torsdag 11 augusti 2011

Cameron skjuter friheten i sank

Premiärminister David Cameron har under upploppen i London visat sig vara själva motpolen till den lugne, sansade och kloke Jens Stoltenberg. Föga förvånande ger Cameron nu polisen ökade befogenheter och i dagens politiska debatt öppnade han även för att inskränka människors rätt att kommunicera via sociala medier som Twitter och Facebook samt att stänga ned mobilnätet vid pågående upplopp.

Det är så fruktansvärt tråkigt att brittiska politiker inte kan hantera nationella problem på ett mer moget sätt än så här. I praktiken gör den brittiska regeringen precis som skurkregimer gör vid folkliga resningar - skickar ut polis och militär på gatorna med uppmaningen att rensa upp med alla till buds stående medel, begränsar friheten på internet och skapar ett ännu mer övervakat och slutet samhälle.

Inget av detta löser förstås något. Inget av detta kommer att förhindra nya upplopp i framtiden. Själva orsakerna har den brittiska regeringen över huvud taget inte orkat diskutera. Det är ynkligt att se.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bojkott London OS!

Anonym sa...

Jag noterar att du tycker att: "Föga förvånande ger Cameron nu polisen ökade befogenheter". Det kan ju vara värt att notera att demonstranterna/aktivisterna eller vad vi nu väljer att kalla dem har ökat sina befogenheter också och numera har rätt att slå ihjäl personer som försöker släcka en eld (http://www.dn.se/nyheter/varlden/annu-ett-dodsoffer-efter-kravallerna). Eller så kan vi som är lite mer konspiratoriskt lagda hävda att det är polisen som har gjort detta för att få ännu friare tyglar.

Jag tycker nog att man kan ha en lite mer balanserad syn på det som sker - allt är inte polisens och politikernas fel. Det handlar även om eget ansvar - att våga säga stopp och att det är fel att bränna och plundra för att föra fram sitt budskap.

Hans Li Engnell sa...

Jag skyller inte vandalernas beteende på polisen. Däremot har politiker och beslutsfattare ett ansvar att hantera sådana här situationer med varsamhet för att 1) inte ytterligare förvärra situationen och 2) inte skapa en polisstat. Storbritannien har under lång tid gått i fel riktning när det gäller integritetsfrågor, tyvärr verkar Cameron ta upploppen som ursäkt för att köra vidare med begränsningar i informationsfriheten också.