söndag 20 november 2011

Sverige behöver en opposition

Det är inte Håkan Juholts fel att Socialdemokraterna inte är ett 40-procentsparti i dag. Det är inte heller Mona Sahlins fel. Den nedåtgående trenden har pågått länge.

Göran Persson ledde partiet i flera förlustval - med undantag av segervalet 2002 när S fick närmare 40 procent av rösterna gjorde partiet egentligen inget riktigt bra val under Persson. 2006 räckte det inte heller till att behålla regeringsmakten.

Socialdemokratins kris började således långt innan Juholt blev aktuell som S-ordförande. Den påskyndades definitivt av bildandet av Alliansen och den har eskalerat i takt med att allt färre under borgerligt styre identifierar sig med Socialdemokraterna eller vet vad de vill åstadkomma. I Stockholm, som trots allt är viktigt för utgången av riksdagsvalet, kommer S sannolikt få finna sig i att vara tredje största parti i de kommande valen.

Men vad vore skillnaden med ett socialdemokratiskt styre? Alliansen har visserligen sänkt inkomstskatterna rejält, vilket är positivt, men Sverige är fortfarande en högskattestat jämfört med övriga länder i Europa eller världen. Sverige är socialdemokratiskt. Skillnaden är att statsministern kallar sig moderat. Förutom att lätta på kedjorna en aning med avskaffat apoteksmonopol och lite skattejusteringar har politiken i princip legat fast sedan Göran Perssons dagar.

Socialdemokraternas problem är att de inte har något att erbjuda väljarna förutom andra ansikten än de som nu sitter vid makten. Ingen politik, inget mål. Det är illa, inte minst ur demokratiskt hänseende. Sverige behöver en stark opposition som kan utmana, ifrågasätta och komma med nya idéer. I opposition var allianspartierna starka och livskraftiga. De verkade ha visioner för ett Sverige bortom socialdemokratin. Nu har de drabbats av alla regeringspartiers öde och stagnerat.

I ett sådant läge skulle en stark opposition ha ett utmärkt tillfälle att förklara varför de är bättre lämpade att ta över. Sveriges rödgröna opposition har inte ens kommit nära.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja påstå att avskaffad värplikt är en jättestor principiell förändring. Men av någon anledning så blev den aldrig såld som sådan. Mer som någon mindre, teknokratisk detalj som politikerna bråkar om litegrann för det är deras jobb. (Vilket säger något om sossarna. De kan behöva rensa ut en hel del skräp i sin politik.)

Reinfelt är ju bevisligen duktig på att hälla politik i lättmjölkpaket och sälja dem så det är antaglingen taktiskt att göra så. Vilket säger något om köparna som troligtvis inte bryr sig om innehållet i ovanstående lättmjölkpaket.
/B

Anonym sa...

Det är helt underbart att se soosarna bita i gräset!

De kommer aldrig tillbaka till den position de en gång hade och de kommer aldrig att få möjligheten att än en gång marinera Sverige i sosseri.

Samtidigt har de vunnit, hela Sverige med Alliansen i spetsen är ett enda stort sosseri.

Makten framförallt.

Anonym sa...

@ Anonym 17.51. OK, du gillar inte sossarna - sossarna har vunnit - du tycker det är underbart... ehhhh...

Alliansen är ju dom som svikit. Ogilla dom i stället!