torsdag 26 februari 2009

Fel att fängsla Förintelseförnekare

Horst Mahler, tidigare vänsterextremist och numera medlem i nationalistiska NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands), har förnekat Förintelsen - vilket är förbjudet enligt tysk lag. Mahler har därför dömts för hets och förnekelse av folkmordet till hela sex års fängelse. Maxstraffet är visserligen fem år men det faktum att Horst Mahler inte visat någon ånger i rätten gav domstolen anledning att addera ett år till straffet.

Att förneka Förintelsen är inte bara frånstötande. Det är synnerligen korkat. Nazisternas "slutgiltiga lösning" är världens mest väldokumenterade folkmord. Att knäppskallar väljer att förneka något som är så historiskt välbelagt är givetvis löjeväckande. Förutom alla vittnesmål från såväl offer och vittnen som förövare återfanns ritningar av koncentrations- och förintelselägren samt detaljerade ordrar till tyska företag på allt från krematorieugnar till den kristalliserade gasen som användes i Auschwitz. Är man nazist är det dessutom ett svek mot självaste Führern att förneka dennes främsta "livsverk"!

Tyskarna var noga med att dokumentera antalet dödsoffer. Inte i gaskamrarna men väl i arkebuseringarna på östfronten (kommendanten i Auschwitz, Rudolf Höss, förstorade dock gärna upp siffrorna över antalet dödsoffer för att glänsa). Den så kallade Jägerrapporten, trots att den nästan uteslutande består av orden "män, kvinnor, barn" följt av siffror för varje grupp av offer, är skakande läsning. By för by, stad för stad, område för område kammas av och offren räknas, avrättas och förs in i den månatliga statistiken över arkebuserade judar. Det är symptomatiskt att arkebuseringarna som genomfördes av Einsatzgruppen på östfronten aldrig nämns av Förintelseförnekarna. De pratar bara om gaskamrarna. Runt 1,5 miljoner människor avrättades av arkebuseringsförbanden i öst. Dessa aktioner var således en stor del av det folkmord som Horst Mahler och andra förnekar. Det började varken med Treblinka eller Auschwitz-Birkenau.

Jag tycker nu inte att knäppskallar som Horst Mahler borde skaka galler för det. Det måste vara fritt fram att uttrycka idiotiska åsikter utan att riskera åtal (annars skulle alla våra kulturbilagor inte kunna existera). Åsikter i sig kan aldrig vara olagliga. Yttrandefriheten får inte begränsas på det sätt som skett i Tyskland. Risken är dock överhängande att det blir någon sorts lagstiftning på EU-nivå vad förnekande av vissa folkmord beträffar, vilket vore mycket olyckligt. Att begränsa yttrandefriheten och göra galna människor till fängslade martyrer är en riktigt dålig lösning.

Åsiktsförbud kommer inte heller att förhindra folkmord i framtiden. Tyvärr agerar politiker på det symboliska planet när de ska hantera stora katastrofer och demonstrera viktiga mänskliga värden.

Ritning över gaskammare och krematorium II i Auschwitz-Birkenau.

Inga kommentarer: