onsdag 2 november 2011

De oskyldigt anklagade

I kvällens Uppdrag granskning uppmärksammas ett fall med två föräldrar som anmälts för sexövergrepp på sina barn av en anhörig som missförstått en situation som mamman berättat om. Socialtjänsten agerar direkt och omhändertar barnen, enligt Aftonbladet.

En eloge till Uppdrag granskning för att de vågar ta upp detta ämne. Den som tidigare har arbetat med oskyldigt anklagade och dömda är SVT-journalisten Hannes Råstam. Han har gjort dokumentärer om de barn och ungdomar som anklagades för bränderna i Falun på 70-talet, hela den skandalösa Thomas Quick-historien och det så kallade "fallet Ulf" om pappan Bo Larsson som av sin fantasifulla dotter anklagades för de mest svåröverträffade sexuella övergrepp man kan tänka sig. Han tillbringade flera år i fängelse innan han med Råstams hjälp lyckades få resning och slutligen frikändes. Men att bli friad i laglig mening betyder inte att omgivningens misstankar försvinner. Enligt tanterna på föreningen Atsub (Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) är han nog skyldig ändå.

Annars är fall med oskyldigt anklagade och dömda inte särskilt högt prioriterade i svenska medier. Thérèse Juel tar i boken Fällda för sexövergrepp upp ett tiotal synnerligen tveksamma fall där män dömts för sexövergrepp mot sitt nekande - och ibland trots att de uppvisat alibi. Hennes önskan var att få igång en diskussion om rättssäkerheten vid sexualbrott i Sverige. Dessvärre är det inte särskilt många som har hakat på.

Cancersjuke Hannes Råstams gärning talar för sig själv (även om det förekommit anklagelser om att han olovlig stulit andras utredningsmaterial under sitt arbete med Quick-dokumentären). Vi behöver fler journalister som intresserar sig för ett av det demokratiska samhällets fundament - rättssäkerheten.

Historien med den pedoifilianklagade familjen, som alltså friades helt i tingsrätten, visar också på något annat: den utbredande sexualskräcken. Barnporrhysterin har gjort att även helt oskyldiga situationer tolkas sexuellt. På detta sätt har den sexualiserade bilden av barnen, pedofilens verklighetsbild, paradoxalt nog segrat.

På 1970-talet hade ingen kommit på tanken att betrakta badande barn som leker som något sexuellt. I dag kan den som filmar sina barn i badkaret misstänkas för att vilja spela in en barnporrfilm. Perspektiven har blivit fruktansvärt skeva och det på kort tid. Frågan är vad vi gör åt det.

13 kommentarer:

Peter sa...

Det finns stora brister i rättssäkerheten här i landet:
Det är lätt att bli misstänkt/anklagad för något enbart baserat på vaga antaganden (dvs helt utan bevis). Räcker med att någon tipsar/anmäler någon för ett brott för att drevet ska gå igång och rättsväsendet slå till hårt.

Du kan när som helst bli frihetsberövad och utsatt för husrannsakan, där din egendom beslagtas på obestämd tid, utan att veta varför. Konsekvenserna av detta kan vara att du förlorar ditt arbete och stämplas som något du inte är. Du är i allmänhetens ögon redan dömd, "ingen rök utan eld".

Falsk/vårdslös tillvitelse är svårt ett bevisa och skadan är då redan skedd. Myndigheternas kraftiga agerande på svaga grunder fortgår dessutom ostraffat och allt fler oskyldiga utsätts för grova kränkningar.

Anonym sa...

Åklagarnas makt är stor, troligen för stor. Ofta får inte heller försvararen tillräckligt med tid innan häktningsförhandlingen för att kunna opponera mot åklagaren på ett rättssäkert sätt. Istället går TR på åklagarens linje.

Som någon skrev angående barnläkarerättegången "Om en läkare gör fel får de en prick och kan i värsta fall bli av med legitimationen. Om en åklagare gör fel händer ingenting!"

Micke sa...

Det går inte att avskaffa irrationella människor med politik.

Lika lite som det går att hävda att fri konkurrens alltid är bättre för individen.

http://www.dn.se/sthlm/allt-som-kostar-ifragasatts

Anonym sa...

Pappan friades i första instans, men sedan överklagades det, så fungerar vår rättsapparat, att det finns möjlighet att överklaga. Bara för att man friats i den första instansen betyder det ju inte att man är oskyldig.

Jag tycker faktiskt att det är bra att sånt här utreds, hellre att 100 personer blir anklagade och friade, än att man missar _en_ pedofil som går fri och utsätter barn för övergrepp. Självklart är det fruktansvärt att bli anklagad för något om man är oskyldig, men jag tycker att det skulle vara mycket, mycket värre om sociala myndigheterna och åklagarmyndigheten fick anmälningar, tänkte att det kanske pågår sexuella övergrepp i en familj och såg mellan fingrarna och lät det bero. Det har ju rapporterats om såna fall också. Där man inget gjort och barn fått fara illa i år efter år.

Anna sa...

De här barnen blev ju utsatta för ett övergrepp - av myndigheterna. Det handlade ju tydligen om förskolebarn som helt plötsligt slits bort från sin invanda miljö, och framförallt sina föräldrar.
I Sverige är myndigheternas barnmisshandel utbredd. Barn tas från sina föräldrar på lösa grunder, barn kastas mellan familjehem under hela sin uppväxt, osv.

Anonym sa...

@Anonym 10:20

Du missar ett antal saker.

För det första så väljer alltså inte att inleda undersökningen på ett mildare sätt, exempelvis med att intervjua föräldrarna om händelsen och på så sätt få en förklaring.

Man väljer inte heller att be personalen på barnens dagis om information exempelvis om barnen verkar vara utsatta för övergrepp.

Det tredje som du helt missar är att barnen genom att omhändertas i över två månader har utsatts för ett övergrepp. De har, av okända människor, tagit från sin trygghet (föräldrarna) och placerats i en otrygghet.

Ja det skulle vara hemskt om socialen inte agerade ifall barnen hade varit utsatta för övergrepp. Men de (socialen) måste även ta i beaktande att om barnen INTE är utsatta för övergrepp så blir socialens agerande istället ett övergrepp på barnen.

Anonym sa...

Föräldrar anklagade. Vad gör egentligen det övriga samhället? Förgriper sig på barn? Småbarn ser så mycket sex och vad kan det betyda? Små barn vet hur man gör och mer därtill. Förskolan lär och barn lär av varnadra och av äldre syskon. I detta fallet har en socialtant varit extra nitisk. Dessa tanter har olika trösklar att kliva över när det gäller övergrepp. I "utsatta" delar av vårt land är trösklarna så höga att inget händer alls. Där hjälper socialtanterna förövarna att hålla på.

Anonym sa...

Min kompis skulle byta blöja på sin dotter för ett tag sedan, jag valde då att gå ut ur rummet.

Detta gjorde jag undermedvetet för att jag tänkte, "tänk om jag står här och råkar se hans dotter naken, då är det som om jag skulle kunna bli anklagad för något"
Onekligen sjuk utveckling när man inte ser barn som barn utan är rädd att bli anklagad utifall de är nakna......

Anonym sa...

Det är feministernas fel. Och de skogstokiga kvinnor som ser pedofiler i varje buske. Bara män.

Bögarna sa...

Det är feministernas fel

Micke sa...

Detta gjorde jag undermedvetet för att jag tänkte, "tänk om jag står här och råkar se hans dotter naken, då är det som om jag skulle kunna bli anklagad för något"
-------------------------
Det låter ärligt talat som du har problem och det är svårt att se varför du ska projicera dom på alla andra?

Anonym sa...

Anonym kl 10:20 skrev:

"Jag tycker faktiskt att det är bra att sånt här utreds, hellre att 100 personer blir anklagade och friade, än att man missar _en_ pedofil som går fri och utsätter barn för övergrepp".

Då tycker jag att Anonym kl 10:20 ska föregå med gott exempel och polisanmäla sig själv för pedofiliövergrepp på 100 olika barn. Vem vet, Anonym kl 10:20 kanske själv är en pedofil som går fri.

Micke sa...

Då tycker jag att Anonym kl 10:20 ska föregå med gott exempel och polisanmäla sig själv för pedofiliövergrepp på 100 olika barn. Vem vet, Anonym kl 10:20 kanske själv är en pedofil som går fri.
-----------------------------------
Såna råd kan endast en person som är oförmögen att själva hålla rätt på vad han gör och inte gör ge.