torsdag 16 januari 2014

TÖG till alla, tycker C och MP

SVT:s ABC har i dagarna två uppmärksammat de tältläger som slagits upp i Högdalen och Botkyrka. Misären är påtaglig, och politiker reagerar följaktligen.

Miljöpartiet i Stockholm vill bygga ut antalet platser på härbärget Vinternatt. De vill också ge tio miljoner till Crossroads, som stöttar EU-migranterna. Centerpartiet vill att stadens tak över huvudet-garanti även ska gälla EU-migranter. Miljöpartiet vill ha en sådan garanti i hela landet. Här slår det fullständigt slint.

Den så kallade TÖG:en innebär att alla människor har rätt till någonstans att sova över natten. Utan motprestation. Utan att säga för mycket i detalj kan ändå nämnas att detta oundvikligen utnyttjas friskt av vissa människor. De vet att de har rätt till boende.

Det finns mig veterligen inga offentliggjorda siffror på vad TÖG:en har kostat Socialtjänsten, och därmed Stockholms skattebetalare, sedan den infördes. Men de som arbetar med boendefrågor i Socialtjänsten känner nog alla att det är påtagliga summor, och att problemet med personer som behöver boende växer. Idén att Socialtjänsten ska arbeta med personer med allvarlig social problematik verkar inte riktigt gälla längre.

Den fria rörligheten ska vi slå vakt om. Det är alla människors rätt att lämna sitt land för att pröva lyckan i ett annat. Men fattiga rumäner är inte och ska inte vara ett ansvar för Stockholms skattebetalare. Om någon av de tältande lyckas hitta arbete och skrapa ihop pengar till sig och sin familj är det bara att gratulera. Det är en win-win-situation på alla sätt.

Politiker som föreslår en TÖG för alla EU-migranter begår däremot ett misstag. Att erbjuda gratis boende är en uppmaning till människor att komma hit utan att lösa sin boendesituation själva. Det är ett typiskt naivt sätt av välfärdsstaten att tycka synd och vilja ta hand om - utan att tänka på konsekvenserna.

Det kommer att komma fler EU-migranter, vilket knappast löses av några fler platser på ett natthärbärge. Ska Socialtjänsten månne köpa fastigheter och erbjuda dem andrahandskontrakt?

Tidigare bloggat:
Bör alla ha rätt till boende i Stockholm?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välkomna till Sverige alla zigenare från Rumänien och Bulgarien.
Sverige säkrar ert uppehåll och speciellt arbetsvilliga zigenare är välkomna.
Många bostäder öppnar sin famn för era kofötter.

Amnexis sa...

Här sitter man och ser hur sina skattepengar dag efter dag, år ut och år in går till allsköns parasiter som aldrig gjort ett hederligt handtag i Sverige (förmodligen inte i sina hemländer heller). Fy faan alltså vad måttet är rågat snart.

Sitter någon progressiv liberal av mitt straff istället för mig samt betalar böterna åt mig om jag vägrar betala mer skatt innan välfärdssamhället är borta?

Annars vet jag inte hur ni ska locka folk med er utopi där okontrollerad invandring ska slå sönder välfärdsstaten. Kommer bli lika blodigt som det alltid blir när nåt nytt spännande system ska införas över huvudet på folk.