måndag 30 januari 2012

En frihetsreform

Jobbskatteavdraget har varit alliansregeringens viktigaste reform. Men det saknas bevis för att jobbskatteavdraget verkligen leder till fler jobb, enligt Arbetsmarknadsdepartementets institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Reformen är svår att utvärdera.

För en regering som sänker skatten främst av arbetsmarknadspolitiska skäl är det förstås en plump i protokollet. Hade Alliansen bara varit tydligare med att det är en frihetsreform att sänka skatten för vanliga löntagare hade diskussionen om eventuella jobbskapande effekter inte alls varit lika relevant. Det hade varit tillräckligt att konstatera att det är rätt att sänka skatten för att öka människors möjlighet att leva på sin inkomst.

Men eftersom Alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet har avideologiserats återstår bara att mäta vilka effekter i antalet nya jobb som jobbskatteavdraget ger. Låg- och medelinkomsttagares känsla av ökad frihet genom större ekonomiskt utrymme varje månad blir plötsligt ointressant. Följdriktigt framstår Alliansens viktigaste insats sedan den tillträdde 2006 som ett misslyckande - vilket förstås blir helt obegripligt givet vad pengarna har inneburit för vanligt arbetande folk.

6 kommentarer:

Micke sa...

Korporativism är inte frihet.

Anonym sa...

Jag tycker att följande citat passar in här.

"The curious task of economics is to demonstrate to men how little
they really know about what they imagine they can design." -Hayek

/B

Anonym sa...

Tid är frihet, tid kostar pengar Micke....

Simple enough for you?

Anonym sa...

Gjorde en upptäckt Micke, man får inte kommentera på din blogg, hahahahahhahahaaha snacka om att vara en hycklare, fast det visste du väl redan

Micke sa...

Jag tycker att följande citat passar in här.

"The curious task of economics is to demonstrate to men how little
they really know about what they imagine they can design." -Hayek

Ja det stämmer. Vad man sagt (och säkert tror att man gör)från högeregeringen och högern är att man ska öka friheten.

Dock kan ingen hur mycket dom är anstränger sig hävda att man ökar friheten genom att tvinga kollektivet att låta staten dela ut kollektivets pengar till företag som använder dessa för att generera vinst åt sig själva.

Det enda sättet högern kan bevisa marknadsekonomins potential som frigörare är att avskaffa alla skatter och kapa alla kopplingar mellan staten och företagen.

Av någon konstig anledning vill man dock inte göra detta och man undrar vad det beror på.Varför tror dom inte på den idegrund so dom säger att dom tror på och ersätter den med någon som är förstadiet till fascism?

Micke sa...

Tid är frihet, tid kostar pengar Micke....På vilket sätt menar du att det relaterar till att Skatteavdragen inte gett det resultat man sagt att dom skulle få?

Det finns mig veterligen inget som säger att folk börjat jobba mondre sen högern förändarde sklattepolitken.

Du har säker andra uppgifter.

Låt oss se!