onsdag 27 februari 2013

Vad det handlar om

En chefsåklagare har åkt fast för sexköp. Jaha, så intressant.

Själv kallar han handlingen omdömeslös. Författaren Katarina Wennstam, som bland annat skrivit boken Smuts och ofta är ute i debatten om prostitution och sexhandel, säger sig vara "fascinerad" av att en chefsåklagare kan köpa sex. Wennstam menar att han i egenskap välutbildad "inte kan påstå att han inte förstår vad det handlar om."

Vad handlar det då om, Katarina Wennstam? Rimligen ett avtal mellan två vuxna människor, en överenskommelse som inbegriper sex och pengar. Det är ersättningen som feminister som Wennstam, med den feministiska maktanalysen i högsta hugg, riktar sin avsky mot.

Vi andra föredrar att vuxna människor får träffa avtal efter eget huvud, särskilt om de inte faller Katarina Wennstam på läppen. 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tja vad det egentligen är, kan också betraktas som ett gängrelaterat problem.

Staten är bara en illusion där vissa människor, sådana som Wennstam, anser sig ha rätt att använda våld för att tvinga andra dansa efter deras vilja.

Inget illustrerar det tydligare än den nya dokumentären Derrick Js Victimless Crime Spree:

http://www.victimlesscrimespree.com/

Anonym sa...

Tom med Hitler tillät bordeller så nu är Sverige på ett sätt värre än Tyskland på den tiden. Undrar hur det var med Stalin och co?

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Varken Sovjet eller Nazityskland hade Sveriges religiösa puritanska arv från frikyrkan och nykterhetsrörelsen. Precis som i USA kan den svenska sammanblandningen av puritanism och nationalism ta sig bisarra uttryck. "Vi är av vårt lands historia och våra yttre förhållanden särskilt utvalda att vara världsintressets advokater" som t ex Gunnar Myrdal skrev.

Martin sa...

Prostitution var kriminellt både i Sovjet och Nazi-Tyskland. I båda regimerna tolererades det dock i organiserad form. Och under båda regimerna omplacerades gatuprostituerade under tvång till tjänstgöring i statliga bordeller (huvudsakligen under krigsåren).

Den här debatten påminner mig alltid om diskussioner jag haft med utländska vänner. Jag minns speciellt en kvinna som tyckte att det var fruktansvärt synd om svenska flickor som blev lurade av män som vare sig hade intresse eller kapital för äktenskap men trots detta inledde kärleksförhållanden. Enligt hennes synsätt skulle detta "stora problem" kunna lösas genom att tillåta prostitution. På så sätt kan män tillfredställa sina sexuella begär tills de skrapat ihop tillräckliga besparingar för att skaffa familj.

Romantikern inom mig slocknade lite efter den diskussionen. Men samtidigt är det viktigt att minnas att kärlek, sex och äktenskap är att betrakta som en affärsuppgörelse inom större delen av världen. Att gifta sig med någon man älskar är en lyx som de flesta inte har råd med. Jag kan i alla fall trösta mig med att samma kvinna sa att hon gärna hade "provat att gifta sig av kärlek".

Anonym sa...

Det är ofta skillnad på samhällskultur och lagar. Prostitution är formellt förbjudet i Thailand ändå förekommer det överallt. De flesta sydeuropeiska länder har lagar mot sexsäljande men ändå är det regel snarare än undantag att unga män mister oskulden med ett "proffs" i medelhavsländerna.
I Sverige har däremot samhällskulturen aldrig varit socialt tillåtande efter amerikanska väckelserörelsers starka inflytande på 1800-talet.

Micke sa...

Hitler förstod detta.

Anonym sa...

Tyskland har alltid tolererat och tillåtit detta i olika former och konstillationer. Förr var det tvärtom i Sverige, dvs det var "horan" som straffades. Lika illa förstås.

/Snuskpelle