söndag 26 februari 2012

En skitkastardebatt

I en demokrati måste alla åsikter få komma till tals. Detta är en ganska okontroversiell tanke. Men som så mycket annat blir den provocerande när de väl omsätts i praktik. Sverigedemokrater kan inte hålla möten utan att mötas av motdemonstranter som vägrar dem mötesfrihet. Detsamma gäller extremister inom vit maktrörelsen. Ironiskt nog är det främst personer med vänstersympatier, som ständigt pratar om människors lika värde, som ser till att yttrandefriheten bara gäller vissa.

Dessa motdemonstranter är inte ensamma om att i praktiken motsätta sig åsiktspluralism och ett öppet debattklimat. Radikalfeministen Maria Sveland skrev en lång och arg text i vilken läsaren fick ta del av hennes frustration över att alla inte tycker som hon. Hon förklarade sig inte bara "politiskt deprimerad", hon passade även på att bunta ihop liberaler, konservativa, Timbro och antifeminister med massmördaren Anders Behring Breivik. Sedan var debatten igång.

Det tycks råda antingen en svårartad begreppsförvirring - att tycka annorlunda är att hata - alternativt är feminister som Maria Sveland och Anna-Klara Bratt oerhört lättkränkta och har svårt att förlika sig med tanken på att alla inte tycker som dem. Det ena är inte bättre än det andra. Jag tror att Sveland, Bratt med flera medvetet odlar myten om att vara hatade för att vinna sympatier. Samtidigt kan de släppa ut den där tryckande känslan i bröstet som åsiktspluralismen uppenbarligen orsakar dem.

I själva verket är det personer som Maria Sveland och Anna-Klara Bratt som hatar. De blir så provocerade av liberaler som inte är feminister och av konservativa som ifrågasätter könsmaktsteorierna att de måste tjuvkoppla dem till norska massmördare. I stället för att diskutera sakfrågorna - islam, multikultur, invandring - får vi en skitkastardebatt som inte leder någonvart.

Visst ska vi prata om Breivik. Men vi ska inte göra honom till något slags hub för främlingsfientligt tankegods, en sorts samlingspunkt till vilken vi kan knyta personer och åsikter vi inte tycker om. Vänsterns behov av sammanhang och systemiskt tänkande har spårat ur. Men i lika hög grad som vi ska prata om Breivik och bakgrunden till hans vansinnesdåd måste vi också våga prata om islam.

Ty det är ett faktum att många människor känner ett obehag inför muslimska seder och traditioner. Och det är inte bara Jimmie Åkesson som befarar att Sverige håller på att islamiseras. Dessa frågor existerar månne inte för Sveland och Bratt, men de gör det för en allt större del av befolkningen och måste således dryftas.

När personer på vänsterkanten inte ens vill att sådana diskussioner ska få hållas, att debatterna måste tystna, ja, då frågar jag mig om det över huvud taget finns en vilja att hitta lösningar på integrationsproblem och på människors oro, befogad eller ej. Kanske vill de bara må bra av att basha högern lite grand.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra bloggpost.

Jag har själv frågat mig varför genusfeministerna lägger locket på om hur islamister kränker muslimska kvinnor på svensk mark där man kan göra något åt saken om den politiska viljan finns.

Men jag antar att det är lättare att hacka på snälla "svenska" män när man vill avreagera sig och/eller tillskansa sig förmåner.

Än så länge har vi varit sämre än muslimerna på att ge verbala och fysiska mothugg.

Micke sa...

Än så länge har vi varit sämre än muslimerna på att ge verbala och fysiska mothugg.
-----------------------------
Sämre än judarna?

Micke sa...

Jag har själv frågat mig varför nyliberaler lägger locket på om hur fascister kränker muslimer på svensk mark där man kan göra något åt saken om den politiska viljan finns.

Micke sa...

Men jag antar att det är lättare att hacka på snälla "svenska" män
---------------------------------
Nu måste jag nästan gråta en stund.

Micke sa...

Ty det är ett faktum att många människor känner ett obehag inför muslimska seder och traditioner. Och det är inte bara Jimmie Åkesson som befarar att Sverige håller på att islamiseras.
--------------------------------
Frihetsfronten och du?

Micke sa...

Men i lika hög grad som vi ska prata om Breivik och bakgrunden till hans vansinnesdåd måste vi också våga prata om islam.
-------------------------------
Visst.Frågan är bara då om inte vi som är 95 procent av väljarna måste ta tillbaka problemformuleringen från dom 5 procenten fascister innan vi gör det eller ska vi diskutera islam utifrån deras analys vilket dom ju kräver att vi ska?

Solguru sa...

Är det bara jag som tycker att vänstern numera uppför sig som gaphalshögern gjorde i kommentarsfält för sisådär 4-5 år sedan?

Mickes rättshaveristiska tirader nedan är ju direkt bisarra.

Hans Li Engnell sa...

Ja, men vissa saker får man helt enkelt vänja sig vid...

Micke sa...

Är det bara jag som känner att Solguru inte säger något som överhuvudtaget relaterar till Egnells text och att Egenell gillar det?

Micke sa...

Än så länge har vi varit sämre än muslimerna på att ge verbala och fysiska mothugg.
---------------------------------------
Sämre än 1,5 miljarder muslimer som alla delar dom egenskaper som du gett dom?

Eller hur menar du??

Micke sa...

Det tycks råda antingen en svårartad begreppsförvirring - att tycka annorlunda är att hata.

------------------------------

Den uppfattningen har du själv varit advokat för i ett otal blogginlägg.Problemet tycks vara vem som ska ha rätt att bestämma att andras hat är hat samtidigt som ens eget hat är saklig altruism.

För mig blir det definitivt en aning för mycket oavsett om det kommer från dina fiender eller dig själv.

När du dessutom i sammanhanget gör dig till talesman för dom grupper som hävdar att det är diktatur om deras problemformulering kring invandring inte omfattas av alla så passeras alla gränser.

Anonym sa...

Sämste Micke: Häng dig omedelbart alternativt sluta "prata" med dig själv på andras forum/territorium. Hur mycket gensvar upplever du att du erhåller egentligen? Och mussar som minioritet? Jajo, men det är väl nog ändå ETNISKA Svenskar som är i minioritet om några, ca 7 mille mot 1,4 Miljarder peddofetbarn. Ja, dessa "hemska svenska" mön som omskär sina dötrar, spränger bomber, korruperar och våldtar på löpande band.....eller hur var det nu?

/Charlie Pitt

Micke sa...

Se där.Den genitaliefixerade visar än en gång att han dels inte har något att säga om ämnet samt att han är väldigt inresserad av mig.

Jag är dock mindre intresserad av din kuk än du tycks föreställa dig.

Hans Li Engnell sa...

Debattera gärna, men skärp tonen. Annars kommer jag att radera inläggen.