söndag 27 februari 2011

Inget grattis till segern

Det finns goda idrottsmän och så finns det dåliga. Det finns sportsliga och osportsliga. Och så finns Petter Northug, som förmodligen har idrottsvärldens största käft sedan Muhammad Ali.

Det finns en skidåkare som jag inte unnar någonting när jag sätter mig och tittar på skidåkning och det är norrmannen Petter Northug. Det är därför extra surt när just han vinner. Han är utan tvivel en skicklig taktiker. Alla hans vinster i distanslopp ser ungefär likadana ut. Under nio tiondelar av loppet ligger Northug ganska långt bakom ledarna, hela loppet söker han bästa möjliga position för att hänga med ifall någon försöker sig på ett ryck. Om alla åkte skidor som Petter Northug skulle varje distanslopp bli en enda lång och tråkig sällskapsresa fram till slutet (det är så femmilarna ser ut nuförtiden). När det återstår någon kilometer av loppet söker han sig fram för att ha slagläge och sedan vinner han genom att spurta om konkurrenterna på slutet.

Jag gillar ärliga, schyssta och ödmjuka idrottsmän som inte behöver berätta för hela världen hur jävla bra de är utan kan visa det på isen, på planen, i ringen eller i skidspåret. Schyssta som tysken Axel Teichmann, som en gång hjälpte upp en konkurrent som ramlat i spåret med kommentaren att det skulle vara fair play. Ödmjuka som Peter Forsberg, som alltid varit sin egen hårdaste kritiker och aldrig behövt framhäva sig själv. Hans briljans har vi alla kunnat se ändå. Northug kvalar inte in någonstans bland dessa herrar. Han hånar tvärtom sina motståndare och verkar ha väldigt svårt att gratulera segraren - såvida det inte är han själv.

Har man då inte rätt att göra allt inom regelverkets gränser för att vinna? Självfallet. Men för en TV-publik är Northug en urtråkig skidåkartyp. Som TV-tittare vill man se fart och fläkt, åkare som vågar sig på utbrytningar, åkare som genom fair play hjälps åt att hålla farten uppe så att inte 30 åkare gör upp om medaljerna med 100 meter kvar. Northug bidrar inte med något av detta. Han ligger i vassen och åker om de sista hundratal meterna efter att konkurrenterna gjort grovjobbet. Det är inget regelbrott. Men det är synnerligen osympatiskt.

Northug må öka intresset för längdsporten, precis som Ali gjorde för boxningen. Både är/var mycket talangfulla och anser/ansåg sig vara större och viktigare än sina respektive idrotter. Men de är också ungefär lika osympatiska.

Sympatiske Teichmann.

6 kommentarer:

Tom sa...

Hur länge var Hellner uppe och drog?

Hans Li Engnell sa...

Hellner hade som du säkert märkte inte världens bästa skidor under den klassiska delen och hade därmed fullt sjå att hålla kontakt med klungan. Svårt att dra då...

Anonym sa...

Dere Svensker er noen rare skapninger.Dårlige tapere er dere også.Å ha gode ski er en del av gamet,og nordmennene har også hatt dårlige ski,men de oppfører seg ikke slik som en del av de svenske komentarene i Dagens nyheter og Expressan.I norske Verdens gang har det også vert mange sure komentarer fra svensker.Dere må bare innse at Nortug er best når det gjelder.En sak til,Gunde Svan var heller inge engel da han tapte skiløp.Da Hellner vant i Os 2010 hvor mye lå han i tet da?Det var lagkompisene hans som dro og hjelpte han til seier.

Lille Rosin sa...

Ikke så greit å være svensk, akkurat nå.....slik det ikke alltid er like greit å være norsk.
Men jeg er litt forundret over dere svensker, og alt dere kan "gulpe" opp, om Northug og oss nordmenn. Jeg syntes dere skal løfte deres blå blikk, og virkelig se hva som skjer......
Vi, les; svensker og nordmenn er utrolig opptatt av skisporten, kanskje de to land i verden som er mest opptatt av det. Og vi har til sammen mange gode utøvere. At vi av og til vil få løpere, i begge land, som ikke er helt A4, må vi regne med. Kan vel huske at Stenmark i sin tid var noe særegen, for ikke snakke om Gunde Svan (han er vel litt sær ennå). Og nå har vi Northug. Og fellesneveneren til disse er ønsket om alltid å være best, som selvfølgelig også de fleste andre som også er i eliten. Men noen utmerker seg, med å tørre mer enn andre. Tørre å gå sine egne veier. Si litt mer, rett fra leveren....Slike personer skaper blest rundt sporten. Og skisporten trenger sånne. Personlig syntes jeg det begynnte å bli temmmelig kjedelig å sitte å se disse gutta gå mil, etter mil. Nå er det blitt litt mer fart, spenning, taktikk etc. Det kalles utvikling. Det lar vi skje på de fleste arenaer. Hvorfor ikke i skisporet. Er det bare fordi det er en normann, som akkurat nå leder an? Og komme med uttalelser om at man ikke tåler Northug og han er "sånn eller slik". Hvilket grunnlag bygges disse uttalelsene på? Kjenner du/dere Petter?
Fikk dere med dere, at Petter faktisk felte ganske mange tårer etter innkomst i dag, og under seierssermonien? Eller der det sånt dere ikke ser på, hvis dere ingen medalje kan hente?
Og hva forteller kollenpublikum dere????? De heier på alle, selvfølgelig litt ekstra på sine.
Utøverne kan fortelle om et fantastisk publikum, som skriker og heier....at det er en fantastisk opplevelse å gå i kollen.
Jeg skulle virkelig ønske at disse sure kommentarne om norske utover kunne stanse. Hvorfor kan vi ikke ønske hverandre lykke til, og måtte den beste vinne, uansett hvor han eller henne skulle komme fra? Slutt med det som virker som misunnelse....dere gjør dere selv veldig "små" på den måten.
Og til alle svensker; lykke til i resten av VM.....

Hans Li Engnell sa...

Svenskar är "opptatt" av skidsporten när det är VM eller OS, ja. Men vi är lika opptatt när det är fotbolls-VM/EM, när hockeylandslaget spelar plus att det finns ett stort tennisintresse osv. Lyckligtvis har svenskar fler sporter att bry sig om än bara skidåkning. Detta handlar dock inte om konkurrensen mellan Sverige och Norge utan om EN persons osympatiska beteende och framtoning (jag gillar inte Zlatan särskilt mycket heller, trots att han är svensk). När Sverige och Norge möts i skidskytte hejar jag givetvis på Sverige - men om Björndalen vinner gråter jag inte för det. Han är, till skillnad från Northug, en reko karl.

Anonym sa...

Kanske en inaktuell kommentar med tanke på datumet för inlägget. Men frågan måste ändå ställas, är det bra för sporten?

I mina ögon har Northug alltid varit en person som jag nästan vill slå på käften. Det går inte att undkomma att han är grym på skidor, oavsett om man gillar hans taktiskt körande eller ej. Dock bygger hans image som folk har av honom oftast på lösryckta citat som har publicerats av någon sensationstidning. De flesta sporter lider idag av någon identitetskris mer eller mindre, så även skidor. Avsaknaden av profiler är en del av detta. Jag vill nog hävda att bilden som målas upp av Northug är bra för sporten och en bild som egentligen inte stämmer med den riktiga Northug. Idag är prestationen lika viktig som PR biten och just denna biten gör att även de som inte följer världscupen varje vecka har en åsikt och följer VM. De svenska åkarna vet hur Petter är och lägger ingen vikt i vad han säger i intervju efter intervju.