onsdag 8 februari 2017

Motståndarna lägger grunden för en ny Trumpseger


Få saker har skakat om världen och det politiska, mediala och kulturella etablissemanget i både USA och Sverige som Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Fler och fler börjar inse att inget kommer bli som förr.

Redan dagen efter inleddes mer eller mindre våldsamma protester. Människor gick alltså ut och protesterade mot ett valresultat. Inte för att det förekommit oegentligheter, inte för att de var "too close to call", utan för att demonstranternas kandidat förlorade. Men OK, det är ett känslosamt ögonblick, och eftersom vissa har protesten och plakatbärandet i sitt DNA var det kanske inte så konstigt.

Reaktionerna efteråt är desto mer talande. Trumpanhängare har fått stryk, protesterande startade bränder och förstörde egendom när Trumpsupportern Milo Yiannopulous skulle tala på Berkley och alla stora medier ägnar all sin vakna tid åt att håna den nyvalde presidenten och därmed indirekt hans väljare.

Det är uppenbart att det etablissemang som åkte på en välplacerad käftsmäll i november inte har lyckats göra en analys av varför det hände. Efter chocken kom inte eftertänksamheten utan ilskan och hämndbegäret. De beter sig som boxaren som blivit nedslagen i ena ronden och går ut i nästa utan att hålla garden uppe. Det kommer smälla igen.

Just nu, dag efter dag, vecka efter vecka, upprepar medierna, kändisarna och de politiska analytikerna exakt samma misstag en gång till. Intresset för de så kallade "fly over states" har inte ökat. Endast antipatin. De räcker inte bara finger åt Trump utan åt alla hans väljare. De förstår inte. De vill inte förstå.

Det hade förmodligen gått att tala med många av Trumps väljare i ett försök att mötas och ena landet. Med en rimlig kandidat 2020 hade det rent av varit möjligt att locka tillbaka många som tidigare röstade på Obama. För varje dag som går blir detta emellertid alltmer osannolikt. Ju mer ovett Trumps väljare får ta emot, desto mindre sannolikt att de kommer vända honom ryggen om fyra år. Det enda sättet de har att ge igen på det mäktiga etablissemanget som ständigt hånar dem är i valbåset. Igen.

Vi har sett exakt samma tendens i Sverige där Sverigedemokraterna växer trots att den som är öppen med sitt partival är paria. Partiet lyckas ändå fördubblas i storlek i varje val, och mer än så på lokal nivå.

Jag kan inte begripa att så många förstår så lite. Att de inte har lärt ett dugg av händelser som Brexit, Trump och för all del SD:s framgångar i Sverige. De fortsätter precis som vanligt, beklagar sig lite över tingens tillstånd men gör inte ett dugg för att förändra dem.

Det vi nu bevittnar är hur Trumps argaste motståndare lägger grunden för en andra Trumpseger om fyra år. Av samma skäl kan vi även vänta oss fler utträden ur EU. Och sannolikt en ännu större valframgång för SD 2018.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Sex säljer inte längre men aktivism gör det.Aktivism är det nya heta.I varje fall tills det går över.Alla som är gamla nog minns hur häftig punken var tills gamla tanter kom i hennafärgad tuppkamm, brynja och säkerhetsnål i byxdressen.
Reklamnissarna behöver den där konsumerande medelklassen för sina budskap.Klart det kommer grus i maskineriet när den istället krymper.Och inte är det konstigt att man då blir så förbannade på deplorables heller.Man har ju investerat så mycket i sin livsstil.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/03/activism-sells-brands-social-conscience-advertising

Anonym sa...

Hej.

Jag tänker på hur en av nittonhundratalets kuppmakare efter en tid i fängelse istället gick den parlamentariska vägen till envälde. Den vägen kantades med diverse gatustrider och trakasserier mot meningsmotståndare. Därmed infinner sig följande obehagliga association:

Anammar man en viss metod; anammar man då också metodens ideologiska grund?

Bloggägaren har tidigare uttryckt en viss utmattning inför trettiotals-paralleller, men vad är den amerikanska utvecklingen om inte en sådan?

Låt oss hoppas att Trump kan mogna till en ny Andrew Jackson, eller ännu hellre en Teddy Roosevelt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Fd moderat sa...

Jag har via mitt arbete en hel del kontakter runt om i Sverige. Ute på landet är det inte längr stigmatiserande att säga att man stödjer SD.Det är nog endast i innerstaden i Stockholm det inte går att säga att man röstar på SD, åtminstone inte i s k opinionsbildarkretsar. Då kommer föraktet fram för de obildade på landsbygden.

I samband med valet i USA träffade jag en journalist från en av de stora kvällstidningarna. Hon tyckte att Clinton hade helt rätt när Clinton kallade Trumps väljare för "deplorable": Journalisten själv kommer från en liten håla i Norrland men är nu helt och hållet gentrifierad . Hennes förakt för folk utanför Södermalm handlar nog i grunden om självhat.

Anonym sa...

Löfven är en utmärkt representant för ett etablissemang som ingenting förstått.
Han står där och skrävlar dagarna i ända, det är ju helt uppenbart att han ingenting förstått.

Jonas sa...

Jag har allvarligt börjat fundera på att stämma in i lovropen till alla tokigheter vi matas med, att svara Miljöpartiet i alla undersökningar och att heja på dem ända in i kaklet eftersom jag vill att de ska hålla en så hög fart som möjligt när de träffar det.

Nisse sa...

Och du har förstås någon statistik att presentera som stödjer att det är annat än en liten medialt kapabel och fingerfärdig minoritet av dem som inte röstade Trump som protesterar och inte hela "etablissemanget" inklusive alla politiker i Demokraterna? Nähä, inte det.

Ska du inte börja skriva för Avpixlat snart också för du bidrar numera till fördumningen lika mycket som Mats Dagerlind gör?

Arthur sa...

> Just nu, dag efter dag, vecka efter vecka, upprepar
> medierna, kändisarna och de politiska analytikerna
> exakt samma misstag en gång till. Intresset för de
> så kallade "fly over states" har inte ökat. Endast
> antipatin.


Men det är egendomligt att svenska media känner sig föranlåtna att papegoja detta narrativ. Den är inte en del av det amerikanska politiska landskapet och borde klara av en mindre usel rapportering än den vi hitintills har sett. Rapporteringen är till och med sämre än vad vi vant oss vid från gammelmedia. Journalistkåren verkar helt enkelt inte vara medveten om att det normala amerikanska politiska spektrat utanför vänsterkanten existerar.


Det är svårt att inte fnissa åt den svenska pressens besynnerliga farhågor.


Hans Li Engnell sa...

Och du har förstås någon statistik att presentera som stödjer att det är annat än en liten medialt kapabel och fingerfärdig minoritet av dem som inte röstade Trump som protesterar och inte hela "etablissemanget" inklusive alla politiker i Demokraterna? Nähä, inte det.


Nej, nej. Majoriteten av det demokratiska partiet älskar ju Trump. Titta bara på hur välvilligt de har agerat inför godkännandet av hans ministrar.

Anonym sa...

Läs Toynbee och framför allt Spengler så kommer ni att förstå vad som pågår, speciellt Spengler beskriver skeendet perfekt.

Anonym sa...

Somliga har folkföraktet i sina DNA.Eller om man så vill väljarföraktet.Man kräver att få vinna val eftersom man vet att man har rätt.Man varnar för en polarisering och kräver att få köra över de faktaresistenta eftersom man vet att man har rätt.Man kräver konsensus kring sin heliga värdegrund och varnar för att ställa vi emot dom.Fattar ni inte att det blir trettiotalet om ni inte röstar på oss?
Liberala demokrater har ett litet problem med sin liberala demokrati när väljare avvisar de liberala ideerna de liberala demokraterna vill tvinga på dem.Ett lagomt litet demokratiskt dilemma kan tyckas.

P.S Nisse HAR väl sin statistik att presentera förstås? Eller skriver Nisse för DN?

utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Låt oss hoppas att Trump kan mogna till en ny Andrew Jackson, eller ännu hellre en Teddy Roosevelt."

Andrew Jackson!!! Trump framstår som en ytterst försynt och vattenkammad gosse om man jämför med AJ. Han var känd för rent explosivt humör och en benägenhet att duellera. Fast det kanske vore bra. Det metrosexuella MSM journalisterna kanske skulle skruva ner sin retorik i en sådan miljö.

Sen är AJ en hjälte hos många libertarianer för att han avskaffade dåtidens centralbank i USA. Det finns en del sådana förhoppningar även angående Trump och det vore verkligen något, om han vågade.

Eller ska Trump låta sig inspireras av Teddy Roosevelt? Han skulle ju kunna sätta upp "The Rough Riders" igen och ta befäl!

https://en.wikipedia.org/wiki/Rough_Riders

Säga vad man vill, men Jackson och Roosevelt var riktiga män! Trump ligger också åt det hållet, även om han hade framstått som en ärkemes jämfört med AJ och TR. Men jämfört med dagens "elit" är Trump påtagligt manlig. Kanske är det roten till det våldsamma hatet från alla dessa feminiserade fåntrattar.....

Anonym sa...

Hehe
Att insinuera att någon skriver för DN är inte bara elakt, det är taskigt också.
Rätt var det är kallar du väl Nisse för journalist också?
Jag tycker faktiskt att vi ska hålla en god ton här och inte kasta invektiv på varandra som troll.

FDL sa...

Utlandssvensk, vi har ju redan sett Bikers for Trump. Fattas bara att han låter förgylla deras Harleys så kan de anlitas som presidentens beridna, sort of, högvakt på heltid.

Intermittent Dissident sa...

Schyffert-doktrinen, dvs "om vi hånar folk tillräckligt intensivt och aggressivt, kommer de att rösta på oss av ren skam", kommer antagligen att fortsätta tillämpas. Anledningen är att den som var tillräckligt korkad för att tro på doktrinen från början, saknar den kognitiva förmågan att inse hur dåligt den fungerar.

Anonym sa...

Miljöpartiet, regeringen och faktaresistensen
En sån där skandal som är en garanterad icke-nyhet.Fejkad uppvärmning får bara inte vara sant och kan därmed inte vara en nyhet.Regeringens existens hänger på det.
Tydligen har man mörkat att sopsorterade plaster helt sonika eldades upp också och det är en nyhet i både DN och AB." Det är i alla fall bättre med en minister som tar itu med problemen i stället för att sopa dem under mattan." som AB skriver.
Annars trodde man ju att det bara var SD och Trump som ifrågasatte miljöhanteringen..

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4192182/World-leaders-duped-manipulated-global-warming-data.html

http://www.aftonbladet.se/ledare/a/ne8Va/sopsorteringen-som-var-en-bluff

Anonym sa...

Statsminister Stefan staplar floskler på hög.Vissa så idiotiska att man skulle kunna rösta SD av bara farten.

- " "Vi ska inte ha mördande eller skjutande över huvud taget i Sverige", förklarade statsminister Stefan Löfven (S) för snart två år sedan med en av sina typiska, tafatta formuleringar."
- " "I det samhällsbygge som vi har påbörjat finns inget utrymme för den organiserade brottsligheten", undslapp sig Löfven i en kommentar om sprängdådet i Täby."
- " Jag förstår människors oro. Tillgången till sjukvård är viktig för människor och bygder, så det är inget konstigt att man är orolig för det, sa Stefan Löfven samtidigt som partikamraterna fattade beslutet."

Citaten hämtade från Sydsvenskan och Expressen.Statsminister Stefan har det inte så lätt med orden heller.

Anonym sa...

Bra analys från Motpol.

Anonym sa...

Hej.

@Utlandssvensk:

Jag tänkte på de herrarna då bägge fick saker gjorda. Värre än beslutsamma politiker som kör i (enligt en själv) fel riktning är velpottor som Löfven och AK-B; "Ares hatar den som tvekar" trots allt.

En allmän OT-passus: begreppet 'normkritik' verkar faktiskt vara Emile Durkheims 'anomie'-begrepp omvandlat till ideologisk dogm, enligt min åsikt. Kanske ett tankespår värt att vidareutveckla?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Björn i Bromma sa...

Protesterna är mångt och mycket finansierade av George Soros `Open Societys`olika underavdelningar.
Soros hedgefond förlorade mängdvis med pengar då Trump vann presidentvalet. Man satsade på fel häst, så nu är man bad losers och skall hämnas.
`The devil lies in the details`.

Anonym sa...

"Peter Springare är trött. Det skulle jag också vara om jag sprang de onyanserat främlingsfientliga krafternas ärenden och vägrade ta ansvar för det, skriver Karin "Kajjan" Andersson."
Karin "Kajjan" Andersson blir framsläppt i Expressen så klart."Du ”presenterar” ett problem som alla redan vet" klagar Kajjan.
Det verkar genomtänkt.Framförallt i MSM som dagligen lägger spaltmil på att skriva om Trump och alla hans påstådda fel och brister.Något alla redan VET.
Men Kajjan får klaga i Expressen och Springare på Facebook.Det senare är så klart systemhotande.Och visst, Kajjan är journalist om nu någon trodde annat.

Fd moderat sa...

MSM blir mer och mer desperata. Man försöker uppfostra människor som tycker fel och smutskasta personer som säger sanningen. Med det nya medielandskapet ropar MSM mer och mer i en tom öken. Ingen lyssnar på dem och allt färre läser.
Det skall bli intressant att se hur de reagerar på valresultatet 2018. Bland mina vänner, där de flesta har röstat på m, är nu SD i majoritet. Jag tror inte att jag är ensam om att ha det så.

Leif sa...

Jag håller med om kritiken mot t.ex. hur Trumpanhängare behandlas och att det krävs att man förstår bevekelsegrunderna hos de som röstade på honom och finner ett sätt att nå dem med sina politiska budskap. Valresultatet skall respekteras (även om Trump hävdar att valet var riggat).

Nog finns det också en omogen, nästan barnslig, komponent av trotsighet hos vissa personer i bloggosfären och media som gör att de attackerar Trump på fel grunder. Men – att kritisera/granska hans val av ministrar är knappast ett avsteg från sedan länge etablerad praxis och dessutom bara vad en opposition och den tredje statsmakten skall göra. Detta gäller i synnerhet när individerna är så omeriterade som t.ex. Betsy de Vos.

Trumpadministrationen och Trump själv serverar ju hela tiden upp otroliga självmål som är svåra för medier att bortse från, så det faktum att det finns ett massivt fokus från media på Trumps brister är faktiskt till största delen självförvållat. Det vore tvärtom fel av media att inte uppmärksamma lögner och presidentens tveksamma prioriteringar (t.ex. hur mycket tid och uppmärksamhet han lägger på sina egna “ratings” och hur dessa rapporteras i media).

Därmed inte sagt att jag inte håller med dig om parallellen till Sverige – det sätt som den svenska politiska kåren i gemen (åtminstone på riksplanet) har valt att bemöta SD är dumt, ovärdigt, fegt och farligt. DÖ var en skandal och om man inte tar på allvar den del av väljarkåren som stöder SD, och söker förstå deras bevekelsegrunder, beter man sig i grunden odemokratiskt och bäddar för än större problem framöver. Därvidlag begår många Trumpmotståndare samma misstag.

Tipsar om denna artikel som ger en intressant vinkel på hur åtminstone en del av Trumpväljarna tanker: https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2017-01-20/jacksonian-revolt?cid=%3Fcid%3Demc-paywall_free-the_jacksonian_revolt-013017

stewe sa...

Hans - tack för suverän läsning.
Vet inte hur väl du känner till Rubin men det här videoklippet är att rekommendera om du nu missat det vill säga:
https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=hiVQ8vrGA_8

Mats Eriksson sa...

"Jag kan inte begripa att så många förstår så lite." �� Det är så sant.
De vanliga partierna kan införa den politk som medborgarna vill ha. Det är löjeväckande att SD ska behöva få rätt i fråga efter fråga.
Folk struntar i deras förflutna, om de har rätt i fråga efter fråga, där de mer etablerade partierna inte vågar göra det självklara.

Röstberättigade kommer ihåg att SD sa att man behövde stänga gränserna och att man (som Hans Roslings instämde i) behöver hjälpa till i närområdet. Dom flyktingar som kom hit fick oss att öppna ögonen.
Dom kommer att rösta på SD om inte polis och rättsväsende reformeras om, när vi fått in människor med andra värderingsr, moral och etik. Dom är ju vana vid stränga straff, så det är klart att dom anser att brott lönar sig.
Dom som kommer rösta på SD har äldre släktingar som knappt får mat och kan läsa om vidlyftiga bidrag ( retroaktiva barnbidrag m.m.) och kommer strunta i att de har ett nazistiskt förflutet.
Ett fortsatt mantra om nazistiskt förflutet, så kommer dessa människor rösta på riktiga nazister.

Anonym sa...

Hej.

@Mats Eriksson:

Om din vanlige politiker talar om för dig att det du ser utanför ditt fönster är:

a) inbillning
b) du som är ond rasist
c) beror på allt utom gärningsmännen
d) annan politiskt korrekt ursäkt

Och din ovanlige politiker istället säger:

'vi tänker fixa problemet med [följande konkreta åtgärder]'

Vem bör du rösta på?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Märkligheter.
En justitieminister, sosse, i Rumänien går rätt in i väggen när han vill lagstifta tvärs emot folkviljan.Sådant kan straffa sig visar det sig.Även för sossar får man förstå.
Våran Margot, sosse och utrikesminister, åker till Ryssland för att berätta för ryssarna att deras nya lag, förslag från en annan sosse (och kvinna), inte är något att ha i svenska ögon.Margot behöver visst lite ledigt från den svenska ankdammens Trump-bashing innan det är dags för förnyad bashing i säkerhetsrådet.
AKB och moderaterna går trendriktigt rätt in i en annan vägg till MSM:s och Löfvens stora glädje.Löfven delar ut välmenta, men tjåbbliga, goda råd fast han borde skina som solen.Löfven brukar nu iofs inte tro så mycket på opinionsundersökningar utan säga att det är valet som gäller.Kanske är det där skon klämmer?
Annie Lööf gör i alla fall enorma framsteg på någon procent på AKB:s bekostnad.De rödgröna är större än Alliansen.Men inte större än M + KD + SD, fast så går det inte att räkna förstås.
Det är tur i sammanhanget att Fadakhar, Aftonbladet och Schibsted, tror att Facebook ska rädda sanningen åt världen.Det kommer att behövas.Aldrig förr har världen behövt Facebook så mycket som nu.

Anonym sa...

Isabella Lövin fortsätter att provocera Donald Trump enligt Aftonbladet.Vilket förutsätter att Trump överhuvudtaget vet att Sverige finns.Inte nog med det, Trump måste veta att det finns ett fyraprocentsparti i Sverige som heter Miljöpartiet och ovanpå det att partiet har ett språkrör (Language pipe?) som heter Isabella Lövin.Dessutom måste han veta att det finns en betydelsefull tidning i det där landet som heter Aftonbladet..
Eva Franchell, som jobbar på nämnda betydelsefulla Aftonblad ger sig ut och språkrörar åt världens hela kvinnliga befolkning.En sexstrejk som tydligen drabbar Putin, Trump och Jimmie Åkesson är nära förestående enligt Franchell.Vi får hoppas för Franchells skull att några fler tänker som hon.Att bara Franchell sexstrejkar lär ju inte drabba vare sig Putin, Trump eller Åkesson alltför hårt.Eller tänker jag fel här?
Men var är Facebook när den behövs som mest?

Anonym sa...

En liten #FakeNews så här på torsdagen.
"Nu kan Nyheter Idag avslöja att det finns inget stöd för påståendet, som återgetts i flera medier, att Peter Springare är misstänkt för hets mot folkgrupp. Han har inte delgivits misstanke om brott och åklagare Maria Sterup bekräftar bilden om att det inte finns någon brottsmisstanke. – Han är inte inlagd som misstänkt här i ärendet, säger hon till Nyheter Idag."

Ooooops - I did it again..
http://nyheteridag.se/fake-news-springare-utpekas-felaktigt-som-brottsmisstankt/

Anonym sa...

Angående pressen i Sverige och etablissemanget:
Idag har tydligen Expressens chefsredaktör Tomas Matsson blivit friad på alla punkter för grovt förtal och tryckfrihetsbrott.

Trots alla konkreta bevis mot Expressen.

Det inte bara luktar eller ens ryker om detta domslut.
Det är full brand!!!

Nu är det alltså tillåtet med vilka publiceringar och förtal som helst...
I alla fall för MSM, och så länge det passar den smala åsiktskorridoren.

Nå, nämndemännen i Tingsrätten är ju politiker så det är kanske inte helt förvånande domslut.
Det kanske ändras i högre instans.
Såvida inte åsiktskorridorens och aktivisternas, inom domstolsväsendet och advokatsamfundet, nätverk Hilda och Ruben intresserar sig för detta.
För då kanske det bara finns Europadomstolen kvar som kan hjälpa detta landet att upprätthålla sina egna lagar...

Har själv inga detaljer om detta mer än vad någon nämnt inofficiellt på nätet.
- Är det någon som kan länka en artikel om detta?
Finns förvisso läsbart åtminstone på någon blogg Expressen jobbar med, men jag vägrar länka till dem.
Här är i alla fall en länk om att rättegången pågår:
http://nyheteridag.se/rattegangen-mot-expressens-chefredaktor-har-borjat/

Det här landet är nog det land som på kortast tid havererar i modern tid...
Etablissemanget kan verkligen inte se sin egen skuld till detta.
Men kräka galla över Trump, som till skillnad från de flesta företrädarna på sitt ämbete faktiskt försöker utföra det han lovat, det kan man...


Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Avdelning Tråkiga Nyheter.

"Expressens resultat blev 42 miljoner kronor, mer än en halvering jämfört med 2015."

http://www.journalisten.se/nyheter/halverad-vinst-expressen

"Journalister har sämst chans att få jobb"

http://www.journalisten.se/nyheter/journalister-har-samst-chans-att-fa-jobb

Christoffer sa...

Ja, man kan bara hålla med. Reaktionerna är idiotiska. Dock är jag inte övertygad om att Trump sitter kvar till 2020. Inte pga något vänstern gör, utan snarare är det hans egen personlighet som sätter käppar i hjulen. Håll därför utkik efter "President Pence", han kan komma snabbare än nån anar.

Fd moderat sa...

@Mats Eriksson,

alla hyllar nu Hans Rosling. Dock har många av dem som nu hyllar honom glömt att de pekade ut honom som rasist och att han blev utfryst ur det offentliga samtalet efter att Rosling givit Åkesson och SD rätt om var pengarna för flyktingar gör mest nytta.
Om JÅ skulle säga att gräset är grönt skulle de andra partierna säga att det inte alls är det.

Anonym sa...

Annie Lööf är Alliansens ledare!

Tycker Aftonbladet.

I varje fall.

Anonym sa...

Så licenspengarna går till att betala anställdas böter så att de kan vara fortsatt anställda med fortsatt förtroende? Det är vad som menas med public service enligt SVT.