söndag 15 januari 2012

Kontantlös och hopplös

Att den digitala betalningen ska ersätta kontanterna har varit på tal länge. Våra kära sedlar och mynt har dock dröjt sig kvar.

I tider när USA vill ha våra bankuppgifter, företagen vill veta vad vi handlar för att kunna kunna rikta reklam till oss och Facebook kan sälja information om oss vidare, är det inte en helt tillfredsställande tanke att i framtiden inte kunna handla kontant. Frågan är egentligen större än så: hela vårt digitala liv riskerar att bli ett liv i skyltfönster. Allt vi gör kan skådas av andra, därför är det säkrast att vi inte bara avstår från att göra kriminella saker utan även undviker sådant som är pinsamt.

Bankerna har länge strävat efter att få bort kontanterna helt och hållet. För att slippa människor som vill betala sina fakturor i banken har de börjat ta ut hutlösa avgifter för varje betalning. Om du inte är kund i banken kan det kosta uppåt 150 kronor att betala en faktura.

Förutom att slippa kontanthanteringen tjänar bankerna dessutom väldigt bra på att vi betalar med kort. Kortinnehavare betalar en årsavgift, affärer betalar för varje transaktion och småbutiker ser därför inte gärna att vi betalar med kort vid småinköp.

Allt detta är ett led i en samhällsutveckling där medborgarna blir alltmer rättslösa och ställda utan valmöjlighet - men det är återkommande en diskussion som kräver en längre bloggpost än denna.

1 kommentar:

Christoffer sa...

Jag har funderat på om det inte borde gå att införa en motsvarighet till anonyma kontantkort till mobilen. Dvs ett kort som du kan handla för men som inte är knutet till dig som person.

Det svåra blir då att undvika att detta utnyttjas för bedrägerier och liknande. Det är inte helt lätt. Nåt sorts system för att se direkt vid köpet att pengar finns på kortet skulle vara ett måste. Ja, jag är inte så tekniskt kunnig men tycker det vore teoretiskt genomförbart. Om bara viljan finns, vill säga.

Ryser av blotta tanken på en framtid utan kontanter och med endast personligt knutna betalkort så att allt man köper kan registreras.