söndag 6 november 2011

Veckan som gick #3

# Sju miljarder. Måndagen den 31 oktober beräknas vi ha blivit sju miljarder människor på jorden. Fler än vad många undergångsromantiker har hävdat att planeten tål. Fler än vad vissa klimatextremister anser att vi bör vara. Men likafullt är vi nu sju miljarder människor. Befolkningsökningen kommer att fortsätta stadigt framöver, men antalet människor kommer tack vare förbättrad levnadsstandard att plana ut på runt 10 miljarder. Då har tillräckligt många människor i tillräckligt många länder fått det tillräckligt bra för att de ska tycka att det räcker med att skaffa runt två barn i stället för sex.

# Kinas frammarsch. Volvo är redan kinesiskt. Saab är sannolikt på väg att bli det. Detta är två små tecken i en tid när Kina åter är på väg att bli en stormakt. Efter 200 år i bakvattnet kommer maktens centrum åter att finnas i Kina. USA:s världsdominans är på väg att ta slut och amerikaner kommer tvingas kämpa med sin självbild. EU-elitens drömmar om ett Storeuropa som väcker respekt i omvärlden var hela tiden futilt. Samtidigt kommer Kina tvingas kämpa med samma problem som västvärlden genomgick under industrialismens glansålder - och några nya därtill.

# Grekland skakar. När Greklands premiärminister Giorgos Papandreou gick ut med nyheten att grekiska folket skulle få rösta om EU:s stora räddningspaket blev unionens politiska elit fly förbannad. Ska vanligt folk vara med och bestämma nu också? I praktiken tolkades omröstningen som en omröstning om euron och Angela Merkel var tydlig med att om det står mellan att försvara euron och hjälpa Grekland, kommer Tyskland välja att försvara euron. Så nu kommer grekerna inte att rösta i alla fall. Ibland är den representativa demokratin fantastisk.

# Pedofilhysterin skördar offer. Det uppmärksammade fallet med Sandvikenfamiljen fick bästa sändningstid i SVT:s Uppdrag granskning. Men det har inte väckt någon särskilt stor debatt i medierna. Lyckligtvis friades föräldrarna från alla misstankar i tingsrätt, förvaltningsrätt och hovrätt, vilket faktiskt tyder på att rättssäkerheten fungerat i detta fall. Däremot säger fallet desto mer om vad den ökande pedofilhysterin har gjort med vår tillit till varandra i vårt samhälle.

3 kommentarer:

Micke sa...

Ehh....det fanns en tid för inte så speciellt länge sedan då nakenhet INOM familjen inte var den självklarhet den är idag ens när det gällde små barn och det skulle ha varit ännu mer sannolikt att den här familjen hade råkat illa ut om "fel" människa suttit på den "ifrågasättande" positionen.

Så trots allt går det framåt.

Micke sa...

Det är intressant att dom mordhot som tjänstemannen i "pedofilärendet" fått mottaga förbigåtts av tystnad i princip överallt vilket visar att tvivelaktig myndighetsutövning är ett värre brott än att hota någon med döden och att det finns bred acceptans för detta inom medievärlden.

Micke sa...

Vad tror ni att det beror på att ni inte haft något att säga om dessa mordhot?