fredag 23 januari 2009

Knäppt

Som noterat nedan kommer minnet av Förintelsen att högtidlighållas i vanlig ordning den 27 januari. Men inte i Luleå. Den planerade minnesgudstjänsten och fackeltåget ställs in på grund av händelserna i Gaza. Enligt komministern i Domkyrkoförsamingen är det "obekvämt" och "malplacerat" att visa sympati med Förintelsens offer. Det är ett hårresande uttalande.

Det är trist att Israels agerande i Gaza ska behövas kopplas samman med judar som inte har något som helst med krig eller övergrepp att göra på detta sätt. Är folk verkligen så trångsynta?

Miriam Mozel Öström, judinna i Luleå, undrar följdriktigt: "Hur kan man vara rädd att hålla ett fredligt fackeltåg för Förintelsen?". Det kan man undra. Men... det är inte för Förintelsen, väl?

10 kommentarer:

LeoB sa...

Enligt Dagen sa komministern, Bo Nordin,

att det känns "obekvämt" och "malplacerat" att hålla minnesgudstjänst för Förintelsens offer när kriget i Gaza upprört så många.

Den sista delen gör ju en viss skillnad. Men jag tycker liksom du ändå att det är olyckligt. Samtidigt förstår jag Bo Nordin, hans tvekan. Det är inte lätt att samtidigt säga att vi beklagar förintelsen och vi tycker att Israels angrepp i Gaza antagit alldeles för stora proportioner.

Jag tror att många i demonstrationerna skulle önska sig detta. Samtidigt finns det säkert andra som tycker att det vore okänsligt mot de judar som fortfarande lider efter det fasansfulla som hände under förintelsen.

Men lättare än så är det inte. Vad jag tycker att Bo Nordin borde ha gjort är att ha sökt stöd hos sina kollegor och andra runt om i landet för att få idéer om hur den här svåra uppgiften skulle kunnat genomföras.

Jag hoppas att andra har gjort det och att demonstrationerna på söndag lyckas förmedla detta. Att vi inte glömt förintelsen men att det som sker nu också är förfärligt.

Anonym sa...

Varför säger museichefen för auschwitch att gaskamrarna byggdes av sovjetunionen efter att tyskland besegrats? det är dokumenterat på video!

varför fängslas folk som säger att den nuvarande versionen av förintelsen är falsk?

varför vågar ingen seriöst debattera mot dessa människor?

vad är de rädda för?

sanningen?

Hans Li Engnell sa...

Anonym,

Varför snackar du en massa skit?

Anonym sa...

Herr Engell. Vad exakt av ovanstående är skitsnack?

Hans Li Engnell sa...

Jag har egentligen ingen som helst lust att lägga tid på att snacka med en Förintelseförnekare. Det finns nämligen inget att "debattera". Vi kan diskutera NÄR folkmordet inleddes, HUR ordern såg ut i detalj och NÄR den gavs. Men att du försöker förneka världshistoriens mest väldokumenterade brott gör dig bara löjeväckande. Har du över huvud taget hållit i en bok om Förintelsen vet du mycket väl vilket bildmaterial vi har att tillgå, vilka vittnesmål som finns från såväl SS som överlevande judar (inklusive de blueprints av Auschwitz-Birkenau som överlevde kriget). Gå och sprid dynga någon annanstans.

Anonym sa...

Varför påstår du att jag är en "förintelseförnekare",det är jag sannerligen inte! Jag har faktiskt ingen uppfattning om förintelsen,eftersom jag inte var i
Nazi-Tyskland 1941-1945.
(Var inte född ännu)
Men jag har noterat att det finns folk med en helt annan syn på vad som hände i koncentrationslägren
än vad den officiella versionen ger vid handen,och att de alltid avfärdas som antisemiter och jag ser kommentarer som "Jag har ingen lust att ägna tid åt att diskutera med Förintelseförnekare."
Jag menar,om nu den officiella versionen är vattentät,varför kan inte ni "Förintelsekramare" komma med konkreta,vetenskapligt underbyggda bevis och krossa "förintelseförnekarnas" argument
en gång för alla, i en debatt tex.
Er ovilja "att ägna tid åt att diskutera med Förintelseförnekare."
är ganska suspekt för en opartisk iakttagare.Inte heller inger det förtroende att man i några Europeiska länder kastar folk i fängelse för dessa åsikters skull

Hans Li Engnell sa...

Var du med när Palme mördades? När Titanic sjönk? Eller när pyramiderna byggdes? Om inte, menar du att dessa händelser inte heller har inträffat? Vilka bevis är det du saknar? När man försöker belägga historiska händelser går man efter vittnesmål från människor som var med. Man jämför dem med varandra. För händelser de senaste 150 åren finns dessutom möjlighet att titta på bildbevis (och de senaste dryga 100 åren även filmbevis). Vilka bevis är det du saknar?

Vi har ritningar på lägren, vi har vittnesmål från mängder av offer, vi har vittnesmål från hundratals förövare (både inom Einsatzgruppen och inom lägersystemet), vi har vittnesmål från högt uppsatta kontorsmördare som Eichmann och från Höss. Vi har inspelade erkännanden av Himmler och Goebbels. Vi har dokument som den s.k. Jägerrapporten i vilken avrättningarna av civila i Baltikum under 1941 finns registrerade by för by, dag för dag. Förintelsen är så väl belagd och bevisad att du aldrig hittar något liknande i en domstol i dag när människor döms för mord. Detta vill du alltså "debattera" om?

Jag är för yttrandefrihet, annars skulle jag aldrig ha brytt mig om att besvara sådana här stolligheter som du för fram. Men räkna inte med att jag kommer att lägga ned mycket mer tid på dig.

Anonym sa...

Jag har ingen lust att debattera om detta,men jag hade gärna velat följa en öppen debatt om ämnet,vilket antagligen är omöjligt,för så fort någon nämner bara en lite avvikande åsikt,så upprörs förintelseindustrin av detta.
Det råder nog ingen tvekan om att nassarna arkebuserade och mördade judar och andra minoriteter under andra världskriget. Men gasade de
ihjäl sex miljoner judar?
Tveksamt....

Hans Li Engnell sa...

Nähä, nu vill du plötsligt INTE debattera.

Nej, nazisterna gasade inte ihjäl sex miljoner judar. Ungefär hälften dog på andra sätt. 1,1 miljoner dödades i Auschwitz, huvudsakligen med gas. 900 000 dödades i Treblinka med gas. Runt 250 000 dödades med gas i Sobibor och mellan 500 000-600 000 i Belzec. Därutöver sköts 1,5 miljoner ihjäl på östfronten av Einsatzgruppen och kastades i massgravar. Till detta ska läggas alla som svalt, misshandlades och arbetades till döds under nazisterna i bland annat rustningsindustrin.

Eichmann bekräftade antalet judiska offer på mellan 5 och 6 miljoner. Rimliga uppskattningar ligger på mellan 5,5 och 5,7 miljoner, någon exakt siffra kommer vi aldrig att få.

Läs "Belzec, Sobibor, Treblinka: The Operation Reinhard Death Camps" av Yitzhak Arad för mycket detaljerade beskrivningar av de tre dödslägren i Polen.

LeoB sa...

Hans: Så utmärkt.

Anonym: Du behöver kanske ta itu med din verklighetsuppfattning, ditt förhållande till andra människor? Kanske fastnar du för förenklade fantastiska förklaringar?