onsdag 1 september 2010

Rödgrön demokrati

Under en vandring från Sveaplan till Sergels torg i Stockholm hinner man passera ganska många valaffischer. De sitter på lyktstolpar, träd, väggar, plank, busstationer. Det är nya gröna jobb med Centerpartiet, det är moderater som älskar Vasastan, det är sossar som inte kan vänta, det är folkpartister som vill ge Nobelpris till svenskar.

Överallt sitter de. Men något skiljer dem åt. Alliansens valaffischer är nämligen nedklottrade. Det är Hitlermustascher, horn i pannan, vampyrtänder och djävulssvansar om vartannat. Knappt någon borgerlig affisch har lämnats i fred. Inte en enda av de rödgrönas valaffischer har rörts.

För mig säger detta något om synen på demokrati hos respektive lags supportrar. Det illustreras även av vänstersidans benägenhet att störa valmöten för partier de inte gillar. De står för en synnerligen dunkel demokratisyn där endast det egna lagets rättigheter gäller och där det är fritt fram att göra som man vill mot motståndaren.

Visst går det att skylla på finniga Ung vänster-aktivister eller SSU-are. Men problemet är större än så. Vi har sett det i valrörelse efter valrörelse, det har satts i system i åratal. Nedslitna eller nedklottrade valaffischer hos de borgerliga är kutym. I Uppsala har MUF i åratal haft problem med krossade fönster. Om detsamma skulle hända SSU eller Ung vänster skulle det utmålas som ett hot mot demokratin. Nu är det bara fråga om omogna pojkstreck.

I en demokrati ska spelreglerna vara lika för alla. Yttrandefriheten får inte villkoras. Sabotage och förstörelse bör aldrig accepteras. Jag noterar dock att ingen ur vänsterlägret verkar bry sig. Hitlermustascher är ju så roliga.

7 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Och följer du inte orderna från Sveavägen 68 så åker på du tokstryk! Som Peter Akinder gjorde i morse och jag bloggad eom här:
Ilsken Jytte Guteland skäller ut partivän - och annan smutskastning

Som du säger så är det svårt för dem att se...

Hans Li Engnell sa...

Jytte Guteland är den absolut gnälligaste ungdomsförbundsordföranden i modern tid. Hon låter redan i unga år som en bitter, gnällig betongsossekärring. Stackars, stackars pojkvän.

Per Hagwall sa...

Man kunde hoppas att det bara gällde ledning och "valarbetare", men som du Hans är inne på är det ett större problem.
Forskning vid GU har visat att Socialdemokraternas väljare är västvärldens i särklass sämsta förlorare...
Riksdag och Departement, oktober 2007.

Tur att gruppen inte är så stor nuförtiden, förhoppningsvis blir den ännu mindre efter valet.

K2 sa...

Men om man skojar lite med sossarna så renderar det ju i en http://lokaltidningsbesvikelse.blogspot.com/2010/08/s-i-hedemora-drabbat-av-forfalskade.html#comments

Anonym sa...

Man hittar det man letar efter! Stort sett är det omvända på/i Kungsholmen och Vasastan, sossarnas och vänsterns är nerklippta. Finns med andra ord kålsupare på den "fina" sidan också.

Anonym sa...

Inget emot vad SD och ND råker ut för. Vi får ju inte ha våra annonser kvar om ens ytterst nedklottrade. Vidare rapporterar tex Kent Ekeroth (SD) idag på sin blogg om ett omfattande valfusk iform av "försvunna", sönderivna och "försende" valsedalar runt om i landet.

ND i Slöddertälje kommer att ha egen bevakning under resten av valrörelsen så att syrianlössen och annan "mänsklig" ohyra håller sig på mattan, men överallt har vi ju inte dessa resurser till vårt förfogande.

Nej, död åt liberalmarxisterna på momangen!

/Realist inte rasist

Christoffer sa...

Håller med anonym nr 1. Där jag bor har jag sett klotter på sosseaffischer och på söder nedrivna v-affischer, även om det förekom affischer för moderaterna som också blivit skadade. Jag har alltid utgått från att det handlar om sabotage för sabotagets skull, ungdomar av samma slag som de som stal min tidningskärra häromnatten när jag jobbade, och tror som anonym nr 1 att man ser det man letar efter.