fredag 10 februari 2017

Den snälle populisten


I går kungjorde Stefan Löfven på Facebook att han skippar Almedalen i sommar och i stället väljer att åka runt i Sverige och prata med människor som inte brukar besöka politikernas roséflödande firmafest i Visby.

Statsministern vill på detta sätt visa att han är "en av folket". Socialdemokraterna kommer därmed ut som populister på allvar. Löfven skulle förstås kunna välja vilken annan vecka som helst för att åka runt och "träffa folk" - han och regeringen var på Sverigeturné så sent som under den vecka - men han väljer just Almedalsveckan för att markera mot den politiska och mediala eliten. Att han står för något annat. Att han står närmare folket.

Även om strategin är väldigt genomskinlig (Löfven lär knappast skippa Almedalen under ett år som betyder något, alltså valåret 2018) är den inte dum. Den ligger så att säga i tiden när folk runt om i västvärlden vänder sig mot det politiska, mediala och kulturella etablissemanget.

Om strategin fungerar återstår däremot att se. Givet hur ofolklig den så kallade oppositionsledaren är kan Löfvens försök att förställa sig som en statsman för folket mycket väl gå hem. Han blir en stark kontrast till en robotlik moderatledare utan känsla för den butiksanställde i Arvidsjaur, den arbetslösa i Sveg och den ensamstående och heltidsarbetande undersköterskan i Staffanstorp.

Å andra sidan leder Löfven partiet som förkroppsligar den politiska makten i Sverige, ett parti som regerat under större delen av vår moderna historia och som fortfarande har mycket täta band med den mäktiga fackföreningsrörelsen. Socialdemokraterna är i dag längre ifrån vanligt arbetande folk än vad partiet någonsin har varit. En veckas turné ute bland verklighetens folk kommer inte ändra på detta.

Stefan Löfven har sett hotet som ett land som glider isär i livsvillkor innebär. Han förstår vad en växande misstro mot den politiska och mediala makten kan betyda för hans eget parti. Det är först och främst detta hot mot ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav som får honom att kliva ur bekvämlighetsbubblan i Stockholm och ge sig ut i landet.

För att rädda sitt parti har Stefan Löfven insett att han behöver bli populist. Givetvis en snäll sådan till skillnad från alla dumma populister där ute.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Lite beröm kan vi väl kosta på oss till socialdemokraternas strateger; på det här viset stjäl man exponeringstid från konkurrenterna. Media kommer ju att täcka statsministerns Röda Rummet-liknande eskapader såväl som finansministerns förmanande predikan.

Tänk vad kul om Mes-allianspartierna och oppositionen (Sverigedemokraterna) kom överens om att skippa Almedalen de också och istället hålla propagandavecka någon annanstans; Seved, Husby, eller Angered kanske? (Eftersom Grand Hôtel är uteslutet då ingen av partiledarna representerar en diktatur eller folkmordskommunistisk stat.)

Kanske Mes-alliansens diverse ungdomsförbund kunde stämma upp med vuvuzela-orkester vid regeringens (och dess stödhjuls) väckelsemöten?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Detta är upprörande.En statsminister hör hemma i Almedalen.Vad händer nu? Kommer andra partiledare följa statsministerns exempel och inte dyka upp denna politikvecka som är avgörande för svensk demokrati? M.Andersson kommer men saknar alltigenom en statsministers lyster.Året har 52 veckor och Almedalen bara en.
Vi inom HR, PR, MR, allmän och specialiserad lobbying har investerat både vårt goda namn och reda slantar i detta.En villa i Visbys utkanter för 80 000 papp i veckan, ballonger och hattar, banderoller och affischer, huvudstrutar och handmålade rödnäsor från Taiwan är inte gratis ska ni veta. Vi kan bara hålla med region Gotlands ordförande om att en statsminister hör hemma i Almedalen och hoppas att Sveavägens strateger inser sitt misstag i tid.Vi har alla ihärdigt arbetat för värdegrunden och den svenska modellen och kan konstatera att allt för mycket står på spel för att slarvas bort med ogenomtänkta utspel.

/Sveriges Lobbyisters Politiskt Korrekta Riksorganisation genom Bettan Boop upa

Björn i Bromma sa...

Löfvén försöker göra en nutida variant av Karl XI-Gråkappan, en `Undercover boss`.
Men vem skulle vara intresserad av Löfvén mitt under sommarsemestern?
Skall han ta på sig badbyxor och bege sig ned till badstranden eller månne hyra en husvagn och beblanda sig med husvagnsfolket?
Hursom så blir det dråpligt att skåda.

Anonym sa...

Om han med detta slår undan benen på Almedals-packet är han bara att gratulera. Detta sagt från en som tycker riktigt illa om Löfven och vill honom allt ont.

V

Anonym sa...

Vanligt folk säger Löfven att han vill träffa. Vad är vanligt folk? Och Maggan ska tala till folket i Almedalen, som uppenbarligen inte är vanligt folk, utan särskilt ovanligt folk kan man tro. Löfven kommer inte att träffa de som är kritiska till han som statsminister eller folk som är kritiska till regeringen. Allt kommer att läggas till rätta så att Löfven kommer att möta de som står på samma sida som han. Men det fattar inte Löfven för han är inte som "vanligt folk." Det blir bara värre och värre i detta arma land. //tompas11

Anonym sa...

Läst Virtanen i dag och förstått, eller tror mig ha förstått, att, enligt Virtanen, är det inte #fakenews när Aftonbladet och andra tidningar går på och sprider uppenbart planterade lögner.Illustrerande exempel är Ahmed i Malmö som tog ut 600000 från Swedbank och skickade till Jemen.Eller Alexander Fridback som visade sig vara den före detta Aftonbladsskribenten Egor Putilov när det kom till kritan.Till kritan kom det när Aftonbladet avslöjats med att publisera en ren fejk-artikel skriven av Fridback/Putilov.Man ska, enligt Virtanen, utgår från att artiklar publiserade i riksmedia är riktiga och bra artiklar eftersom motsatsen bara publiseras i alternativa media sk hatmedia.Därför är också nyheter om Trump riktiga och bra nyheter oavsett om det är amerikanska ABC och NBC, eller deras svenska motsvarigheter SVT1 och TV4, som står bakom.Detta är vad Virtanen kallar källkritik och är något som kännetecknar Virtanen tycker Virtanen.Om man är generös och bortser ifrån att invända mot Virtanens artikel i sig kan man i vart fall konstatera att Virtanen har uppenbara problem att hålla sig nykter fredagskvällar innan han skriver riktiga och bra artiklar.
http://www.aftonbladet.se/ledare/a/38Wq9/forst-tar-de-journalisterna-sedan-tar-de-domarna-darpa-tar-de-dig

Anonym sa...

Ryska twittrare skriver #FakeNews om Margot Wallström.Eller egentligen är det ryska twitterkonton.Ett ingrepp och ett hot mot vår svenska demokrati är det i varje fall enligt vår svenska statsminister på statsbesök i Iran.Sila tweets och svälja ayatollor eller?
I varje fall så ska statsministern förstärka något försvar så tweetsen inte upprepas....säger han......Vår svenska demokrati får inte hotas...