fredag 23 november 2007

Chilla

Det blir inget socialbidrag (försörjningsstöd) innan jul. I alla fall inte i ett antal Skånekommuner. Först den 27 december kommer pengarna att betalas ut. Folk har gått i taket, men jag ser inget principiellt fel i detta. Det vore snarare fel att göra direkta undantag bara för att människor som är beroende av andras pengar för att klara sin försörjning, ska kunna handla upp dem på nöjesprylar. För det är ju faktiskt vad julklappar är. Julklappar är ingen mänsklig rättighet.

Gör som jag. Köp något till din familj/vän. Men gör det för tankens skull, inte för att bräcka något julrekord eller för att vara "snällast". Julen handlar för min del om avkoppling, god mat och dryck och trevligt sällskap. Stress, hysteri, ångest och panik har vi ett helt år i övrigt att ägna oss åt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vem har sagt att soc-bidrag tagare är ute efter lyxprylar och att bräcka? Existensminimum, som de faktiskt lever på, innebär att att varje öre är uträknat till att gå åt och att det inte finns utrymme över till annat. Kanske handlar det om att de vill köpa en enkel liten symbolisk sak till sina barn... Du kan ju inte ta för givet att de ska bränna hela skiten 3 dagar innan julafton. Dessutom kanske de vill kunna duka fram en julskinka på bordet på julafton. Hur ska de kunna göra det när pengarna kommer den 27? Är det rätt att missunna barn en (fattig) jul på det sättet?

Personligen tycker jag att utbetalningen ska ske före jul, och dessutom en tusenlapp extra. Det ger mig glädje om jag kan känna att mina skattepengar kan värma någon annans kropp och själ. Jag har det inte fett, men jag slipper soc-bidrag.

Hans Li Engnell sa...

Jag tar inget för givet. Men jag anser inte att julklappar är en mänsklig rättighet. Det har dessutom med tradition att göra. Alla firar inte ens jul och vi som firar den gör det på olika sätt. Att dela ut extra pengar specifikt för att folk ska handla presenter åt varandra, som du föreslår, är rätt vrickat...

Anonym sa...

Om de vill köpa en "enkel liten symbolisk sak till sina barn" så kan de väl lika gärna göra det inköpet då de får pengarna nu den 27:e *november*, eller hur?

Och om de inte har råd med det för pengarna de får i november, hur skulle de då har råd med det för pengarna de får i december?

Miss Jurist sa...

Vad menar du med följande: "...bara för att människor som är beroende av andras pengar för att klara sin försörjning, ska kunna handla upp dem på nöjesprylar",
vad får dig att utgå från att det är möjligheten att kunna inhandla julklappar som saken gäller?

Anonym sa...

Instämmer precis. Får väll som alla andra lägga undan pengar under alla årets måndader för att ha råd att spendera mer vid ett visst tillfälle.

Hans Li Engnell sa...

miss jurist,

Om man gör ett undantag och betalar ut innan den 27:e just i december är det väl ganska uppenbart av vilken anledning det skulle ske...

Miss Jurist sa...

Hans Engnell,
För många är det till och med ett problem att ha råd med mat, men den aspekten tycks du inte väga in i ditt "resonemang". Det kanske inte är så kul med nudlar och makaroner på julbordet? Allt handlar nämligen inte om julklappar i form av prylar.

Hans Li Engnell sa...

Problemet med mat på bordet borde rimligen finnas även i oktober och november och inte vara ett isolerat problem enbart för december månad. Och nej, julskinka är ingen mänsklig rättighet.