måndag 20 december 2010

Att resa

Det är en form av sofistikerad gambling att välja ressätt när man ska åka norrut för att fira jul. I fjol valde jag tåg. Inte bara blev jag flera timmar försenad på den dryga tre timmar långa resan, jag höll på att missa tåget helt och hållet då det plockades bort från informationstavlan och ingen ny information gavs i kaoset på Centralstationen. Den som inte hade turen att ha perfekt hörsel lär ha missat utropet som kom i all hast.

I år gick alltså tåg bort. Det kaos som fortsatt att härja på landets järnvägar underlättade det beslutet ytterligare. Nä, i år valde jag buss. Bussar är oftast väldigt pålitliga. De kommer fram på utsatt tid i ur och skur och min beundran för yrkeschaufförer upphör aldrig.

Förseningen blev över två timmar ändå. Halt väglag och en förbannad lastbil räckte gott. Lastbilar är ett otyg eftersom de med sådan ringa insats kan blockera en hel europaväg. Så vad göra nästa år? Flyga? Svenska flygplatser är trots allt duktiga på att hantera vinterväder (till skillnad från flygplatser i stora delar av Europa). Mina tankar går till de stackare som blivit strandade i dagar på stengolv på allehanda flygplatser.

Vinter - försvinn!

4 kommentarer:

Kantarellkungen sa...

Vi går mot en ny istid. Om tio år är det normalt att snön faller och stannar redan i oktober.

Hans Li Engnell sa...

Jag måste medge att jag gillade hypotesen om en varmare värld bättre.

William sa...

Jag avskyr vintern mer än de flesta Svenskar men jag måste ändå säga att jag föredrar snön framför regn och kall vind, snökaos till trots. Idag spenderade jag en halvtimme på att gräva fram bilen men jag var ändå gladare än vad jag hade varit över att gå till den i regn...

Hans Li Engnell sa...

Jo. Fast i regn räcker det med att ta fram ett paraply...