onsdag 14 juli 2010

Let it be

För mig är någon som köper sexuella tjänster en icke-nyhet. Även om personen i fråga råkar vara politiker, domare eller kändis i största allmänhet. Vårt sexliv ska helt enkelt inte angå någon annan. Att sex och pengar väcker sådan avsky säger faktiskt en hel del om det sexuella klimatet i Sverige.

Att Aftonbladet valde att publicera historien om den sexköpande ministern, som inte alls var minister när köpet skulle ha ägt rum, förvånar mig inte alls. De gjorde vad som kan förväntas av en kvällstidning och det är egentligen inget fel i det. Men ärligt talat: hur relevant är egentligen historien i sig? Förutom det uppenbart fina i att en framstående företrädare för de nya Moderaterna, som älskar sexmoralistisk lagstiftning, utpekas som sexköpare. Vi gillar när personer med dubbelmoral får byxorna neddragna. De förtjänar det. Men i övrigt? "Brottet" skulle ha ägt rum för fyra år sedan. Det är fanimej preskriberat. Och personen som sägs ha begått det är inte någon jämställdhetsextremist som Claes Borgström eller Thomas Bodström. Det hade varit utsökt rättvisa.

Jag utgår från att uppgifterna är sanna. Om sexsäljaren ljuger skulle Littorin väl vara fly förbannad och ta till rättsliga åtgärder. Nu tog han beslutet att gömma sig, hålla för öronen och hoppas få se stormen blåsa förbi. Han dementerade inte omedelbart, han valde att tiga och sedan snabbt avgå - av förment andra orsaker. Enligt egen utsago trodde han - vilket visar på en otrolig naivitet - att Aftonbladet skulle välja att inte publicera sexsäljarens uppgifter om han bara avgick och höll tyst. Kanske vet han att han inte lämnat några otvetydiga bevis för sexmötet som definitivt kan fälla honom i allmänhetens ögon. En ord mot ord-situation ger människor utrymme att betvivla sexsäljarens historia. Eller följde han bara sin flyktinstinkt som sade att han måste komma bort, bort bort från rampljusets obehag så snabbt som möjligt?

Oavsett lär denna historia - förutsatt att den inte kryddas med nya uppgifter närmare valet - få någon direkt påverkan på valutgången. Moderaterna har fläckats ned och det är välförtjänt. Men den mest positiva effekten är att sexköpslagen åter debatteras. Inte i gammelmedia, förstås, som står i givakt så fort nya lagar stiftas. Men väl på nätet. Det är alltid något.

Inga kommentarer: