söndag 18 januari 2009

Superskulden

Kvällens Dokument utifrån, dokumentären Superdebt, handlade om USA:s rekordstora och fortsatt skenande statsskuld. Skulden har växt från 5,6 biljoner år 2000 till 9,7 biljoner 2008. Det är ofattbara summor vi pratar om.

Samtidigt klättrar Kina på den ekonomiska rankingen och är nu världens tredje största ekonomi efter USA och Japan. Den enorma välståndsökningen sedan Deng Xiaopings reformer 1978 har inneburit att 300 miljoner kineser har lyfts ur fattigdom och ekonomin 70-faldigats. Kina har en valutareserv på 1 biljon dollar och världens största handelsöverskott.

"Om Kinas ekonomi fortsätter att växa i samma takt som under de senaste 20 åren och USA:s ekonomi likaså, kommer Kina att passera USA om 20 år. Det är inte en frågan om ifall det sker utan när", säger Tim Condon, chef för Asienavdelningen vid ING Groep NV i Singapore.


Även Kina drabbas förstås av finanskrisen. Ett stimulanspaket på 4 biljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor) klubbades i november. Stora investeringar i bland annat infrastruktur ska skapa jobb. Tillväxten avtar i Kina men var, till skillnad från nära nog nolltillväxt i väst, 6,8 procent under sista kvartalet 2008.

För USA kommer det att bli värre innan det kan bli bättre. Inte nog med att landet befinner sig i recession, den nye presidenten har enorma förväntningar på sig. Och de handlar inte om en lägre statsskuld.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kina är ju framtid, tack vore sin stabilitet helt klart. En parti system är bäst, ingen protest. :=) Förresten, Den kinesiska regeringen lyfte väl över en miljard människor ur fattidom och 3-400 miljoner har samma levnadsstandard som europerna, inte sant?

Hans Li Engnell sa...

De uppgifter jag har sett säger att runt 300 miljoner har lyfts ur vad som brukar kallas extrem fattigdom (en US-dollar om dagen, enligt vissa kriterier). Exakt hur många som lever på europeisk standard i dag vet jag inte. Men skillnaderna mellan stad och landsbygd är enorma och totalt sett är Kina fortfarande fattigt jämfört med rikare EU-länder. En sak som är säker, dock, är att utvecklingen fortsätter att gå väldigt fort. Både ekonomiskt och kulturellt.