lördag 30 mars 2013

Diskrimineringsindustrin


Det är få länder i vilka människors känner så kränkta och diskriminerade som i Sverige. Till stor del beror det på att vi har lagar som säger till oss att vi diskrimineras och att har rätt att känna oss kränkta.

Sverige har en diskrimineringsombudsman, DO, som driver fall av diskriminering rättsligt. Ibland går det att fundera över dels hur DO prioriterar, dels konsekvenserna av rättsfallen. Ett exempel är en ung kvinnlig sökande till ett pensionat som valdes bort just på grund av sin ringa ålder. Pensionatet uppgav att de tillämpade en 22-årsgräns då de önskar en person med livserfarenhet. Men det hade de inte skrivit i annonsen (av rädsla för att bli anklagade för åldersdiskriminering?).

DO stämde pensionatet. För att slippa en kostsam rättsprocess valde pensionatet att tillmötesgå kvinnan och betala 50 000 kronor i en förlikning. DO:s vapenskrammel fungerade. Men var det ens ett fall av diskriminering?

En arbetsgivare måste alltid göra avvägningar vid en anställning. Att söka en person med livserfarenhet (vilket väldigt få 20-åringar har) är en sådan som måste vägas mot att få personer som är unga och hungriga och har lätt att lära sig nya saker, exempelvis. Men det har blivit väldigt svårt att öppet kunna söka just den person som helst önskas. Ålder, kön och etnicitet är alla presumtiva varningsklockor som kan intressera DO. Därför ser vi sällan dessa tre parametrar nämnas i annonserna. Arbetsgivare är, av goda skäl, rädda för kostsamma rättsprocesser.

Varför ska då ett företag inte få anställa precis den person det vill? Jag vill dra en parallell till kaféägaren som ville porta småbarn. Av rädsla för att få en stämning tog han ned skylten som informerade om detta. En debatt startade som handlade mer om huruvida vi gillar att ha barnfamiljer runt oss när vi fikar eller ej än om det relevanta: företagares rätt att bestämma över sin egendom, i detta fall ett kafé.

I min värld har en kaféägare lika stor rätt att bestämma vem som får vara gäst som en arbetsgivare har att bestämma vem hon vill anställa. DO har tyvärr blivit en maktfaktor. Vilket faktiskt inte är DO:s fel utan lagstiftarens.

Detta har gjort att fokus hamnat på helt fel saker. Det är ett betydligt större problem att företag i dag slentrianmässigt begär in utdrag ur belastningsregistret och att de intresserar sig för den sökandes privatliv, intressen och antal rundor i motionsspåret.

Låt oss få en diskussion om hur denna utveckling stänger ute vissa grupper från arbetsmarknaden. Men låt för allt i världen ett pensionat bestämma om de vill anställa en ung eller lite äldre person.

16 kommentarer:

Micke sa...

Problemet är att om du inte reglerar överhuvudtaget så kommer du att ha närinsgindkare som inte tillåter t.ex judar att dricka kaffe på sina lokaler.
Detta i sin tur är en klar och tydlig signal att alla inte ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Således får man söka med ljus och lykta efter det liberala i en sådan förändring.

Hans Li Engnell sa...

Och de flesta av oss skulle aldrig sätta vår fot på ett sådant kafé. Bad business, med andra ord.

Micke sa...

Nja det vet jag inte.I Usa var det inte bad business fram tills det blev förbjudet att separarera vita och svarta.

Förutsättningen att det inte ska bli dåliga affärer är att det inte finns en allmän acceptans för att man ska slippa dricka kaffe med t.ex judar.

Hans Li Engnell sa...

Om vi för ett ögonblick håller oss till Sverige, tror jag även du har svårt att se särskilt många flockas kring ett kafé som utesluter vissa etniska eller religiösa grupper. Förutom för att protestera.

Micke sa...

Dom 10 procent som just nu stöder SD plus dom som till delar stöder deras syn på invandring och muslimer skulle med stor glädje ta emot ett lagförslag som möjliggör apartheid.

Amnexis sa...

Källa på det sista påståendet Micke?

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Kolla ditt partiprogram

Amnexis sa...

Står inget om apartheid i SD's partiprogram. Tyvärr Micke, du måste läsa på om ordets innebörd.

Micke sa...

Jo i fascist(nazist) partiets program står det utförligt förklarat att partiet tror att människor har en för vetenskapen okänd essens som styr kulturell identitet som ärvs och att denna skiljer sig mellan olika etniska grupper (rasbiologi enligt nazistisk modell) och att existensen av denna är grunden till svenska fascisters strävan att separera olika kulturer och etniska grupper.

Att du omhuldar detta behöver du inte hymla då du redan klargjort var du står men du kanske får bättre respons hos nazisterna på Avpixlat och hos Robsten än här?

Amnexis sa...

Den för vetenskapen okända essensen, är ju inget annat en den beteende-kodning som barn får av sina föräldrar och det samhälle den växer upp i. Sociala koder i hur man uppför sig bland sina medmänniskor utan att skapa oro eller väcka anstöt. Det är dock en kulturell beteende-fråga och har inget med ras att göra.

Apartheid är när svarta måste ha separata toaletter eller åka egen buss till finlandsfärjan för att ta ett svenskt exempel. Men det var ju inte SD som körde den bussen... Busschauffören var säkert sosse som de flesta busschaffisar, kan oxå ha varit någon från SvP, har för mig de gillar apartheid.

Står fortfarande inget om apartheid i SD's partiprogram. Klipp gärna ur den delen där det ordet förekommer!

Micke sa...

Bra att du bekräftar att även du delar partiets uppfattning om existensen av en nedärvd "essens" som är okänd för vetenskapen som som trots detta utgör grund för partiets syn att svenska fascister bör slippa att utsättas för att åka buss med muslimer.

Amnexis sa...

Bra att du bekräftar din roll som trollkonung.

Micke sa...

en för vetenskapen okända essensen, är ju inget annat en den beteende-kodning som barn får av sina föräldrar och det samhälle den växer upp i. Sociala koder i hur man uppför sig bland sina medmänniskor utan att skapa oro eller väcka anstöt. Det är dock en kulturell beteende-fråga och har inget med ras att göra.

-----------------------------


Nu står det inte så i ditt skitpartis program utan det står att partiet TROR PÅ existensen av en NEDÄRVD ESSENS som vetenskapen till skillnad från partiet är okunnig om och att denna utgör grunden till VARFÖR man är emot invandring. Så istället för att återgå till ditt debila gödslande med ordet troll så kanske du kan ta ställning till ditt partis FAKTISKA rasbiologi som är det jag pratat om och inte vad du VILL att partiet säger.

Amnexis sa...

Du ärver t.ex. ditt språk av dina föräldrar. Allt har inte att göra med ras. Du läser in grejer som inte finns där. Hjärnspöken från en förvirrad hjärna fast i höger-vänsterkristallen.

Rasfixeringen är din egen...

Micke sa...


Språk och kulturell tillhörighet ärvs inte gentiskt.

Skitpartiet tror dock att så är fallet trots att dom vet att vetenskapen inte stöder detta.Dom tror det i sån omfattning att det står inskrivet i partiprogammet.

PÅ detta bygger dom iden att vita svenska arier inte ska blandas med t.ex arabiska muslimer eller judar (SD siten Avpixlat har ju visat partiets färg i frågan om antisemitism)