torsdag 26 januari 2012

Stackare med anor i LO

Jaha, det är alltså en gammal fackpamp som ska lösa Socialdemokraternas förtroendekris. IF Metallbasen Stefan Löfven uppges ta över efter Håkan Juholt. Den gamle svetsaren ska nu svetsa ihop partiet.

Löfven är ett rimligt val givet att han är motsatsen till den yvige Juholt. Partiet söker trygghet och då fackpampen inte sitter i riksdagen lär Sven-Erik Österberg få ta debatterna i riksdagen. Två tråkiga, men trygga, alternativ som inte lär orsaka rabalder eller klampa i klaveret utan kan skapa lite lugn under en tid.

Valet av Löfven stärker också banden mellan facket och partiet. Frågan är hur unga och storstadsväljare ska lockas till Socialdemokraterna efter detta. Absolut ingenting skvallrar om att partiet kommer att förnyas med Löfven vid rodret. Partiet kommer att stiga i opinionen i takt med att S-väljarna återvänder efter att ha protestlagt sig på soffan eller tillfälligt rymt till V. Hur partiet ska locka nya väljare är svårare att se.

Ledarkrisen är löst men partiet måste fortfarande försöka förklara för svenska folket varför det behövs. Om det är en gammal IF Metallbas som är bäst lämpad för det uppdraget återstår att se. Jag är lite... skeptisk.

2 kommentarer:

Micke sa...

Svensk politik styrs av Svenskt näringslivs och LOs intressen och det vanligaste misstaget folk gör är att tro att demokrati är när den ena sidans förmånstagares önskemål företräds av bägge sidors politiker.

Micke sa...

Högern måste för eller senare förklara varför den driver korporativsm som modell och vad den kommer att göra för att denna inte ska slå över i ren fascism.