fredag 1 februari 2013

Kul så länge det varade

Vi kan väl fastslå det nu: Det blev ingen liberal revolution i Centerpartiet.

Det liberala idéprogrammet var ett djärvt försök. Men protesterna bar kraft. Annie Lööf fick rusa hem från Thailand för att ta avstånd från månggifte och slopad skolplikt. Detta innan frågorna ens prövats av partimedlemmarna. Tiden därefter har varit en tävling i att vara allt annat än liberal.

I dag gjorde Lööf slutligen processen kort med de liberala idéerna i sitt parti när hon förtydligade: "Låt mig vara tydlig: Jag är inte för månggifte, jag vill inte slopa skolplikten, jag vill inte slopa arvsrätten. Jag är inte nyliberal." Hon är tydligen inte kall heller.

Segraren kan därmed utses redan innan idéprogrammet har prövats av medlemmarna. Partiets socialliberaler, alla de som tycker att C ska placeras i mitten, som talar om "solidaritet" på vänsterns vis och "de svaga" i samhället, kan andas ut.

Kudos ska ges till alla liberala centerpartister som kämpar och sliter för att förmå partiet att gå i liberal riktning och vara visionärt. En förhoppning fanns när Annie Lööf blev vald. Men det var också väldigt tydligt att det skulle bli vanskligt att knuffa Centern i rätt riktning utan högljutt motstånd. Nu vet vi att motståndarna vann.

Därmed blir Centerpartiet kvar i det syretunna mittenträsket. Risken för snar andnöd är uppenbar.

3 kommentarer:

Andreas sa...

En liten gnista av hopp när det kom lite nya idéer. Men nej, vart man än vänder sig så vill ingen förändra något känns det som. Man måste vara vän med alla.

"Därmed blir Centerpartiet kvar i det syretunna mittenträsket. Risken för snar andnöd är uppenbar."

Klockrent.

Micke sa...

Därmed kan man säga att effekterna av Svenskt näringslivs offensiv för 8-9 år sedan då man sålde regimskifte med Ayn Rand är över och att alla som blev blåsta nu får nöja sig med den korporativism man var ute efter hos företagen.

Det roligaste är när man tänker på det att någon överhuvudtaget troode att det finns företagare som vill ha frihet från bidrag till sig själva.

KnownUnknowns sa...

Lööfs eventuella nyliberalism rann väl ur henne vid FRA-debaclet, åtminstone är hon nu helt öppen med att hon inte är det (längre?).