fredag 27 mars 2015

Behovet av etiketter


I dag landade Stefan Löfven i Beijing för att möta både premiärminister Li Keqiang och president Xi Jinping.

Varje gång en svensk statsminister eller regeringsföreträdare åker till Kina ställs frågan om huruvida denne kommer att ta upp en diskussion om mänskliga rättigheter. Det anses viktigt att markera var Sverige står och framför allt att sätta etiketter på andra länder.

Frågan är vad det ska tjäna till. De svenskkinesiska diplomatiska relationerna går tillbaka till 1950. Kina vet mycket väl var Sverige står.

Göran Persson fick liknande frågor, då främst rörande den så kallade Guantánamosvensken Ghezali men också Irakkriget i stort, när han skulle besöka George W Bush i Washington. Persson lyfte frågan om Ghezali, och denne släpptes också senare. Men att börja orera om Irakkriget fann han inte konstruktivt. Att göra en demonstration och ägna sig åt plakatpolitik kommer bara att reta värden och inte leda framåt ett enda steg.

För en god diplomat som strävar efter goda relationer även med länder vars politik det går att ha stora invändningar mot, är det kontraproduktivt och självmålsaktigt att sätta etiketter och därmed riskera att allvarligt skada relationerna. Bara för att få säga det alla redan vet, nämligen att Kina är en diktatur.

Löfven säger att alla kan vara lugna, Sveriges relationer med Kina kommer vara fortsatt goda. Efter Margot Wallströms utspel och efter alla turer med den svajiga 38-procentsregeringen under senare tid, där löften plötsligt inte är löften längre, är det uppenbart att ingen kan vara riktigt lugn.

Man vet kort sagt aldrig vad som kan bli nästa steg hos regeringen Löfven.

10 kommentarer:

Micke sa...

Högerns attityd till dikaturer har skiftat 180 grader sedan Sovjet föll och Friedman föreläste i KIna två veckor innan Himmelska fridens torg.

Numer är dikatur ok.

Hans Li Engnell sa...

Representerar Löfven "högern" här?

Anonym sa...

@Hans Li Engnell

:D



EE

Melmac sa...

Fredagsgroggen är redan inmundigad förstår man.....

Micke sa...

Nej du representerar högern när du klagar över att sossar etiketterar diktaturer för vad dom är.
Värst är det när ni först gnäller över att sossar INTE kallar diktaturer för vad dom är (Saudi) för att sen gnäller ännu mer när dom gör det. I det stora hela gillar ni dock "ordning och reda" lika mycket som marxiser men bara om det är rätt sorts "ordning och reda". Demokrati är ALLTID sekundärt till husbondens bizniz.

Anonym sa...

Micke: Hur ser din vision om demokrati ut?

Anonym sa...

Vänsterns "demokrati" är inte den demokrati som svenskarna vill ha. Hade det varit så hade de rödgröna gjort ett annat resultat 2014 jämfört med 2010. Majoriteten röstade MOT socialism i båda valen. Mussolini, Hitler och Stalin, alla goda socialister!

Micke sa...

Hur ser din vision om demokrati ut?
-----------------------------

Det som gjort det möjligt för svensk pragmatisk nazism att få plats i riksdagen. Hade inte gått i Kina.
Konstig fråga på ett inlägg som gäller diktatur i Kina.
Känns det viktigt för dig att vi ignorerar att Kina är en diktatur?

Anonym sa...

Kina är en rutten diktatur. Kan påpekas att det inte heller är en högerdiktatur. Var finns dem nuförtiden? Ryssland är att likna vid en nationalsocialistisk diktatur.
Nazism är inte en högerideologi utan en nationalistiskt inriktad statssocialism.
En nazist har mer gemenast med en kommunist än med SD 2015.

Micke sa...



Vilka som gav Hitler makten och vilka som inte gjorde det och varför.

SD är direkta arvtagare till Hitlers ideer om vikten av arisk monokultur.



http://www.bergstrombooks.elknet.pl/hitlermakt.htm