torsdag 22 januari 2009

De ljusblå feministerna

Det har länge varit tydligt att nya moderaterna är ett feministiskt parti. Partiet har inte bara köpt det socialdemokratiska samhällsbygget rakt av (för att kunna putsa lite på fasaden) utan också de feministiska idéer som präglade Göran Perssons regeringar under vilka vi fick sexköpslagen och ständiga hot om kvotering i både styrelser och föräldraförsäkring. Under Reinfeldts ledning har moderaterna börjat prata om "värdet av feministiska teorier och genusvetenskap".

Alliansen införde en så kallad jämställdhetsbonus som belönade de föräldrar som valde "rätt" och delade på ansvaret att ta hand om barnen. Nu vill partiet fortsätta på den inslagna vägen där det är politikerna, inte föräldrarna själva, som bestämmer hur folk ska fördela sin tid med barnen.

Enligt partisekreterare Per Schlingmann har partiets jämställdhetsgrupp "tankemässigt, idémässigt och policymässigt" brutit ny mark i moderaterna. På Schlingmanns nyspråk är det "väldigt välgörande för den politiska diskussionen i partiet att vi vågar vända på stenar som vi inte gjort tidigare." På allas vårt gemensamma språk är Schlingmann ett arsle som skiter fullständigt i partiets själ, som ger blanka fan i principer och som tycker att det är spännande och skoj-skoj att experimentera med idéer som hör hemma i den svenska politikens mörkröda vrå. Var går gränsen för vad som kan anses "välgörande" för partiet? Med Schlingmanns hallelujainställning kan vilka tossiga idéer som helst få genomslag i borgerlighetens största parti och därmed, i värsta fall, bli till officiell borgerlig regeringspolitik.

Det finns inga heliga kor i moderaterna i dag och det är väldigt svårt att förstå att den som röstade på moderaterna 2002 också kan tänka sig att rösta på moderaterna 2010. Det är inte längre samma parti. Reinfeldt har lyckats förvandla ett parti som en gång utgick från individens rätt till fria val till ett förmyndarparti bland alla andra. Kalla det tragik.

9 kommentarer:

Martin Olsvenne sa...

Antar att du inte ångrar att du lämnade partiet, en dag som denna? :-(

Hans Li Engnell sa...

Jag har visserligen aldrig varit medlem i moderpartiet utan bara aktiv MUF:are. Men ja, jag är väldigt glad att jag lämnat det där bakom mig. :-)

Patrik Öhman sa...

Läget är väl som så att Moderaterna medvetet bedriver en S-politik för att det är det enda sättet att behålla makten i detta sossefierade land.

Maktkåta som alltför många i beslutande ställning blir ger de hellre upp sin ideologi.

Eller har M en dold agenda. De kanske sitter och planerar för en 4 årig lång orgie av liberala avregleringar efter att de vunnit 2010.

Nu stämmer ju sällan konspirationsteorier...

Hans Li Engnell sa...

Patrik,

Det var helt klart det många av oss hoppades på inför valet 2006. Att moderaterna bara gjorde en väldigt smart manöver för att locka väljare för att sedan genomföra liberala reformer ändå när de vunnit valet. Men Reinfeldt var (tyvärr) ärlig när han sade att det var ett nytt parti. Så jag tror att vi kan ge upp det där hoppet nu...

Anonym sa...

Piratpartiet nästa.

Hans Li Engnell sa...

Problemet med piratpartiet är att de ju kommer att stödja det block som ger dem integritetsfrågorna. Det kan alltså innebära passivt stöd till vilka feministiska idiotförslag som helst.

Per Hagwall sa...

Patrik, vill man vinna val verkar det iofs oerhört korkat att överge en familjepolitik som stöds av 80% av föräldrarna.

Eller så tänker partiledningen som de gör med försvarsavrustningen, de som vill ha ett starkt försvar kommer inte att rösta på vänsterblocket, nej, kanske det, men de kanske inte kommer att rösta alls, eller på andra partier.

Anonym sa...

I EU-valet är piratpartiet ett klart alternativ. Du behöver knappast oroa dig för piratpartiets vilja att gä med på tokfeministiska förslag, för ingen kommer att vilja ta i piratpartiets ideer med tång.
/Robert Andersson

Anonym sa...

Tyvärr så är det ju så att det inte bara är feministiskt flumm vi har att oroa oss för, jag anser visserliggen att integritetsfrågorna är viktigare än faministflummet, fast ja slipper förståss gärna att oroas över bägge. Det händer oftare och oftare att jag undrar om vi förrutom feminist och integritets tokerierna dessutom kommer få dras med religiösa idiotier i riksdagen snart också.