fredag 10 januari 2014

När privatmoral blir lag

Nystartade Kristna värdepartiet ska ta upp kampen om de åsidosatta kristna väljarna som gett upp hoppet om Kristdemokraterna. En profilfråga är ett förbud mot aborter.

DN:s Susanna Birgersson anser att ett abortförbud är ett uttryck för en extrem privatmoral, och att ambitionen med ett sådant förbud är att "tvinga resten av befolkningen att leva efter en specifik moral". Så är det givetvis. Men är det inte så alla andra partier arbetar - hela tiden?

All lagstiftning utgår förvisso från någon sorts moral. Libertarianer brukar anklagas för att vilja ha ett samhälle utan moral, men i själva verket är det tvärtom. Lagarna ska vara få men tydliga, och endast finnas där för att skydda liv liv och egendom. Inte förhindra människor från att eventuellt skada sig själva. Det vi kritiserar är den sortens lagar som utgår från privatmoraliska ställningstaganden om olika fenomen. Då spiller det ofta över i moralism.

Sexköpslagen är i högsta grad en moralistisk lag. Mest drivande för att få sexköpsförbudet på plats var radikalfeminister som Margareta Winberg, sedan dess har hela det politiska spektrat slutit upp bakom en lag som förbjuder vuxna människor att träffa frivilliga överenskommelser. Vi förväntas anse att det räcker att landets statsminister, efter att ha läst en bok, tycker att trafficking är hemskt och av den anledningen vill bekämpa all sexhandel och skärpa straffen.

Även narkotikapolitiken bygger på någon sorts privatmoral. Vissa tycker inte att man "ska hålla på med" droger. De använder närmast religiösa argument mot narkotikaanvändning och kryddar med myter, halvsanningar och överdrifter.

Inget politiskt parti i Sverige förespråkar mig veterligen fri abort. Alla föreslår någon sorts begränsning. När Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson debatterade abortfrågan blev den förstnämnde helt ställd när han insåg att även hans eget parti var ett av dessa. Sjöstedt anklagade Åkesson för att vilja "bestämma över unga tjejers kroppar". Åkesson replikerade lugnt att det vill även Sjöstedt göra. Det som skiljer partierna åt är endast tidsramen, det vill säga när fostret anses vara så mycket människa att en abort inte längre är tillåten (se debatten här, abortfrågan diskuteras 58 min in i klippet).

Att ha en stark privatmoral är bra. Men håll den för dig själv. Om fler politiker levde efter den devisen skulle samhället vara lite friare och lite mer tolerant. Vore det så tokigt?

5 kommentarer:

Amnexis sa...

Om du ställde upp i ett val Hans, så skulle jag personkryssa dig.

Med en reservation; inte om du ställer upp för miljöpa.. flåt, marsianpartiet.

Hans Li Engnell sa...

Tack för det. Men jag håller mig nog borta från partipolitiken även framöver. :-)

Anonym sa...

Äh, de här tjollarna är bara ännu ett av pk:iternas försök att stoppa SD och främst SvP. Piratpartiet förhindrade SD en plats i EU parlamentet förra gången. FI stoppade SvP från en plats i Arboga ifjol.

Men VI KOMMER ATT VINNA! Lita på det!

/Aldrig rasist, alltid Realist

Amnexis sa...

Hans:

Kunde tänka mig det.. ;)

Rätt talande att vettiga människor vill hålla sig borta från partipolitiken i Sverige...

Vi är inte överens i allt, men du resonerar ofta vettigt och med ett öppet sinne och det är ju det som saknas hos 90% av svenska politiker idag.

Christoffer sa...

Anonym:

Ja, och bra var väl det. Christian Engström, och sedermera även Amelia Andersdotter, får mer gjort i EU än SD någonsin skulle ha fått. Dom hade bara suttit och surat i EFD-gruppen tillsammans med DF, Lega Nord och andra, utan möjligheter till inflytande.