söndag 24 februari 2013

Å andra sidan...


Det är ingen hemlighet att jag ofta beklagar mig över svensk politik. Men när man känner sig som mest deppig över dess håglöshet kan man alltid skänka italienarna en tanke.

Italien går till val i dag. Förutom icke-politikern Mario Monti och vänsterkandidaten Pier Luigi Bersani kandiderar även den oförbätterlige Silvio "Bunga Bunga" Berlusconi och en ståuppkomiker vid namn Beppe.

Vid en jämförelse känns ju en svensk valrörelse riktigt seriös och relevant.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Som liberal önskar jag politiken haft så lite inflytande att man kunde se svenska politiker som lika relevanta och seriösa som de italienska eller rösta på Sammanslutningen av Medvetet Arbetsskygga Element som 1994 tog sig in i danska folketinget med vallöften som medvind på alla cykelstigar och större julklappar till alla.
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sammanslutningen_av_medvetet_arbetsskygga_element

Hans Li Engnell sa...

Jo. Men problemet är att de italienska politikerna har minst lika mycket makt som de svenska. Och då kanske de svenska företrädarna är att föredra framför Berlusconi och Beppe.

Anonym sa...

Nu hittar du på Hans. Sveriges frikyrko- och nykterhetstraditioner gör i sociala och livsstilssammanhang skäl för Strindbergs ord "Sibirien börjar i Malmö".
I Italien kan vanlig marksänd teve visa hårdporr och närbutiken sälja whisky utan att det blir moralhysteri. Och politiker kan uttala sig för legaliserande av narkotikan utan att bli paria.
Och Sverige har fortfarande världens näst högsta skatter.

Micke sa...

Italien styrs av maffian och för liberalfascister förstår jag att det känns bra då all deras verksamhet är baserad på personliga överenskommelser precis som i liberalfascistutopia.

Micke sa...

Och Sverige har fortfarande världens näst högsta skatter.
--------------------------


Ditt lidande krossar mig............

Anonym sa...

Det centraliserade Sverige styrs av en oligarki och för mickestalinister förstår jag att det känns bra då all deras verksamhet är baserad på personliga överenskommelser precis som i mickestalinistutopia.

Anonym sa...

Fascinerande att något kan krossa Micke, där hjulet snurrar men hamstern är död.

Micke sa...

Jag citerar dig från hax blogg bara så att alla har klart för sig vad du är.


"Sossar stjäl mina pengar och ger dem till vem som helst som sticker näsan över nationsgränsen.

Det är synnerligen kriminellt.

Protesterar man hotas man med att få kroppsdelar stekta i smör för att sedan ätas upp av valfri S-kannibal.

Också det synnerligen kriminellt."

Anonym sa...

Klarar man inte argumentera i sak återstår halmgubbar tydligen. Micke är ute på djupt vatten i en vattenpöl.

Hans Li Engnell sa...

Anonym 15.50: Nu är jag ingen expert på Italien, men även om det finns en hel del moralism i Sverige, som i de exempel du nämner, finns styrkor i frågor som rör transparens och icke-korruption som i mina ögon gör Sverige till ett överlag friare land att leva i.

Anonym sa...

På ett sätt är Sverige värre på de områden du nämner Hans. I Sveriges oligarki är nomenklaturen liten och konformiteten och vänskapskorruptionen stor.

Micke sa...

Klarar man inte argumentera i sak återstår halmgubbar tydligen. Micke är ute på djupt vatten i en vattenpöl.
-----------------------
Om du har förstått det som en konsekvens av att Egnell raderade dina två svar till mig som inte innehöll något annat än skit så föreslår jag att du vårdar den insikten.I Sveriges oligarki är nomenklaturen liten och konformiteten och vänskapskorruptionen stor.
--------------------------
Till skillnad från Italien?!!!

Redogör.

Anonym sa...

Raderade vad?
Läs Anders Isakssons biografi om Per Albin Hansson och likheterna mellan folkhemmet och Mussolinis Italien Micke om det inte stör din verklighet.

Micke sa...

Isakson säger inte och har aldrig sagt att fascism är socialdemokrati och vice versa.

Läs bokjäveln en gång till.

Förstår dock att det är viktigt för liberalfascister och sektliberaler att distansera sig från fascism genom att förneka dess ursprung och att målet med fascism till skillnad från socialdemokrati ytterst är att upprätthålla kapitalets totala makt.


Kan du redogöra för hur Italien är mindre korrupt än Sverige nu?

Anonym sa...

Micke verkar aningen förvirrad.

Liberalism och fascism har ingenting gemensamt, och det säger jag som vänster.

Vänstern har mer med fascism att göra än vad liberal höger har. Konservativ höger ligger dock nära.

Fascismens kännetecken är individerna som underordnade familjen och nationen. Liberalismen och fascismen är varandras antiteser. Kolla på den politiska kompassen.

Anonym sa...

Att Micke inte har läst Isakssons biografi framgår tydligt, då det är en serie på inte mindre än 22 stycken bokjävlar :-)

Rekommenderad läsning för Micke är också socialisten Edward Bellamys klassiker där han spikade upp sin nationalistiska agenda (han menade socialism och nationalism var samma sak), som ger anledning att reflektera över likheterna med folkhemmet i Kjellens, unghögerns och socialdemokratins tappning:
http://www.durmushocaoglu.com/data/kutuphane/19_Progress_of_Nationalism_in_the_United_States.pdf

Anonym sa...

Rättelse: tänkte på serien "Sveriges statsministrar under 100 år". Så går det när man är stressad. Isakssons serie är på fyra bokjävlar :-)

Micke sa...

OP.

Är du säker på att den inte är på 57 delar och att dom 46 första bevisar att Palme var nazist?

Liberalism BLIR fascism i samma ögonblick som dess högra extrempunkt nås på exakt samma sätt som socialism blir kommunism vid samma punkt.

Det är därför Ayn Rand var fascist.