söndag 26 september 2010

Moralisterna förnekar sig aldrig

På Berns hotell i Stockholm återfanns förutom minibarens vanliga sortiment även handbojor, olika sorters vibratorer, stayups, kondomer och erotiska noveller. Det väcker förstås uppmärksamhet eftersom hotellrum normalt bara ska erbjuda alkohol och biblar.

Polisen är särskilt missnöjd. Stormoralisten själv, Tom Eckerling, hävdar att Berns hotell försöker "glorifiera" sexindustrin genom att tillhandahålla dessa tillbehör. Resonemanget är mycket märkligt men avslöjar lite av den sexmoralism som ofta finns i bakgrunden i polisens arbete mot prostitution: "Går man in på en del av sajterna där det säljs sex ser man bland annat sådana här sexleksaker. Hotellet försöker glorifiera något som vi jobbar aktivt med att avglorifiera. Jag ser baksidan av sexindustrin hela tiden och den är bara smutsig, inte alls glamorös."

Jag förstår ingenting. Sedan när är det endast i sex mot betalning-situationer som sextillbehör används? Kondomer använder väl för bövelen var och varannan människa. Vibratorer används sannolikt av fler än bara sexsäljare. Och hur passar erotiska noveller in i sexhandelsbranschen...?

Polisens antisexarbete handlar om att gripa människor som inte har gjort något ont mot någon annan utan endast haft sex med en annan vuxen människa enligt en frivillig överenskommelse. Frivilligt sex på fel sätt är brottsligt i det moraliskt högtstående landet Svea. Sexköpslagen får många bisarra konsekvenser. En sådan är den ladies night-föreställning som ledde till att polisen misstänkte nattklubben för hittepå-brottet "porrbrott". En annan konsekvens således att polisen på fullt allvar hävdar att kondomer och vibratorer på hotell "glorifierar" sexhandel.

Jag är så urbota less på sexmoralismen i det här landet att jag snart packar min väska och ger upp. Lyckligtvis finns det gott om åsiktsfränder som kämpar på och håller hoppet om en förändring levande. Tillsammans kan vi kanske påverka till det bättre. Med början på nästa års Pridefestival.

7 kommentarer:

Surkärringen sa...

"Berns Hotell i Stockholm har enligt egen utsago ett mode-, konst- och musikklientel, gäster som sägs vara vana vid lite extra." Vet SvD att tala om. Jahaja. Då kan jag tala om att även medelålders++ damer från landsorten kan tänka sig dessa attribut som, i fantasilösa polisers uppfattning, tillhör den s k sexindustrin. Har man aldrig hört talas om folk som har sex för att man tycker att det är roligt? Och utan att betala eller betalas för det? Det låter som om polisen varit på besök hos den amerikanska högern av det mest inskränkta slaget. Bevare mig för vår tids "moralpoliser".

Fenris sa...

Släpp prostutionen fri: löjligt att det är ok att sälja sex men in te att köpa. Snacka om pk-socialistiskfeministDDRSverigepolitik.

Strutsman sa...

Ja, det här var det mest bisarra jag läst från Sverige på länge. Sedan när det är det polisens uppgift att också vara moralpolis?

Jag bor i Tyskland, och cyklar varje dag förbi en bordell på väg till jobbet. Äckligt, kan man kanske tycka, men det tycker jag om en massa saker som inte ska förbjudas för det. Hela samhället mår faktiskt bättre av mer tolerans. Och man märker här att det är högre i tak, trots att jag bor i det "konservativa" Bayern. Och här kan man till och med, hören und gehäpnen Sie, hitta reklam för porrklubbar på hotellrum. Herregud!

Per Hagwall sa...

Receptionschefen säger också "Vi har till exempel slutat med vuxenfilmer eftersom vi samarbetar med Ecpat".

Eh, vad har Ecpat med vuxenporr att göra? Och varför låter hotellet en lobbyistorganisation styra vilka lagliga filmer som visas på deras hotellrum?

Hans Li Engnell sa...

Ecpat är en sexmoralistisk organisation med barnsexmotståndet som täckmantel, så det är nog helt i sin (bedrövliga) ordning...

Anonym sa...

Något fantasilöst att påpeka men jag har faktiskt sett poliser med handbojor.
/B

Anonym sa...

PS, finns det lämplig (nät)läsning om ECPAT?
/B