känner för en trevlig kväll där det inte är kaotiskt, och en stämning där våldsamma situationer har högre sannolikhet att inträffa, än övriga kvällar på året.

Magne

Lotta Trouble sa...

I vilka delar av Asien har kvinnor en "historisk stark ställning"? Inte i Japan, Kina, Indien, Thailand iaf. Indonesien och Filippinien?

Anonym sa...

Först när det blir så illa att Gudrun eller Åsa blir våldtagen, eller tallad på, kan vi räkna med att den sidan tar tag i megafonen.

Anonym sa...

Gudrun och Åsa? Det är väl ingen som vill ta i dem med tång ens... //tompas11

Anonym sa...

I slutändan får SD rätt.Snart sitter det bara enögt rätt troende från förr kvar på någon sunkig tidningsredaktion med adress Västra Järnvägsgatan och mässar om värdegrunder.
Men det stannar ju egentligen inte där.
Anledningen till att SD får rätt är ju att de andra släppte all markkontakt och seglade iväg långt bortom de blånande bergen till sagolandet Nangijala.Där behöver man bara tro eller hoppas tillräckligt mycket så får man det man önskar.Tror man eller hoppas tillräckligt mycket tillsammans så uppfylls önskningen till och med innan den önskats.För i landet Nangijala besegrar alltid det goda Tengil.
Tillbaka på här nere jorden har eliten fortfarande svårt att förstå Tengils seger.Det är också förklaringen till den.För nere på jorden är SD inte Tengil, utan Tengil är verkligheten.Det värsta med verkligheten är att den inte besegras med Astrid Lindgren.
Inte ens när en nästan enig riksdag försöker det.
Sagotanter hör hemma på bibliotek.Inte i en riksdag.

lensof sa...

Det som hände i Köln var ett terrorangrepp. I detta håller jag med 6e mannen. Det var alltför välplanerat, dessa händelser som inträffade i ett antal olika städer i Europa. Det börjar komma fram mer och mer från olika håll. Köln var för stort för att tystas ner men liknande handlingar skedde på fler platser.
Att kvinnor utsätts är antagligen ett irrbloss. De är lättast att angripa och förövarnas verkliga angrepp ( mot det västerländska samhället) kan döljas bakom sexuellt beteende. Det förekom ju också grova stölder samt misshandel mot män som var därför.
Målet tycks ha varit att skapa kaos och rädsla. Inte bara bland kvinnorna. Beteendet är ett självförhärligande och antagligen riktat mot den egna gruppen. Se vad vi kan och vad vi gör, vi har makt när vi tar den, se och följ......
Ser vi inte allvaret i dessa angrepp är vi verkligen illa ute. Att se dessa män som sexuella djur är att underskatta deras avsikt med planerad och medveten vilja attt förstöra och rasera.
Deras styrka är att de slåss från underläge och att vi underskattar dem. Vi måste vakna.

Anonym sa...

Det allra värsta är att man försöker mörka vad som hänt. Man verkar inte förstå att detta förtigande och mörkande kommer i förlängningen att gynna, inte bara SD, utan än mer våldsbejakande krafter långt till höger om SD.

Anonym sa...

Man kan anta att det finns en viss kognitiv dissonans hos godhetseliten just nu. Därav tystnaden.

Det som händer i Strängnäs eller Kalmar är lätt att hålla ifrån sig, men händer det på Hauptbahnhof i Köln kan det lika gärna hända på Medborgarplatsen, och just där gillar man inte olika lika mycket.

Till sommaren lär en stor del av de unga männen att ha tröttnat på nedlagda konferenshotell i glesbygd och dragit till storstan, EBO hos kompis kusin eller så. Då vill det till att Sverige håller vad flyktingsmugglarna och porrstreamingsiterna har lovat.

Över 99% av dom kommer inte att hitta på dumheter. Det räcker inte, tyvärr.

Anonym sa...

lenshof
Ditt inlägg är mycket klokt - tror precis som du att det här handlar om mycket mer än sexövergrepp. Kalla det en terrorhandling eller varför inte en krigshandling. I alla krig förnedrar män fiendens kvinnor.
Sedan håller jag med bloggaren - det är verkligen i elfte timmen - att sätta ner foten mot dessa mäns kvinnosyn. Det allmänna tafsandet som sker på badhus och i andra offentliga miljöer har vi sett mellan fingrarna med alldeles för länge.
/Karin

Anonym sa...

Så oväntat: Hans Engnell försöker kollektivt skuldbelägga alla muslimer, och vädja till SD-kretsarna, liksom deras järnridå-policy mellan två stadsdelar (Öresund).

Hur ställer sig Engnell t.ex. till Khadijah, som en fallstudie i libertariansk feminism?

http://www.muslims4liberty.org/khadijahra-a-case-study-in-libertarian-feminism/

Det påminner mycket om retoriken som användes mot judarna på 30-talet.

Det bästa vore kanske om Skåne lämnade Sverige, så kan Stockholm-samojederna ha sina gränskontroller som håller muslimerna ute borta vid Markaryd, och vi öresundare fortsätta jobbpendla till Skånes huvudstad Köpenhamn utan att bli antastade av centralmaktens uniformerade banditer med hundar?

Hans Li Engnell sa...

Jag antar att du anser att även HAX, Svenska Dagbladet och Expressen "vädjar till SD-kretsarna"?

Anonym sa...

DN och Aftonbladet vädjar också till SD-kretsarna.För att inte tala om tyska tidningar.
Den anti-libertarianska konspirationen bara växer.

JohJoh sa...

@Anonym 8 jan 00:35

"och vädja till SD-kretsarna, liksom deras järnridå-policy mellan två stadsdelar (Öresund)."

Någon måtta på dumheterna får det väl ändå vara?!
Beskyller du verkligen SD för "järnridån" i Öresund?!
De var regeringen som tog det beslutet.

Tvärtom är det så att med SD:s invandringspolitik tidigare (dvs den politik som nästan alla nu står för) så hade inte denna panik-åtgärd behövts.

Detta sagt av någon som ogillar SD (men någon sans får det väl finnas i argumenten...)

A nonym sa...

Nä precis vem vill närma sig Gudrun Avskyrman eller Åsa Romsås

Anonym sa...

"Det värsta med verkligheten är att den inte besegras med Astrid Lindgren."

Klipper den till samlingen.

KnownUnknowns sa...

Handen upp alla som blivit kollektivt skambelagda och sexuellt trakasserade utav radikal-feminister.

Anonym sa...

I nyhetsfördjupningsprogrammet "10 vor 10" i Schweiz största tyskspråkiga TV-kanal SRF förekom ett inslag om händelserna i Köln på nyårsnatten. Två personer intervjuades. Den ene är Ashti Amir, migationsexpert i med syriskt ursprung och boende i Schweiz sedan 15 år. Den andra är Alice Schwarzer, som presenteras som "feministikon".

Inslaget kan ses här: http://www.srf.ch/play/tv/10vor10/video/das-frauenbild-der-migranten?id=ce39330f-17c3-41bd-889c-d407b863c142

Inslaget är intressant i sin helhet (drygt fyra minuter), men särskilt uttalandena från dessa två personer (med min översättning):

Ashti Amir: "Das Problem ist nicht ein Problem der Kölner Situation was aktuell ist, sondern es ist ein langjähriges Problem, das ist auch im Zusammenhang mit gescheiterter Integration, die man auch da wenig geschaut hat." (Problemet är inte ett problem vad gäller den kölnska aktuella situationen, utan ett mångårigt problem, det är också i sammanhang med misslyckad integration, som man har beaktat föga.)

Alice Schwarzer: "Wir bezahlen die Quittung für die Versäumnisse der vergangenen Jahrzehnte. Es muß jetzt ein Ruck durch dieses Land gehen und für die neuen Flüchtlinge klar ist angesagt: integrieren oder aber gehen." (Vi betalar nu priset för de senaste decenniernas försummelser. Det måste gå ett ryck genom detta land och göras klart och tydligt för flyktingarna: integrera dig eller gå.)

Ashti Amir: "Wenn eine Person mit einem Vorstellung hierher kommt, mit einem Vorstellung er hat immer recht und die Frau hat kein Recht und er in ein Sexualkonflikt kommt in einem arabischen Raum, der Mann hat immer recht; die Frau ist immer die schuldige – egal in welchem Kontext. Und dann mit diesem Vorstellung hierher zu leben, das führt schon zu vielen Konflikten, und das muss gerade gemacht werden: hier es funktioniert einfach anders und die Frau hat eine Rolle genau gleich wie einen Mann." (När en person med en föreställning kommer hit, med en föreställning att han alltid har rätt och kvinnan inte har någon rätt och han hamnar i en sexualkonflikt i ett arabiskt område, då har mannen alltid rätt; kvinnan är alltid den skyldiga – oavsett i vilken kontext. Och då att leva här med denna föreställning, det leder förstås till många konflikter, och det måste sägas tydligt: här fungerar det helt enkelt annorlunda och kvinnan har en lika stor roll som en man.)

Alice Schwarzer: "Wir haben nicht energisch genug integriert und auf Respekt vor Rechtsstaat und Gleichberechtigung gedrungen. Wir haben das so laufen lassen mit einer falschen Toleranz und angebliche Religionsfreiheit." (Vi har inte energiskt nog integrerat och betonat respekten för rättsstaten och likaberättigandet. Vi har låtit det löpa på så med en falsk tolerans och förment religionsfrihet.)

Tänk om man kunde höra Gudrun Schyman eller någon annan svensk "feministikon" uttala sig som Alice Schwarzer!

Om kvinnorörelsen (feministerna) inte är intresserade av att tackla de "utmaningar" som Ashti Amir beskriver, så kommer väl någon annan att få göra det. Och har inte kvinnorörelsen då avskaffat sig själv, när den ger vika för det allra tydligaste hotet mot kvinnans rättigheter?

Med de bästa hälsningar
Anders Eriksson