fredag 13 februari 2009

Kärnkraften engagerar

Alliansens energiuppgörelse om kärnkraften framstår alltmer som en stor tillgång i den kommande valrörelsen. Sex av tio svenskar applåderar fortsatt användning av kärnkraft i form av nya reaktorer.

Att moderater, folkpartister och kristdemokrater vurmar för kärnkraften är ingen överraskning men att hela två av tre centerpartister anser att uppgörelsen (som bland annat innebär slopandet av förbudet att bygga nya reaktorer) är bra överraskar lite. Det säger något om att Maud Olofssons förändring av partiet från ett gammalt motsträvigt bondeparti till en modern borgerlig kraft har burit frukt.

Positivt för alliansen är att även socialdemokratiska väljare är positiva till kärnkraften. Reinfeldt har rätt när han menar att Mona Sahlin går emot sin egen väljarbas när hon låter Maria Wetterstrand diktera hur oppositionens energipolitik ska se ut. Det är bara miljöpartister och vänsterpartister som är övervägande negativa. Denna minoritet bör inte tillåtas bestämma inriktning i svensk energipolitik.

Samtidigt visar en Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander att 55 procent av svenskarna har större förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister än för Mona Sahlin. För oppositionsledaren är siffrorna föga smickrande 27 procent. Mer än var femte vänsterväljare (23 procent) känner större förtroende för moderatledaren än socialdemokraternas partiledare som statsminister, vilket förstås är anmärkningsvärt. Man kan väl konstatera att Reinfeldt har lyckats väl i sin strategi att bli mer sossig än sossarnas egna företrädare.

Inga kommentarer: