tisdag 14 januari 2014

Säter redo att släppa Bergwall

Den tragiska historien om rätts- och vårdskandalen Sture Bergwall är på väg att få ett slut. Endast ett fåtal rättshaverister vägrar inse att det som har skett är en gigantisk rätts- och vårdskandal. Regeringen har beslutat att den rättsliga delen ska utredas. Om den så kallade vården har det skrivits en del.

Därtill beviljades Bergwall i höstas en ny rättspsykiatrisk utredning, vars resultat presenterades den 16 december. Då rekommenderade Rättsmedcinalverket i Göteborg fortsatt tvångsvård, men i öppen form. Bergwalls advokat Thomas Olsson kallade beslutet en "gyllene medelväg".

Säters rättspsykiatriska klinik protesterade instinktivt men meddelade att den behövde tre månader för att göra en vårdplan. I dag togs det första steget genom Säters yttrande till förvaltningsrätten. I detta motsätter sig kliniken inte att Sture Bergwall vårdas utanför klinikens portar. Därmed återstår endast att upprätta en vårdplan. Och så måste Förvaltningsrätten förstås, rent formellt, godkänna allting.

Närmare ett liv i frihet har inte Sture Bergwall varit sedan han var på väg att skrivas ut innan han började erkänna mord och satte igång en cirkus som är unik i svensk, ja kanske all rättshistoria.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Psykopaten Bergwall kommer tack och lov att stå under övervakning för mycket, mycket lång tid framöver

Jan E sa...

Och något ansvar själv över utvecklingen har förstås inte Bergwall? Allt är samhällets fel, suck.
Och snart kommer man tvingas se fanskapet breda ut sig i olika tevesoffor och berätta vilken oerhört fin människa han är och hur illa han har blivit behandlad av samhället. Man är redan mätt..

Hans Li Engnell sa...

Sture Bergwall har självfallet ett stort ansvar för det som har hänt, och det har han själv heller aldrig förnekat. Men ett professionellt rättsväsende bör förmå se skillnad på en påtänd och psykiskt sjuk persons fantasier och det som verkligen har hänt.

Anonym sa...

Javisst kommer Berwall att bjudas in till TV-sofforna och få utlägga sig om sin oförvitlighet på liknande sätt som mörderskan Elisabeth Östberg fick sommarprata i radion.
Riktingt ynkligt av Public Service.

Anonym sa...

Berwall måste väl vara Bergwall får man anta, men vem den där Elisabeth är kan jag inte komma på...

Hans Li Engnell sa...

Hon kanske är släkt med Annika?

Anonym sa...

Ja det kan ju hända.