fredag 17 september 2010

Därför röstar jag varken på Alliansen eller De rödgröna

Miljöpartiet har blivit något slags liberalt spökparti. Svultna liberaler som är besvikna på Alliansen ser sig vilsna omkring efter ett alternativ och tycks hungriga nog att hugga in på allt som Miljöpartiet säger som låter bra. Därmed glömmer de bekvämt allt som inte alls är liberalt i det gröna partiet. Och det är minsann ganska mycket.

Den vanligtvis så kloke Johan Norberg har varit inne på att stödja Miljöpartiet. Jag har aldrig förstått denna vurm för ett parti som i grunden är tillväxtkritiskt och har en kollektivistisk grundsyn på människan. Det stämmer att Miljöpartiet, tillsammans med Vänsterpartiet, har varit bra och tydligt i integritetsdebatten. Men det är väldigt lätt att vara rak och tydlig i opposition. Vi bör komma ihåg att det var Socialdemokraterna som först lade förslaget om FRA. I en S-ledd regering hade även Miljöpartiet och Vänsterpartiet tvingats kompromissa, precis som liberalerna i Folkpartiet och Centerpartiet tvingades till. Det hade blivit en fråga om regeringsduglighet även i en rödgrön regering och skeptiker i Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade pressats precis lika hårt. Det är så politik fungerar. Det är naivt att tro något annat.

Mattias Svensson, klassiskt liberal, har ändå bestämt sig för att rösta på Miljöpartiet. Han har skrivit ett långt inlägg i vilket det framgår hur han resonerat. Dels anser Svensson att Alliansen har svikit sina ideal, vilket jag instämmer i. Dels gillar han Maria Wetterstrand, vilket jag har desto svårare att förstå. Han gillar henne då hennes parti "har ambitionen att den kommande mandatperioden vara det mest liberala partiet". Problemet är förstås att Wetterstrand lämnar posten som språkrör nästa vår. Hennes chans att påverka under de fyra kommande åren så att partiet blir det mest liberala är således ytterst begränsade.

Det måste konstateras att i praktiken blir en röst på Miljöpartiet en röst på Mona Sahlin som statsminister och på Lars Ohly som minister i hennes regering. Det är en röst på kommunister i en svensk regering. Det är lite svårt att hur en liberal aktivt kan vilja bidra till detta.

Jag har respekt för den som lägger sin röst på något av allianspartierna för att undvika ett ännu värre regeringsalternativ, även om man kanske är besviken på hur de hanterat många frågor. Jag röstade på Alliansen till riksdagen i förra valet, men jag kommer inte att göra det denna gång. Jag kan helt enkelt inte göra det med gott samvete. Skälen är flera: Det handlar om integriteten. FRA är en mycket integritetskränkande lagstiftning. Och den sexuella integriteten kommer kränkas ytterligare när en redan bedrövlig sexköpslag skärps och moralismen skruvas upp ytterligare ett snäpp. Det handlar om rättssäkerheten. Oavsett var man står i fildelningsfrågan bör konstateras att IPRED orsakar betydande bekymmer ur rättssäkerhetssynpunkt. Detsamma gäller det kommande datalagringsdirektivet, som går ut på att all vår elektroniska kommunikation ska lagras i minst ett halvår. Det gäller "frivilliga" drogtester av skolungdomar. Under justitieminister Beatrice Asks ledning har vi dessutom fått se häpnadsväckande utspel som tyder på att chefen för justitiedepartementet saknar grundläggande kunskaper i rättssäkerhetens abc. Hon kan vara den sämsta justitieminister Sverige har haft och jag ryser vid tanken på att hon ska sitta i ytterligare fyra år.

Piratpartiet då? Jo, piraterna står upp för integriteten - men bara på vissa områden. När det gäller den grundläggande sexuella integriteten tar partiet ingen ställning. Det säger ingenting om synen på skatter, vård och utbildning (mer än att alla barn ska få en egen dator i skolan). Piratpartiet är således alldeles för smalt för att attrahera mig.

Därför kommer jag att rösta på Liberala partiet (Klassiskt liberala partiet på valsedeln) i detta val. Ja, det är ett slags proteströst. Men jag anser att även en borgerlig regering ska väljas om på sina egna meriter och inte på att alternativet råkar vara ännu sämre. I kommunal- och landstingsvalen faller min röst på Centerpartiet och Folkpartiet, som jag anser är vettiga i Stockholm.

Min röst 2010.

10 kommentarer:

Sören sa...

Håller med dig i det mesta, men jag har svårt att tro att "tant Gredelin" blir justitieminister i en ny alliansregering. Kanske önsketänkande men dock... Jag hoppas på Maria Abrahamsson. De rödas alternativ ser jag som minst lika farlig som BA, han verkar fanatisk på något sätt.

William sa...

Piratpartiet är ett smalt parti att rösta på för en liberal men jag vågar ändå påstå att det är ett bra parti för en liberal att lägga sin röst på. Piratpartiet är det enda partiet stort nog för att en proteströst skall ha möjlighet att räknas, Sexuell integritet (och andra liberala frågor) kommer inte att bli stora av en röst på klassiskt liberala partiet, piratpartiet är det parti med liberala frågor som har störst chans att komma in och göra sin grej just nu. Man måste ta en fight i taget och just nu är det piratpartiet som är starkast i fighten men dom behöver fler i sitt lag. Min röst faller på piratpartiet för att dom har störst chans att påverka politiken i rätt riktning, inte för att dom kommer ta oss hela vägen i mål.

Caspian Rehbinder sa...

Även jag röstade på Piratpartiet. Jag har motiverat mitt ställningstagande här: Varför röstar en liberal på Piratpartiet?.

Dock stödjer jag varje röst på Liberala partiet fullt ut.

Hans Li Engnell sa...

Notering: Blogger släpper inte alltid igenom kommentarer numera, jag noterar att Stefan Karlssons kommentar kan ha fastnat i spamfiltret. Därför postar jag den här tills vidare. Mvh /Hans

Stefan Karlsson:
Jag fann Svenssons slutsatser vara bland de märkligaste jag någonsin
sett, även bortsett från det där du (Hans) nämner om Wetterstrands
avgång. "Wetterstrand har sagt att de vill vara det mest liberala
partiet så jag tror henne trots att jag är medveten om att de faktiska
förslag som Miljöpartiet lägger är förutom i några få undantagsfall
antiliberala". Det faktum att de faktiska förslag hon lagt fram
genomgående är antiliberala är så uppenbart bevis som det går att få på att hon inte menar allvar. Att den normalt så förnufiga Svensson går på det är obegripligt.

William, Piratpartiet har inte heller någon chans att komma in. "Övriga partier" har totalt under 2% i mätningarna, och där ingår ju också exempelvis Feministiskt initiativ, Rättvisepartiet socialisterna, Sveriges pensionärers intresseparti, Nationaldemokraterna, Svenskarnas
parti (fd Nationalsocialisk front), Liberala partiet med flera.

Vissa kanske vill peka på dess resultat i EU-valet, men Junilistan fick ännu högre andel i 2004 års EU-val men fick ändå bara 0,47% i 2006 års riksdagsval.

Jag tvivlar därför starkt på att de ens når de 1% som krävs för att de
i framtida val ska få valsedlarna automatiskt distribuerade. Ska man
proteströsta på partier utanför riksdagen är det då bättre att rösta på Liberala partiet som har samma åsikter som Piratpartiet i
integritetsfrågor och som är liberala i alla andra frågor också.

Sen så är det en myt att din röst gör mindre skillnad för att Liberala
partiet är mindre. Om vi antar att utan din röst skulle Liberala
partiet få 1000 röster och Piratpartiet få 50 000 röster då skulle en röst på Liberala partiet öka deras antal till 1001 och en röst på Piratpartiet till 50 001. Du ökar faktiskt därmed Liberala partiets röstantal mer procentuellt (0,1%) än du skulle kunna öka
Piratpartiets(0,002%) med.

Marcus sa...

Hej,

även jag lägger min röst på Liberala partiet i år. Kul att vi är fler.

William sa...

Jag förstår ditt val men håller inte med dig. Piratpartiets chanser att komma in är väldigt svaga men jag vågar ändå påstå att en röst på pp är mindre bortkastad än en röst på klp, pp får redan vara med i debatter och ju fler röster dom får desto större chans är det att dom får fortsätta med det, pp har jag känt till sedan 06, klp fick jag kännedom om i år eller kanske förra året. Då pp är större hörs dom bättre (eller alls för den delen, hade jag inte läst liberala bloggar hade jag inte vetat att klp fanns alls) och ju större dom blir desto bättre hörs dom. Sen håller jag med om att det egentligen är klp man vill ge sin röst snarare än pp.

Fredrik B sa...

Vad kul att det finns folk som röstar efter sina principer och inte på set minst dåliga. Jag är övertygad att vi kommer senast 2018.
Snart är alla valsedlar utlagda i Göteborg
Rösta på oss om ni inte redan gjort det
Mvh
Fredrik Brännhage
Nr 3

Alkanen sa...

William,

Du säger att du bör rösta på PP för att de ska höras mer, synas mer, finnas mer, men att det är LP som du egentligen vill ska vinna?

Hur ska vi kunna höras mer, synas mer och finnas mer om alla tänker som du och inte röstar på oss? Ditt resonemang är helt bakvänt.

/Daniel, LP

Anonym sa...

Jag har haft miljöpartivurmande tidigare inte längre. I all valhysteri kom MP med ett väldigt märkligt utspel. De vill förbjuda hemliga partibidrag.

Vilket är den värre formen av politik. Dåliga lösningar på verkliga problem är illa. Dåliga lösningar på icke-problem är värre.

För det första är det ett icke-problem. Transparany International rankar bara Danmark som mindr korrupt (http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009/cpi_2009_table ) så det är direkt fånigt att ta efter mer korrupta länder.

I den mån Sverige är korrupt är det också vettigare att muta en tjänsteman.

Kort sagt. Det är inte ett allvarligt problem. Och för att ta tag i detta ickeproblem vill Miljöpartiet skapa ett åsiktsregister vilket är en galen överreaktion.

Dessutom är det ett sluttande plan som leder till de amerikanska kampanjfinansieringslagarna som högsta domstolen nyligen slog ner på (United Citizens...). Det vill säga, en sjuk inskränkning i yttrandefriheten.

Så, miljöpartiet har en massa jobb för att återvinna min respekt.
/B


PS: Svenson har ett vettigt som är kopplat till det jag vill ha sagt: http://magasinetneo.se/mattias/2010/09/16/arena-vill-ha-det-som-i-ddr/

brodeur sa...

Ni låter lika stolliga som Amerikanska "liberals" ............

:)