lördag 4 februari 2017

Nu har jag ledsnat på er, mainstreammedier


Jag är en nyhetsslukare. Dagligen plöjs minst ett tiotal medier i ett slags inbyggd rutin. Men det börjar verkligen ta emot att läsa svenska och vissa utländska mainstreammedier nu.

Det talas och skojas mycket om alternativa fakta och fejknyheter om vårt land, både bland vanligt folk och i våra stora medier. Men ett större problem än mediebilden av Sverige i andra länder är våra egna mediers kvalitetsras.

Vi har ett helt genompolitiserat public service dränkt i politisk korrekthet och identitetspolitik. Vi har tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet som visserligen har olika politiska färger officiellt men där journalistiken är lika vinklad och undermålig.

Extra illa har det blivit sedan Brexit och Donald Trumps valseger. Nu verkar det inte finnas några spärrar kvar längre. Inga anständighetens hinder som håller journalistiken på rätt köl. Det finns förstås enskilda journalister på nyhetsplats och skribenter på ledarsidor som gör ett bra journalistiskt arbete vecka ut och vecka in. Ibland även i public service.

Men dessa drunknar lätt i den stora massa av ogenerat vinklade reportage och nyhetsvärderingar som ensidigt pekar ut Israel som boven i Mellanöstern, tar konstant ställning för Demokraterna i USA, flitigt beskriver högerpopulismen som ett stort hot men aldrig en endaste gång sett på Feministiskt initiativ som vänsterpopulister. För att bara ta några exempel ur högen.

Det blir helt enkelt rätt jobbigt att ta del av nyheter som alltid har en agenda, där journalisten aldrig är påläst eller där personen bakom reportaget inte vill ge en ärlig bild. Detta har varit uppenbart i frågor om migration, integration och kriminalpolitik under lång tid, men nu känns det som att den nyfikna och granskande journalistiken överlag har börjat packa ihop för gott. I stället bereds plats åt tyckandet, från komiker, krönikörer och, ja, folk som tycker saker utan att nödvändigtvis veta något om det.

Inte sällan märks vinkeln i ett reportage direkt i rubriken. När Milo Yiannopolous ska prata på Berkley och våldsamma huliganer förhindrar detta skriver SvD: "Högerextrem redaktör stoppad - Trump hotar strypa anslag". En alternativ rubrik som bättre hade beskrivit vad som hände hade varit "Våldsamma protester på Berkley mot homosexuell judisk journalist".

Medierna får ofta frågor om varför de pixlar ansikten på misstänkta kriminella och döljer gärningsmannens utländska bakgrund, även i filmer släppta av polisen i vilka de söker hjälp från allmänheten. Då brukar de hänvisa till de pressetiska reglerna. Det måste finnas ett allmänintresse att veta nationalitet och se ansiktet på den misstänkte.

Särskilt konsekvent tolkas emellertid inte dessa pressetiska regler, ty samtidigt gör samma medier nedanstående publiceringar. Se och jämför.

Allmänintresset kräver att nazister hängs ut med namn och bild.

Månne misstänkte Aftonbladet att den häktade hade ögon i nacken?
Lotta Rudholms mördare hängdes genast ut med namn och bild.

Ikeamördaren pixlades initialt men namnet dök förstås upp på Flashback.

Mitt sjunkande förtroende för mainstreammedierna handlar självfallet inte bara om inkonsekvens i publiceringar av brottsmisstänkta. Men den är ett ganska träffande exempel på hur de stora medier som anser sig vara lite finare och lite mer professionella hycklar helt öppet. 

Det är inte ett dugg konstigt att fler söker sig till så kallade alternativa medier och att allt färre betalar för en dags- eller kvällstidning. Problemet är att många journalister inte verkar förstå varför.

En bra start för att öka allmänhetens förtroende vore att släppa den von oben-attityd som präglar anställda på DN, SVT och andra anrika institutioner. Men det är nog att hoppas på för mycket. Själv har jag ledsnat.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Lite goda nyheter.
Naturligtvis från en sajt utanför MSM.Vi får hålla tummarna för att det stämmer.

"Färre surfar på Aftonbladet – nu slutar tidningen redovisa trafiken"

http://nyatider.nu/farre-surfar-pa-aftonbladet-nu-slutar-tidningen-redovisa-trafiken/

Utlandssvensk sa...

"Jag är en nyhetsslukare. Dagligen plöjs minst ett tiotal medier i ett slags inbyggd rutin."

Samma här! När jag bodde i Sverige en gång i formtiden, brukade jag köra till Marieberg 05.00 för att köpa dagens tidningar. Kanske var det just pga. detta som jag för väldigt länge sen tröttnade på svensk media. Jag läste nämligen ALLT och efter att jag lämnade landet blev det ganska snart uppenbart hur extremt vinklade och direkt lögnaktiga de inhemska tidningarna är.

Möjligen måste alla gå igenom detta själva. Hans gör det nu. Men det har funnits skäl att göra det i minst 40 år. Läs DN från 70-talet. Det var en kommunistpropaganda långt värre än något vi ser nu. Men om man lever mitt i det, så ser man det inte.

Anonym sa...

Blir det LePen eller en socialist som Frankrikes nästa president? Fillon har gjort en tvåa i det blå skåpet.

Somebody is wrong on the internet sa...

Ännu ett bra inlägg av dig Hans där du blottlägger hyckleriet och de dubbla måttstockarna, vilket inte är så svårt om du ursäktar.

Sk högerpopulister utmålas ofta som ett hot mot demokratin, vad är då inte vinklade medier som undanhåller sanningen?

Jag tackar dig också för att du tillåter en fri debatt i kommentarsfältet trots en hel del off topic och långa inlägg.

Ha en fortsatt trevlig kväll.

Erik sa...

Men varför över huvud taget läsa svensk MSM? Står det alls något av intresse där? Har inte öppnat DN och SvD ens på nätet på flera år.

Anonym sa...

"Det är inte ett dugg konstigt att fler söker sig till så kallade alternativa medier och att allt färre betalar för en dags- eller kvällstidning. Problemet är att många journalister inte verkar förstå varför.

En bra start för att öka allmänhetens förtroende vore att släppa den von oben-attityd som präglar anställda på DN, SVT och andra anrika institutioner. Men det är nog att hoppas på för mycket. Själv har jag ledsnat."

/ Välkommen till skaran som tröttnat på "missförhållandet" i MSM...!

Själv tröttnade jag på samma typ av missförhållande inom fackförbund och politiker-kåren för minst 20 år sedan.
Och MSM visade sitt nuvarande tryne tämligen tydligt redan för över 5 år sedan.
Men de har blivit allt mer öppna med det.
Blir de ännu öppnare så kanske t.o.m. en större del av den slumrande massan också vaknar för ovanlighetens skull.
Om man innan dess inte förbjuder alternativa medier, samt FB, Twitter etc vill säga...

Rösta med fötter och händer tills vidare!
Dvs sluta köpa respektive läsa MSM, varken tidningar eller websidor.
Sluta köpa bokverk och tidningar från Bonnier och Schibsted med.
Då upphör deras pengar och inflytande.

Mvh
Magnus Sjöström
Låt bli att

Anonym sa...

Håller med Hans här, det har blivit helt bedrövligt efter trumps valseger.
Allt utom tramsnyheter måste dubbelkollas om det öht ägt rum.

Anonym sa...

Ja utomlands är man inte enbart imponerade av den svenska modellen.
Helt klart mindre imponerade än vi själva i varje fall.

http://www.breitbart.com/london/2017/02/04/sweden-ban-gender-segregated-classrooms/

http://www.express.co.uk/news/world/763096/Sweden-MPs-demand-billion-pound-investment-police-growing-crisis

Magne sa...

Journalistiken är död. Så brukar Sean Hannity på Fox News beskriva situationen. Fox News brukar för övrigt beskriva att de är utanför Main Stream Media. Fox News reportrar och debattörer uttalar vanligtvis att 90 % av USAs medier är kampanjorgan för Hillary Clinton, att de är en förlängning av Demokraterna.

Vi har inte längre granskande medier (när hade vi det egentligen? Men man kan åtminstone säga att ekonominyheter innehåller mer substans än en PK-fråga som migration eller folkgruppernas välstånd och hur de förvaltar sina samhällen) utan det är tyckande, känslomässiga utspel och vinklingar. Konstigt att Trump då hävdar att det är #FakeNews från CNN och MSNBC? Inte alls!

Jag mår mycket bättre av att ta bort all propaganda från SVT, SvD, DN och från bekanta som ska pådyvla sin liberala eller kulturmarxistiska hållning. Liberalerna avstår jag för deras tro att allting går att lösa med marknadskrafter utan att ta hänsyn till kultur, språk, sociala normer och demografi; kulturmarxisterna (om du så vill vänsterliberalerna) för att de relativiserar och är allmänt knäppa.

Läser och ser numera Fox News mest. Gillar Jyllands Posten mycket, om den går att läsa och inte är låst. Några bloggar hinner jag med.

Journalistiken är DÖD!

stefankarlsson sa...

"You will never find a more wretched hide of scum and villainy" Star Wars-citat som stämmer in på större delen av svensk journalistkår i allmänhet-och Aftonbladets ledarredaktion i synnerhet.

FDLiberal sa...

Hans, vill du ha en ärlig bild av verkligheten i landet?
Fråga den här polisen:

https://www.facebook.com/peter.springare/posts/10208300682343230

Anonym sa...

Magne har rätt när han observerar att näringslivsskriverierna är 'bättre' och saken är så enkel som att när det gäller siffror så går det inte att tycka, känna, tro och uppleva, vilket är närmast legio inom andra genrer.

Journalistik har övergått i journalism.

Anonym sa...

Som vänsteranhängare känner jag precis tvärtemot: en mängd liberala och nyliberala företeelser t ex kring ekonomin tas för given i ALL ekonomirapportering. Teorier som inte är mer än just teorier kring hur ekonomin fungerar tas för fakta – och ingen alternativ världsbild får leta sig in.

Jag uppskattar inlägget ändå, jag håller med om att svensk media brustit i neutralitet vad gäller rapporteringen om Trump, det är dock framförallt positivt för extremhögern. Som ni vet påverkas inte högerpopulismen av att mainstreammedia sågar dem, de lever snarare på det. Det hade varit fantastiskt att få se mer rapportering som går till botten med Trumps popularitet (som mycket ligger i hans ekonomiska budskap – inte allt det andra som rapporteras om här).

Vad gäller detta med brottsmisstänktas ursprung tycker jag bara det känns jävligt rättshaveristiskt att harva på om det. Läs de pressetiska reglerna, där står det klart och tydligt hur journalister ska hantera det och min bild är att de reglerna följs annat än i visas undantagsfall (och undantagsfall kan man alltid hitta).

Anonym sa...

Varför läsa MSM?
Liksom andra här mår jag bäst utan "drakarna" och SVT-SR, men ibland är det nyttigt att veta vad meningsmotståndarna tror och tycker.

(Har för mig att det citatet är antingen Pratchett eller Yes, Minister.)

I minst fem år, kanske längre, är min grundinställning till SVT-SR att minst en av följande alltid gäller:
* de undanhåller information
* de förvränger information
* de ljuger medvetet.

Anonym sa...

@ FDLiberal sa...
"Hans, vill du ha en ärlig bild av verkligheten i landet?
Fråga den här polisen:

https://www.facebook.com/peter.springare/posts/10208300682343230"

Nu har han redan blivit polisanmäld...!
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/polis-anmald-for-inlagg-pa-sociala-medier

Så länge han inte skriver hela namn eller ärende nr så kan det inte anses vara otillåtet.
Sedan kan de ju få TYCKA att han skall vara tyst i stället...
Men PK-aktivisterna kan ju givetvis inte låta sanning komma fram ostraffat, så därför anmäldes han.
Jag är rätt säker på att han har koll på att han inte korsar gränsen för vad som skrivs..
PK-aktivisternas oro är dock inte bara detta enskilda FB inlägg, utan att han har mage att kanske skriva fler rapporter varje vecka...

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Fel sorts visselblåsare.Den här ska ha livstid och brinna i helvetet.
http://www.friatider.se/utredare-pa-polisen-pekar-ut-invandrare-for-de-flesta-grova-valdsbrott-anmals

Anonym sa...

Ni som läst utlandsmedia, några tips på bra journalistiska publikationer? Vore skönt att rensa själen!

Anders L. sa...

Bidra till bättre media genom att avsluta RadioTV-avgiften och säg upp prenumerationerna av skitpressen. De kan läsas gratis ändå i t.ex TorBrowser. Abbonnera på en VPN-tunnel för ett par euro/dollar i månaden och se utländsk TV i datorn. BBC är toppen!

Anonym sa...

"Polisen tar upp brotten som han arbetat med under gångna veckan och skriver sedan ut förnamn på de misstänkta, som i de allra flesta fallen har utländsk bakgrund. Polisen räknar sedan upp "länder som representerar veckans alla brott".

– Det här kommer vi att titta på rättsligt, om en statligt anställd kan göra på det här sättet. Därmed lämnar vi inga kommentarer, säger Bo Andersson, polismästare i Örebro län, till tidningen."

Världens ovanligaste namn Muhammed är det frågan om.Men är det verkligen den riktiga orsaken?

https://www.svd.se/polis-anmald-efter-inlagg--skrev-namn-pa-misstankta

Anonym sa...

"Minst ett års terapi. Det är Henrik Schyfferts uppmaning till alla män över 40."
Berättar Schyffert för Skavlan.
Om alla män över 40 gick på terapi skulle de bli lika insiktsfulla som Henrik Schyffert.
För Henrik Schyffert har Skavlan all tid i världen.
http://www.svt.se/kultur/schyffert-alla-man-over-40-borde-ga-i-terapi

Björn i Bromma sa...

MSM är snart utdöd, man har helt enkelt övergett sin ursprungliga kritiskt granskande kärnverksamhet och då blir man irrelevant samt saknar legitimitet.
Om man nu inte gör en omsvängning mot `back to basic` förstås.

Anonym sa...

Aftonbladets Sofia Olsson Olsén tänkte att om hon paketerade in budskapet
med en söt liten rosa rosett så skulle ingen märka vad hon egentligen skrev.
Tyvärr för Sofia Olsson Olsén.Det skiner tveklöst igenom ändå.

"För mig handlar det om just det där att vilja väl."

http://www.aftonbladet.se/a/9J2xr/brottet-ar-nyheten--inte-religion-eller-sexualitet

Anonym sa...

Marcus Birro åt lunch och blev satt i frysboxen.
Henrik Schyffert runkbajsar folk i munnen och fick sitta fåtölj hos Skavlan.

http://nyheter24.se/debatt/875216-birro-henrik-schyffert-du-borde-be-alla-om-ursakt-eller-ta-en-debatt-med-mig

Anonym sa...

Kan vara bra att ha i åtanke när MSM drevar som värst och politikerna kräver Ekeroths avgång.Dubbla måttstockar? Nää då, inte i Sverige.
Vi har värdegrunden!

"Tingsrättsdomen mot riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) för ohörsamhet mot ordningsmakten står fast. Han dömdes i september förra året till 50 dagsböter à 500 kronor och överklagade till hovrätten.
Men där får han inte prövningstillstånd, har hovrätten över Skåne och Blekinge nu kommit fram till."

http://www.expressen.se/kvallsposten/dom-mot-riksdagsledamot-star-fast/

Lotta Trouble sa...

Här är en intressant, balanserad, analys om det franska valet. https://www.youtube.com/watch?v=-NnVuEuyqqk
Trots att BBC av många ses som Vänster, så tycker jag att det här inslaget var välbalanserat, utan den skitnödighet som exempelvis SR P1-Morgon uppvisade i morse, där journalisterna krampaktigt försöker övertala, åtminstone sig själva, att Le Pen inte kommer att bli president. Själv så tror jag att hon kommer att väljas, även om - insatta läsare på denna blogg - håller för troligt att fransoserna rättar in sig i ledet i val #2. Den främsta anledningen till att jag tror det är att Le Pen är en makalöst skicklig politiker, hon har en vision om en bättre framtid, samt att eftersom det verkar troligt att Fillon har spelat bort sig själv. Om valet står mellan Le Pen och Hamon har jag EXTREMT svårt att se borgerliga franska väljare föredra Hamon framför Le Pen. Om det står mellan Le Pen och Fillon, är det möjligt att vänstern - sin vana trogen - sviker arbetarklassen. Men som sagt, i det valet är det möjigt att liberaler ändå föredrar Le Pen, eftersom Fillon verkar mer stockkonservativ än påven Benedictus.
Hur som, jag förstår om Le Pen vinner, men jag tror att det vore mycket olyckligt för EU.
Sälj allt och spring för livet!

Magne sa...

Ska inte medierna börja pixla namnen nu också? Polisen som delgivit utländska förnamn (Mohammad, Mohamed, Ahmed, Ali, Abdi, Abdullah, Hassan, ja ni fattar) på misstänkta gärningsmän, har inte fallit in väl hos Polismyndigheten. Vad var brottet? Glömde han att pixla namnen?

Man blir rörd av att ta del av polisen som vill delge svenska folket en bit fakta:

"Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet."

https://www.facebook.com/peter.springare/posts/10208300682343230

Magne sa...

Vill ni veta etnicitet på brottslingar ska du gå till: http://www.informationskriget.se/

Skribenten som driver informationskriget förklarar mycket väl varför jag inte vill att utomeuropéer ska få erhålla svenskt medborgarskap:

"Tyvärr utvisas ingen av de två våldtäktsmännen eftersom de är svenska medborgare och har varit så länge i Sverige. Nackdelen med att tillåta massinvandring är alltså inte bara att man får in en massa människor som begår mycket mer vålds- och sexualbrott per capita än vad etniska svenskar gör, utan det är också att man med dagens system inte går att bli av med dem om de har varit här för länge. Därför måste dagens system ändras, massinvandringen stoppas och de flesta icke-européer som har kommit till Sverige de senaste 40 åren måste återvända till sina hemländer. Frivilligt eller med tvång."

Det går inte att utvisa svenska medborgare från Sverige utan de måste bevaras i fängelser. Ges inte medborgarskap till utomeuropéer kan de utvisas direkt vid brott. Vi borde ha en hållning att enbart vita européer kan inneha svenskt medborgarskap, ungefär som Syd Korea har. Personer med ursprung utanför Europa tilldelas uppehållstillstånd här i Sverige och kan stanna om de inte begår brott, men begår de brott utvisas de.

Fängelseintendenterna skulle med sådan politik minska med 80 %, är väl en rimlig uppskattning. Varför är det så ovanligt att SDare och andra som kommenterar här inte för fram att endast vita svenskar ska kunna ha svenskt medborgarskap, när så många kriminella skulle utvisas ur landet?

Tänk om jag får som jag vill!

Anonym sa...


Kanske en MSM- reklam - (propaganda), kan ses som ett vapen, med vilket man kan besegra hela nationer och deras befolkningar? Genom att göra dem särskilt - svaga - , så att de kanske blir - storkonsumenter - av allt vad en värdslig marknad vill erbjuda av just - världslighet - , och ett s.k. - världsligt tänkande - ?...

Genom att förföra och förleda, förvirra. samt locka, pocka och irritera hela nationers familjer, släkter, klaner och ätter, och genom att reta deras mänskliga svagheter, kan man kanske, utan att behöva några militära vapen besegra dem?.. ...

Efter endast några generationer kan hela nationer, med alla sina trasiga familjer, med alla dekadenta, högmodiga, arga, avundsamma, giriga, lättjefulla, kättjefulla och frossande medborgare, hamna på fallrep alldeles för egna maskiner?...
Alldeles genom deras egna aningslösa, förvirrade, naiva, bortkollrade, duperade och insiktslösa val?....

Människor, särskilt barn, ungdomar och unga vuxna, riskerar alltså att stå försvarslösa mot all s.k. världslig propaganda...

Deras samhällen och nationer riskerar att bli genomsyrade av förakt och misstro, av hopplöshet och frustration, besvikelse och förvirring. De riskerar att stå utan någon klarsyn att kunna vägleda dem till livskraftiga och meningsfulla liv, utöver konsumtion av alla former av s.k. materialism, eller s.k. - världslighet - ....

En nihilistisk, och och i grunden livsfientlig - anda - riskerar att kunna genomsyra hela samhället, både familjer, individer, föreningar, partier och skolor, när inget - motstånd - kan ske, genom att en - motpropaganda-, eller genom att en - alternativ propaganda - , kan föras fram, som vill värna och ta hänsyn till människans grundbehov och grundkonstitution, (som då inte göder livsfientliga idéer...).....

Att kunna lyckas bryta ned familjers, församlingars, föreningars och hela nationers förmågor till sammanhållning, samt deras förmågor till självrespekt, till självaktning och aktning för varandra, och därmed bryta ned deras viljor till självbevarande och självförsvar, genom ett kontinuerligt destruktivt medieklimat, är kanske bland de främsta formerna av krigföring som finns?...

Inga som helst militära vapen behövs för sådana långtidsprojekt?..

Men ändå kanske militärt likartade organisationer, där orders lyds och där olika befattningshavare inom MSM för en kamp om just en materialistisk världslighet, som då ämnad att leda till just tomhet, meningslöshet, förvirring, misstro, vrede, avund, girighet, högmod, lättja, kättja och frosseri och därmed till uppgivenhet? Dvs., till en aningslös försvarslöshet, som i en förlängning då leder till självtillintetgörelse, genom egna naiva, bortkollrade, bortdribblade och insiktslösa val....

JB

Magnus Strömgren sa...

Det låter på dig som att de "pressetiska reglerna" är någon slags grundlag, med en dessutom tydlig uttolkning. Så är verkligen inte fallet. Ta t.ex. regel nummer tio i "Pressens publicitetsregler": Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande. Det måste då betyda att kön aldrig är missaktande, för det anges ju alltid! Eller?

Magne sa...

Finns många pixlingar där svenskar visas med ansikte men inte invandrare. Bara genom att besöka förstasidan på Expressen får man dagligen samma bild:

http://www.expressen.se/nyheter/man-domd-for-valdtakt-pa-13-arig-flicka/

http://www.expressen.se/nyheter/ny-bevisning-i-misstankta-facebook-valdtakten/

http://www.expressen.se/nyheter/nazistledarna-i-sverige-som-hetsar-till-vald/

Bara att medge, är det pixling så har invandrare begått brottet. Hur mycket hjälper det då för medierna att mörka? Det är dock skyddande av gärningsman att inte visa ut ansiktet, och en del fall ska de inte visas på grund av hotbild, skam etc. Men vad har nationalsocialisterna gjort för att förtjäna att hängas ut offentligt som inte invandrade våldtäktsmän och mördare gjort? Anser att det är en skev fördelning av belastning och uthängning, fullständigt orimligt.

Bara att gräva ned Expressen och inte besöka sidan, kan inte hitta en annan utväg.