fredag 15 mars 2013

Google för yttrandefrihet?

Google arbetar för att försvara yttrandefriheten på internet, skriver företagets ansvarige för samhällspolitiska frågor i Norden David Mothander.

Först ska konstateras att Googles makt redan i dag är enorm. Framtidens internet kommer sannolikt att kontrolleras av ett fåtal multinationella storföretag, Google kommer att vara ett av dem. Vilken inställning som sökmotorjätten har till yttrande- och informationsfriheten har därför avgörande betydelse för vilket internet vi kommer att ha i framtiden. Om det blir stängt eller öppet. Fritt eller kontrollerat.

Det internet vi hade på 90-talet kommer vi aldrig att ha igen. Framtidens internet kommer att vara reglerat. Frågan är bara hur reglerat och vilka friheter som kommer att tas ifrån oss. Här är Googles inställning viktig.

Mothander frågar sig vilka inskränkningar i yttrandefriheten som ska få företräde i framtiden. Finns det månne en global norm vi bör följa? Redan i dag finns vissa globala normer. Sidor med barnpornografi bekämpas över hela världen. Här har politikerna intagit positionen att den som tittar på sådant material på något sätt är medansvarig till övergreppet. Men de censurverktyg som används för att bekämpa barnporr kan även användas för att bekämpa fildelning, vuxenporr och annat som politiker och lobbyister ogillar.

Regimer som är rädda för folkets åsikter censurerar och söker få kontroll över allt som skrivs på internet. Den kinesiska censurapparaten har vuxit till en riktig best och är tämligen effektiv. Google hjälpte den kinesiska staten att censurera internet innan företaget 2010 beslöt att göra allvar av parollen "Don't be evil" och lämna det kinesiska fastlandet. I praktiken hade det ingen verkan på den kinesiska nätcensurpolitiken. Kvar finns nämligen Baidu, som är Kinas största sökmotor och givetvis går i regeringens ledband.

Men Googles ställningstagande kändes ändå viktigt. Det är relevant hur stora multinationella företag med avsevärd makt beter sig. Det är viktigt att inte bara skydda informations- och yttrandefriheten online utan också bevara vår rätt till ett privatliv.

Privatlivets helgd borde ligga högre upp på agendan för Facebook, Google, Microsoft, Apple och andra jättar. Det är deras policies som kommer att sätta gränserna och skapa ramarna för framtidens internet. Inte bara makthavarnas.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Google kommer väl bara ha den makt som gänget med bössor kallat staten skänker dem?

Micke sa...

Lägstbjudande snokföretag får all den makt som gänget med bankvalv och bössor ger dom i utopia.

Anonym sa...

Gänget med bankvalv och bössor som är Volkhemsstaten, just det.

Micke sa...

Ja dom har du redan avhandlat i första inlägget.Hur många gånger behöver du säga för att du ska komma ihåg vad du redan sagt?

Anonym sa...

Trollet Micke tror inte kapitalet kontrolleras av den som trycker pengar ur tomma intet vilket är underhållande.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Relevant kommentar:

"Mothander flörtar med övervakningsstaten på dess villkor (dvs insinuerar att Sverige är världsbäst på allt som är bra, samt undviker samtidigt att påtala att den de facto sysslar med generell övervakning av alla), talar direkt till politikers egon om framtida storhet och att göra skillnad, samt i termer som i allmänhet uppfattas som positiva. "

http://www.mises.se/2013/03/14/google-och-staten/

Micke sa...

Trollet anonym länkar till en websida med en vapensköld och dessutom har man avslöjat Krugman som man hatar bland fellowsen i riddarborgen.

Det är inte illa.

Jag kan länka till en annan websida om du vill?

Anonym sa...

Och med detta vill trollet Micke ha sagt?

Micke har inte alla pommes på tallriken.