söndag 12 januari 2014

Reinfeldt hyllar enveckasförsvaret


Två procent av svenska folket tycker att Sverige har en bra försvarspolitik. Men enligt Fredrik Reinfeldt är det svenska försvaret i dag bättre, eller bättre anpassat till verkligheten, än det var 2006.

Uttalandet är en halvsanning. Alliansen har mycket medvetet fortsatt omställningen av försvaret från invasionsförsvar till insatsförsvar som mestadels används utomlands. I takt med att hotet mot Sverige minskat och förändrats i sin karaktär, har en omställning varit motiverad.

Men detta har också fått konsekvenser på hemmaplan, vilket bristande beredskap vid ryska flygövningar varit ett av många tecken på. ÖB har konstaterat att Sverige skulle kunna stå emot ett begränsat angrepp i ungefär en vecka.

Nu låter Moderaterna, som i opposition slogs för större satsningar på försvaret, annorlunda. "Försvaret av Sverige börjar i Sverige". Minsann. Tråkigt då att det knappt finns något att försvara gränserna med.

Finland är inte imponerat. Där ses Sverige som ett avskräckande exempel. Om nu det svenska och finska försvaret ska samarbeta förväntar sig nog vårt östra grannland att även Sverige har ett försvar värt namnet. Annars är ett försvarssamarbete lönlöst ur finskt perspektiv. Och i dag kan det svenska försvaret faktiskt inte ens freda svensk gräns.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sverige har idag inte förmåga att försvara sig i en vecka, den förmågan har vi först när insatsorganisation 14 är intagen. Namnet till trots beräknas deta vara klart först någon gång på 20-talet (detta årtusende åtminstone).