måndag 19 november 2007

Nya Aktuellt

I kväll var det dags för nya Aktuellt med fokus på nyhetsfördjupning i stället för kortkorta inslag. Det lite haltande resultatet får tillskrivas debutnerverna, i stort sett var resultatet ändå lyckat. Det är kul att se ett nyhetsprogram med längre inslag och en för att vara TV-nyheter hyggligt lång intervju med statsministern.

Huvudämnet för sändningen var moderaternas ras i opinionen. Till grund låg den senaste mätningen och utifrån denna hade Aktuellt intervjuat besvikna moderatväljare. Tråkigt nog fick f.d. sossesäljare som valde att rösta bort Göran Persson nästan all tid. Alfredius valde att inte ställa Reinfeldt mot väggen när det gäller alla besvikna moderata kärnväljare som nu lämnar partiet för en partilös tillvaro. Kritiken från dessa är som bekant en helt annan än från de väljare som vandrat från socialdemokraterna till moderaterna och sedan tillbaka. De moderata kärnväljarna håller nog knappast med Reinfeldt om att förändringarna varit "för brutala" och snabba.

2 kommentarer:

Anders sa...

Minst 20-25% av svenskarna vill ha en högerpolitik. Med moderaterna får de inte det, de har sagt att de kommer att föra en politik som passar s-väljare för att få deras röster i nästa val (Anders Borg har sagt att han ska "göra sitt yttersta" för deras skull). Känns inte särskilt demokratiskt, mer som falsk marknadsföring.

Vad säger du? Idag finns inget högerparti, borde vi inte ha ett?

Hans Li Engnell sa...

Klart att vi borde ha. Man ska, precis som du påpekar, tänka på att det trots allt finns runt 20 procent av väljarna som kan tänka sig ganska radikala åtgärder i välfärdssystemen. Moderaterna var stora under Bildt och på den tiden hade moderaterna både en mer frihetlig politik och frihetlig retorik.

Utbrytare ut exempelvis centern och moderaterna som startar ett nytt borgerligt frihetligt parti vore kanske något... :-)