torsdag 22 maj 2008

Modiga moderater efterlyses

Det puttrar i de moderata leden. Gamla moderater känner inte igen sig i Fredrik Reinfeldts nya moderatparti. Ett parti som slaktar försvaret snabbare än vad någon miljöpartist någonsin kunnat hoppas på under tidigare socialdemokratiska regeringar, som försvarar orimliga fackliga stridsåtgärder i stället för den fria rörligheten inom EU och med ett glatt skutt hoppar upp i famnen på LO när det kommer till kollektivavtal och "den svenska modellen". Ordet "häpen" beskriver hur de flesta moderater borde känna sig just nu. Var det denna politik de röstade på i valet 2006?

Hittills har det varit tyst om den kursomläggning som Reinfeldt har gjort - kritiken har i alla fall inte nått media. Men hanterandet av den gamla moderata hjärtefrågan, försvaret, har tydligen fått vissa distrikt att tända till. Det är inte en dag för tidigt. Alla som röstar på moderaterna måste fråga sig varför de gör det. Driver nya moderaterna klassisk borgerlig politik? Nej. Anammar de socialdemokratiska värderingar? Ja. Spolar de därmed ned frihetliga värden och idéer i toaletten? Ja. Alla i partiet som inte tycker att detta är förenligt med vad man kan vänta sig av ett starkt moderatparti i regeringsställning borde göra sin röst hörd, både lokalt och på riksplanet. Sveriges tidigare största frihetliga riksdagsparti har förvandlats till ett socialdemokratiskt lydparti utan ideologisk ryggrad och utan minsta respekt för sina väljare och sin historia.

Modiga moderater efterlyses härmed. Det är trots allt medlemmarna, inte Reinfeldt, som har makten på partiets stämmor. Reinfeldt kommer inte att ändra sig. Han har konstaterat att "vi har inte ambitionen att vara det parti vi en gång var". Den som vill förändra moderaterna till det bättre måste göra sig av med Reinfeldt.

Inga kommentarer: