söndag 15 februari 2009

Kapa repet

53 procent av de i skrivande stund 67 000 personer som röstat i Aftonbladets omröstning vill inte att regeringen hjälper Saab i företagets akuta kris. Det verkar alltså finnas en och annan där ute som anser att skattepengar ska gå till någonting bättre än att hjälpa misskötta privata företag.

Ett antal ekonomer argumenterar desperat för att kasta skattepengar över ett döende bilmärke. Mikael Wickelgren vid Handelshögskolan i Göteborg menar att marknaden har vikit med nära en tredjedel på ett halvår och att det är något som "inget företag i världen kan hantera". Nå, nu har Saab inte rosat marknaden innan den ekonomiska krisen heller utan tvärtom gjort stora förluster även under blomstrande högkonjunktur. Företaget är således misskött.

Förändring är alltid jobbigt, men om nedlagda verksamheter ska kunna leda till något positivt i framtiden måste man snarast se framåt. Då kan man inte misströsta som herr Wickelgren gör när han frågar sig "vad ska Sverige syssla med annars?" om inte bilproduktionen fanns. Tänk nytt i stället.

Just nu verkar det som om regeringen står pall och vägrar pumpa in mer pengar i Saab. Det vore ett sunt och viktigt ställningstagande - och en signal om att principen om utbud och efterfrågan när man producerar något på marknad även gäller Saab.

Inga kommentarer: