fredag 11 november 2011

Varmt manshat

Jag stannade till ett ögonblick på vägen hem från jobbet i går. En man stod vid Rådmansgatans tunnelbanestation och klistrade upp affischer. Inget konstigt i det, det brukar sitta massor av reklam för konserter och annat där. Det var dock inte dessa jag reagerade över utan en annan affisch som han ännu inte hade satt upp men som låg och väntade i vagnen. Den med texten "SCUM"...

Jag funderade inte mer över det då, men förstod att det måste handla om något slags tillställning som har med Scum-manifestet att göra. Och mycket riktigt. Denna manshatande skrift har blivit pjäs på Turteatern.

Aftonbladets kulturjournalist sammanfattar: "Till musik från Hollywwod förolämpas så nöjt den manliga läktaren, patriarkatets idioti och ödslighet hängs i korsstygn på väggen, fönster slås upp, ett guldklätt Scum hissas upp i taket och konfetti ringlar över alla flickor. Det är ganska kul. Livligt. Varmt."

Teatrar ska givetvis få sätta upp vilka dumheter de vill, ingen är ju tvungen att gå och se skiten. I dessa tider av debatter om "näthat" och islamofobi blir det dock väldigt märkligt att sätta upp en pjäs av en så fruktansvärt hatisk bok och kalla det hela för en "kärleksfull föreställning".

Dessutom är det lätt att bli trött på den ständigt närvarande radikalfeminismen i Kultursverige, det eviga tjatet om patriarkatet. Byt skiva, för guds skull! Lägg ned.

6 kommentarer:

Serina sa...

Det verkar faktiskt som om människor tvingas att se föreställningen. Närmare bestämt skolbarnen som jag antar får skolk inskrivet i betyget om de vägrar att delta (föreställningen är en skolpjäs).

Dessutom delas publiken upp i pojkar och flickor; flickorna sitter på guldkuddar och passas upp med godis och vindruvor medan pojkarna får sitta på träbänkar och blir tilldelade lappar skrivna på barnspråk om varför de bör avlivas.

Verkar som en kul föreställning för halva klassen i alla fall...

Joel Jonsson sa...

Om vi ändå ska släppa in extremister i skolan, varför sluta här?
* Låt Nationalsocialistisk front få sätta upp en föreställning baserad på "Mein Kampf". Vore inte det provocerande och bra?
* Eller varför inte låta Åke Green sätta upp en statsfinansierad föreställning där han visar att homosexualla och andra "sexuella abnormiteter" är en cancersvulst på hela samhällskroppen, det skulle säkert skaka om tonåringarna så att andligheten tilltar. Fred Phelps kan ju få gästspela.
* Anders Breivik kanske vill göra en föreställning om hur man skjuter sossar på en ö i Norge, det vore väl provocerande om något

Micke sa...

Ja dom borde enligt många hellre ha fått se en föreställning som understryker att yrkesvalet hora är något för framtiden.

Micke sa...

Är det nån här som har sett föreställningen?

Micke sa...

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/627965-bloggare-uppmanar-till-mord-av-feminister

Hans Li Engnell sa...

"Bloggare uppmanar till mord av feminister". Rolig freudiansk felsägning.