torsdag 16 september 2010

När demokratin inte fungerar

På vänsterkanten kallas det att "försvara demokratin" när man förhindrar ett annat parti att hålla valmöte. Efteråt kan aktivisterna glada i hågen vandra hemåt, nöjda med dagens värv.

Den systematiska störningen av sverigedemokratiska valmöten har gjort att partiet fått ställa in valmöte efter valmöte eftersom polisen inte kunnat garantera mötesdeltagarnas säkerhet. Så här får det inte fungera i en demokrati. Alla partier, oavsett vilka åsikter de står för, har lika stor rätt att mötas på gator och torg. Den som aktivt förhindrar någon med tillstånd att bedriva ett politiskt möte, borde dömas till stränga straff. Tysta protester är helt OK, men att aktivt störa ett möte i syfte att få det avbrutet är aldrig acceptabelt.

Dessutom ger denna sorts agerande bara SD ytterligare uppmärksamhet. Vem skulle rapportera om ett sverigedemokratiskt möte i Karlstad om det inte vore för motdemonstranterna? Det vänsteraktivisterna gör är således, paradoxalt nog, att hjälpa Sverigedemokraterna att få medialt genomslag. Grattis.

Eftersom inget av riksdagspartierna vill ta i SD med tång, bryr de sig heller inte om att svensk polis inte kan garantera säkerheten för ett parti som på söndag kan sitta i den svenska riksdagen. Det är ovärdigt en svensk demokrati. Våld och hot är aldrig acceptabla medel men att förvägra någon yttrande- och mötesfrihet är egentligen lika allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv.

Riktiga demokrater står för yttrandefrihet. Riktiga demokrater möter åsiktsmotståndare i debatt.

2 kommentarer:

Fia sa...

Resultatet blir antagligen enligt statsvetare att SD får fler röster av detta. Om SD hade hållit ett valmöte utan problem och för ett fåtal åhörare hade ex jag aldrig jag hört talas om mötet.
Så dom skaffar mest röster för SD ser paradoxalt ut att vara vänstern.

Anonym sa...

Skicka omgående Federly till AMS annars drar vi in hans sjuk ersättning.

Pelle